Å holde litt kjeft

11007939_432648456899560_626257946_n

På denne dagen ønsker jeg meg at vi slutter å snakke om hvordan vi kvinner bør forandre oss for å gjøre verden bedre, og heller snakker om hvordan vi kan forandre verden for å gjøre den bedre for oss kvinner.

Min feminisme er lett å svelge. Jeg er hvit middelklasse, jeg er slank og høyt utdannet, jeg bruker sminke, men bare litt. Det er ikke vanskelig for meg å være feminist. Det er litt vanskelig for meg å være kvinne, det er jo roten til det hele, men sånn historisk sett har det aldri vært lettere for en som meg. Jeg er vant til at folk er stille når jeg prater.

Kvinnedagen er også for de variantene av feminisme som ikke er like lette å svelge. For transpersoner, for ikke-hvite, for folk med hijab, for sexarbeidere og folk med nedsatt funksjonsevne og alle andre mer eller mindre marginaliserte grupper jeg kan lire av meg. Jeg lover å høre etter når dere prater. Selv om det ikke er 8. mars.

Siri

19 kommentarer

  1. Gratulerer med dagen som var, Malin! Du er også en bra kvinne, til tross for Nidar-skandalen.

 1. Jeg sier #myfeminismwillbeintersectionaloritwillbebullshit, eller noe sånt, og så prøver jeg å holde litt kjeft etterpå sånn at sånne som oss tar litt mindre plass her i verden. Gratulerer med dagen til deg og de andre i kommentarfeltet!

  1. Til deg også, Malin! Jeg lurte på om dette ble litt vel lavthengende, interseksjonelle poenger å ta, men så fikk jeg så prestasjonsangst at jeg bare gikk for det.

 2. Dette var deilig å lese. La oss holde kvinnedagen såpass lite politisk at det kan fokusere på likestilling. Jeg synes feminisme er vanskelig. Mest fordi jeg synest feminisme skal være tverrpolitisk og en sak for å fremme likestilling, men jeg har litt problemer med at feminisme gjerne blir politisk og jeg selv blir altfor lett provosert av gærne høyredamer.

  1. Dette høres veldig kjent ut, I. Jeg synes jo feminisme i seg selv er politisk, men kanskje det mer er et slags virkemiddel enn en ideologi? Eller noe sånt? Jeg blir iallfall helt ør av at noen skal drive å bestemme hva som er feministisk hele tiden.

 3. Mann, penis. Kvinne, vulva.

  Det jeg ønsker meg til kvinnedagen neste år er ord jeg kan forholde meg til og identifisere meg med. Ord som dekker hele spekteret, fra juridisk til pop-kulturelt. En mann kan ha penis på tusen forskjellige måter, men en kvinne med vulva? Det er ikke meg, i hvert fall! Høres ikke det mest ut som ord fra en obduksjonsrapport?

  PS. Fin kake.

  1. Men jeg ønsker meg et ord som kan brukes hele tiden. En mann kan jo ta en penis-operasjon, men kan en kvinne ta en fitte-operasjon? Kan en kvinne gå til legen å si det? Penis kan liksom både være seksuelt og nøytralt.

   #VIKTIGETING

Si nesten hva du vil!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.