Bok: Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

Vi må jo snakke om strandpensumet mitt, så la oss begynne med en godbit.

11417369_490667201085440_1050592364_n

«That not food!» Halima scoffed, looking away from the television.
«She here fifteen years, Halima,» Aisha said, as if the length of years in America explained Ifemelu’s eating of a granola bar.

Vi er i Lagos, Nigeria. Ifemelu er nok den smarteste i klassen, men bare når det kommer til skolearbeid. Definitivt ikke når det kommer til å holde kjeft. En dag begynner Obinze på skolen hennes. Han leser det han kaller ordentlige bøker og han elsker Amerika. Det er jo mulighetenes land, er det ikke? Og plutselig er Ifemelu i USA. Uten Obinze.

Americanah er en romantisk bok, i det at den er full av kjærlighet. Den er ikke romantisk i ordets andre betydning, i det at den verken er svermerisk eller overdrevet på noe vis. En bok som er full av kjærlighet uten å bli fjasete, er alltid en vinner hos meg. Jeg shippet Ifemelu og Obinze til jeg ble helt rød på det hvite i øynene. Dessuten handler Americanah om hvordan det er umulig å ikke gro sammen med steder man oppholder seg over tid, og om hvordan steder man har forlatt forandrer seg mens man er borte. 

På et tidspunkt i handlingen slutter Ifemelu å bruke relaxers i håret sitt, og lar det gro naturlig. I prosessen finner hun et nettforum med tips og anekdoter om the natural ‘fro. Ifemelus reise i hår, og hvordan hun selv og omgangskretsen hennes reagerer på den, er bare et av tilfellene der Americanah elegant, men tydelig snakker om rase. I wasn’t black until I came to America, sier en av personene på et tidspunkt. For det å være afrikaner i Amerika er jo selvfølgelig ikke det samme som å være African American. Bokas utforskning av akkurat det rommet er noe av det mest underholdende og mest tankevekkende jeg har lest på lenge.

Ti tusen stjerner. Anbefaler veldig. Vi kommer helt sikkert til å snakke mer om denne boka seinere, jeg må bare tygge litt mer på den først.

Siri

4 kommentarer

  1. Leste denne i bilen på vei hjem fra Danmark, den var så bra at jeg ikke helt klarer å finne riktige adjektiv. Veldig tankevekkende og fin.

    1. Elsker henne, ass. Så flink til å ikke la underholdningen gå på bekostning av de viktige tingene og omvendt.

      Altså, vi har iallfall alltid Americanah inne i MIN bokhandel, men jeg vet ikke helt hvordan det står til andre steder. På ark.no kan du se hvilke butikker som har den inne ved å bruke den «klikk & hent»-funksjonen. Jeg leste den på engelsk, jeg tror kanskje det er best.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.