3

I fjor leste jeg mange bøker. Noen handlet om tidsreising, andre om selverklærte genier eller grusomme drap, men det absolutt villeste, det mest absurde, det som fikk meg til å måtte lese et kapittel flere ganger for å forstå hva som ble fortalt, skjedde på side 118 i Sommerlys. Og så kommer natten av Jón Kalman Stéfansson.

Kristín er ute på joggetur, hun har løpt i 20 minutter og er varm. Kristín har på seg sportsbehå og t-skjorte. For å regulere temperaturen litt, tar hun av seg på overkroppen. Den massive mindfucken her, er at Kristín, istedenfor å ta av seg t-skjorta og jogge videre, tar av seg SPORTSBHÅEN, TAR PÅ SEG T-SKJORTA IGJEN OG LØPER VIDERE. Hun putter behåen i lomma! Og løper videre! I t-skjorte!

Det er rett og slett det mest foruroligende jeg har lest. Hva slags skrekkfilmpsykopat er dette?

Hvor hardcore og følelsesmessig avstumpet er man når man har et sportsbehåbehov (dette kommer tydelig fram i teksten), men velger å ta den av for å fortsette med t-skjorta på isteden?

Romanen gir dessverre aldri svar på hva slags demon denne Kristín er, men for meg var det bokas definitive høydepunkt. Jeg tenker på det hver dag.

S

6 kommentarer

  1. Eg har ikkje lest boka, så veit ikkje om eg bommar her, men eg vil jo tru denne fullstendig logiske bristen kan skuldast ein mannleg forfattar. Einig i at situasjonen er heilt urimeleg -måtte lage alternative scenario for meg sjølv: det mest logiske er å ta av t-skjorta og jogge vidare. Dersom trenings-bh’en går av og t-skjorta på igjen, ville det å jogge vidare vere heilt utenkjeleg, så då ville Kristín i den verkelege verda fortsette i gåtempo.

    1. Helt enig i at det er manneforfatteren som er problemet her. Som (den mannlige) anmelderen i VG skrev: «De kvinneportrettene forfatteren skriver frem i denne boken er forøvrig preget av en fullstendig ikke-ironisk dyrkelse av det annet kjønn.»

      ??

      Føler at ironi er det eneste som kunne reddet denne puppesituasjonen.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.