1. desember: KONKYLIE

(Et ord eller en frase for hver dag i advent, ok? Vi begynner med yndlingsordet mitt.)

Konkylie er det deiligste ordet jeg vet om. Konkylie betyr strand, palmer, svette brystkasser, skipbrudnes signalbål, evig bølgebrus, turkis vann, havfruer, stråskjørt, hemmelige, undersjøiske huler, magiske perler, en glemt skatt. Egentlig betyr det vel bare et bløtdyrskall.

Foto: Joshua Davis

Jeg tror det er ylie-delen av det som gjør det så  digg. Kanskje i kombinasjon med den veldig bastante begynnelsen. KONK-ylie. For et sexy ord. Dessuten er konkylie conch på engelsk, conque på fransk, konk på dansk og trumpetsnäcka på svensk, så den ylie-greia på slutten der føles som når Hallén lager dobbel dose glasur til sjokoladekaka.

Jeg veit ingenting om ord eller språk, men jeg veit hva jeg velger hvis jeg en gang må skaffe meg et superheltnavn.

Siri

13 Comments

 1. Jeg har likt ordet konkylie siden jeg las Fluenes Herre som 11-åring. Vet ikke helt hvorfor, men jeg tror og det er ylie-delen som gir meg fascinasjonen. Kanskje det føles litt unorsk for hjernen, så den lar seg fascinere.

 2. Konkylie er ett av mine yndlingsord også, og den minner om Hamsun, som skriver den beste litteraturen, herunder om Ylajali. Det er noe med vokalene på slutten.

  (Jeg så den juksete juleteen. Høh. Du får drikke trippel dose når du kommer til Norge.)

  1. Jeg syntes alltid Ylajali hørtes ut som et land, ikke en dame. Kanskje på grunn av Nangijala. Enig, det er noe med vokalkombinasjonene.

   Hvordan står det til, a? Går det greit med livet?

   1. Enig, Ylajali og Nangijala høres ut som land, og hvilke land, tenker jeg da! Evige, varme somre, svaberg, skogsstier og passe varmt saltvann.

    Det går bedre, og så lenge det finnes smertestillende kan jeg gjøre det meste som før. Fartstrening fungerer dårlig i lengden, men vanlige løpe-/joggeturer går bra. Heldigvis!

    1. Kanskje du hadde trengt et opphold i Ylajali? (Skulle til å skrive Nangijala, men det hadde vel nesten vært en drapstrussel.)

 3. Åh, en julekalender etter min smak! Mitt favorittord er tordivel. Så blankt og svart og flott.
  Ble lei meg den gangen jeg skjønte at brusinga inni konkylier ikke var et slags magisk avtrykk av havet, men bare blodet i mitt eget hode. Et hode fullt av blod som bråker. Ikke kult.

  1. Å, nå kom jeg på Tordivelen flyr i skumringen! Den har jeg ikke tenkt på på årevis, jøjjemeg, den tror jeg jeg må lese igjen en gang. Tordivel er et veldig godt ord. Enig i at det er helt blankt og svart og nesten litt smaragdgrønt.

   Har du flere gode ord?

   Eeeeeh, ikke for å ødelegge overbevisningen din, men jeg er ganske sikker på at det er magi, ikke hodeblod, som gjør at man hører havet i konkylien. (Kanskje det er blodmagi?)

 4. Dette fikk meg til å søke opp etymologien til konkylie. Det kommer fra κοχύλια (kochýlia) som betyr sneglehus på gresk. (Prokrastinasjon i eksamenstiden! ♥)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.