28 ting jeg har lært på 28 år

28 TING JEG HAR LÆRT PÅ 28 ÅR

Forrige helg fylte jeg 28 år. Ingen grunn til å gå amok i kommentarfeltet, jeg fikk all oppmerksomheten jeg trengte. Det fine med å ha fylt 28, som mange har minnet meg på den siste uka, er at alle genier tydeligvis dør når de er 27 år gamle. Presset har lettet, for å si det sånn.

På en forelesning for noen uker siden, sa en gammel grinebiter at det ikke er vits i å skrive selvbiografi når man er i 20-årene, for da har man ikke levd ennå. Så jeg skal ikke gjøre det, men jeg skal feire bursdagen min med å lage en liste over 28 ting jeg har lært i de 28 første årene av livet mitt.

Jo, bare hyggelig, du.

1.

Folk flest snakker mest om seg selv, enten de gjør det eksplisitt eller pakker det inn som råd, spørsmål eller anekdoter. Sånn er det bare. Når de er ubehagelige, handler det ofte vel så mye om dem som om deg.

Det gjelder meg også, og jeg har hatt godt utbytte av å iblant tenke på hvorfor jeg har behov for å fortelle den historien akkurat nå, eller hvorfor jeg synes akkurat det var et godt tips. Som regel handler det mer om meg enn om den jeg snakker med.

2.

Kvinner kommer til å hjelpe deg. Jeg har fått mye hjelp av kvinner, både privat og på jobb. Kvinner har tatt seg tid, gitt meg tips, klemmer og støtte, og ikke minst har kvinner gang på gang gitt meg både trygghet og mulighet til å gjøre ting jeg har lyst til.

3.

Si unnskyld, men bare hvis du mener det. En unnskyldning er ikke en beklagelse. En unnskyldning må handle om mottakeren, ikke om deg. Målet med unnskyldningen er at mottakeren skal vite at du veit hva du har gjort, at du er lei deg og at du har lært av det, ikke at hen skal tilgi deg.

Noen ganger kan det hende det føles taktisk lurt å unnskylde deg, selv om du ikke mener det. Det har jeg aldri fått til på en god måte, og da har jeg bare gjort ting verre for alle parter.

4.

Overraskende mye blir bedre med 10 minutter i et helt mørkt rom med høy musikk på ørene. Bruk tre sanger på å danse så hardt du vil, eller på å ligge i fosterstilling og grine, eller på noen andre ville greier.

Musikkvalget er selvfølgelig avhengig av hva du ønsker å rømme fra eller oppnå, men det er altså helt opp til deg. Bare husk at lyden må være høy, og at ingen får lov å komme inn på rommet før du har danset eller ligget deg ferdig i fosterstilling.

Dette løser altså ingen problemer, men jeg synes ofte problemene føles mer håndterbare etter en liten sving i discohulen. Eller på grinegulvet, da.

5.

En god døgnrytme er det sunneste av alt.

6.

Ikke bli venner med menn som ikke tåler at du tuller med musikksmaken eller fedrene deres, og iallfall ikke bli venn med menn som ikke klarer å fortelle deg hvorfor de ikke tåler det.

7.

Man kan faktisk overleve på Pepsi Max, smågodt og rødvin.

8.

Det finnes ingen overordnet tidsplan du trenger å forholde deg til. Noen veit hva de driver med fra de er 9 år gamle, andre finner aldri ut av det. Det er veldig lov å bruke lang tid på noe andre bruker kort tid på, enten det er å lese en bestemt bok, å flytte hjemmefra eller å stole på sin egen smak. Det er også lov å bli irritert når noen minner deg på at livmoren din går ut på dato, som om du ikke var klar over det.

9.

Legg fra deg boka hvis den ikke fenger etter 30 sider. Livet er for kort. Du kan heller prøve igjen seinere, hvis du absolutt vil.

10.

Det er viktig å lære seg å holde kjeft, både når man trenger det selv og når andre trenger det. (Jeg jobber fortsatt ganske hardt med dette.)

11.

Men det er bedre at viktige ting sies på en teit måte, enn at de ikke blir sagt i det hele tatt.

12.

Å lytte er ikke det samme som å vente på sin egen tur til å prate.

13.

I det lange løp er innhold viktigere enn form.

14.

Jeg vet ikke hvordan man tilgir folk, og er på dette tidspunktet i livet mitt heller ikke så opptatt av å finne det ut.

15.

Ikke flytt noe sted på grunn av en mann.

16.

Men hvis du absolutt må, så får det være for en snill en.

17.

Det er lov å le godhjertet av ting folk liker, men de folka som ikke klarer å se på andres engasjement og kjærlighet uten å gjøre narr, de er både stusselige og kjedelige.

18.

Hardt arbeid er oppskrytt. Jada, det er toppers å kunne jobbe hardt og mye, men det har ingen verdi i seg selv. Å jobbe hardt for å jobbe hardt, er rett og slett ganske dust. Å jobbe hardt når det er nødvendig, er selvfølgelig noe annet.

19.

Hvis du blir inkludert et sted du har drømt om å bli inkludert, er det din plikt å igjen inkludere noen andre.

20.

Å herregud, jeg hater sånne t-skjorter med feministslagord på.

21.

Men det er selvfølgelig greit for meg hvis andre vil bruke dem :) :) :)

22.

En god innledningsmail er kort, konkret og hyggelig. Du sier hei, ekstremt kort hvem du er, og så spør du hyggelig og konkret om det du trenger. Kort, godt og tydelig.

23.

Ikke gi råd med mindre folk ber om det.

24.

Overraskende nok går det fint an å leve uten å legge ut alt man sier, gjør og tenker på internett. Det betyr ikke at jeg har tenkt å prøve det ut noe særlig, jeg bare sier at det går an.

25.

Ingen aner hva de driver med. Helt seriøst. Jeg trodde det kom til å være kult å bli voksen, fordi da kom endelig folk til å vite hva de dreiv med, men nei. Nå finnes det veldig mange andre bra ting med å være voksen, og jeg ville valgt det over å være barn hver eneste dag, men folk aner altså ikke hva de driver med.

26.

Backstreet Boys er bedre enn *NSync.

27.

Å tulle med folk som ikke skjønner at du tuller med dem, er slemt.

28.

Å ha det gøy er kanskje det viktigste av alt. Nå snakker jeg om ordentlig, entusiastisk, kriblete gøy som er løsrevet fra den store sammenhengen. Jeg snakker ikke om givende eller interessante situasjoner og samtaler som legger grunnlaget for framtiden, jeg snakker om ekte gøy. Om dansing og LOLs og teite vitser og sitring i kroppen. Gøy er så viktig.

Siri

28 kommentarer

 1. Dette var rett og slett 28 bra ting å ha lært. Jeg har en følelse av at nr 23 et det mange som ikke har fått med seg….

 2. Jobber kontinuerlig med nr. 10. Drømmer om å bli en rolig og reflektert person som sier kloke og velformulerte ting etter å ha hørt alle argumenter.

  1. Haha, jeg også. Kommer aldri til å skje, vøtt. Det er så lett å bli revet med. Skal ikke snakke for deg, da!

 3. Hurra, hurra for 28! Både år og innsikter. Mange kloke ord på ett sted, gitt. Punkt 12 og 13 seiler opp som mine favoritter, selv om de i blant kan være vanskelige både å praktisere og identifisere.

  1. Definitivt. Hvordan tror du nr 13 gjør seg gjeldende for deg? Det er kanskje min yndling av alle på lista. Bortsett fra 26, da.

  2. At innhold er viktigere enn form kan jeg tolke veldig konkret, som i at jeg ikke så lett skal la meg forføre av en fin innpakning, enten det er et shitty budskap pakket inn på en elegant måte, veldig hippe/nydelige folk som har verdier jeg egentlig ikke synes er så kule eller materielle greier som betyr lite for hvor lykkelig jeg er.

   Men jeg tenker at det også kan forstås med motsatt fortegn: Noen ganger prøver folk å gjøre gode ting, men legger det frem på en dustete måte, og da gjelder det å se forbi den klønete innpakningen, og verdsette intensjonen og det egentlige budskapet.

   Jeg tror jeg er ganske brukbar til å se den gode intensjonen hos andre, men at jeg må øve meg mer på å ikke la meg imponere av pent innpakkede argumenter/mennesker/ting.

  3. Egentlig koker det ned til at jeg må skjerpe meg, og ikke la den elitistiske kjipingen i meg komme til overflaten. Sånn. Nå tror jeg at jeg har kokt det ned til essensen.

  4. Dette var et veldig fint svar, E! Både det med at man kan tolke det med motsatt fortegn, og det med den nedkokte essensen. Kjenner meg igjen i at det er lurt å holde den indre elitisten i sjakk.

  1. Enig, den siste er overraskende viktig, og ikke minst ganske underkommunisert? Men 26 er jo liv og død, ja.

 4. Gratulerer med 28! Både 28 år og punkt 28, som jeg synes er så sant, så sant. Hvis færre var opptatt av å gjøre ting av plikt, og heller gjorde ting av lyst.. så tror jeg vi hadde hatt det fint, alle sammen.
  Er det lov å føye på ting? I så fall sier jeg nr 29: Drit mer i det! Senk ambisjonsnivået og se hva som skjer. Det går bra. Stort sett, da.

 5. Til punkt 25;
  Det gjer ingenting om du ikkje veit kva du driv med, sjøl om det er du som har ansvaret, for folk er også normalt venlegsinna og er ikkje motivert for å avsløre deg. Sikkert fordi dei heller ikkje veit kva dei sjølv driv på med og enda langt mindre kva du held på med. Så det går så bra.

 6. Hurra for deg! Håper du fikk sukker intravenøst og bursdagssang.

  Jeg føyer meg til Trine: gi litt mer faen og ha det mer gøy.

  1. Fikk så masse sukker, I! Mamma bakte rullekake og på kvelden så vi The Book of Mormon. Var en topp bursdag.

Si nesten hva du vil!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.