Bok: Den andra kvinnan av Therese Bohman

20160914_135034

I alla läger är jag en förrädare. Det er för att jag egentligen inte behöver andra människor. Det är det största sveket mot systerskapet, att känna att man inte behöver det.

Hovedpersonen er en ensom, ung kvinne som jobber i restauranten på sykehuset i Norrköping. Hun føler seg verken hjemme der eller i livet sitt, og tror hun en dag kommer til å flytte et annet sted og gjøre noe helt annet. Hun innleder et forhold til en gift overlege på sykehuset, og sånn får hun vært med på noe hun lenge bare har observert på avstand, nemlig lidenskap.

Plottet høres rimelig forutsigbart ut, men utvikler seg godt og underholdende. Legg på en interessant hovedperson som på samme tid er både arrogant og sårbar, så blir det en skikkelig god bok. På en måte var dette den perfekte boka å lese rett etter I Love Dick. Det viser en innmari fin og interessant utvikling i hvordan kvinner kan tenke om det å være kvinne i kunsten, synes jeg.

Ja, du pratar ju alltid om hur viktigt det är med sånt. Mansnormen og heteronormen og vithetsnormen och allt vad du bekymrar deg över. Men nu gör jag något som faktiskt bryter mot en norm, och då är inte det heller bra, eftersom du tycker att man måste bryta mot rätt normer.

Ikke bare blir hovedpersonen den andra kvinnan i forholdet til legen, hun føler seg generelt som den andre kvinnen i forholdet sitt til samfunnet. Boka handler i stor grad om ensomhet, om hvordan hun føler seg usett av medmenneskene sine og det poliiiitisk korreeeeekte systerskapet. Dessuten er det en ganske skarp skildring av det svenske klassesamfunnet. Også er avslutningen helt i toppklasse. Fryder meg ennå.

Nei, jeg vet ikke helt jeg. Dette her er iallfall en bok jeg kan anbefale på det sterkeste. Så underholdende at jeg slukte den så fort jeg kunne, og så tankevekkende at jeg kommer til å tenke på den lenge. Leser du svensk (det gjør du helt sikkert, lover!) er det bare å slå seg løs, eller så bør det vel komme en norsk oversettelse snart? Tipper det.

Siri

3 kommentarer

  1. Sett i gang og les svensk! Endelig får jeg uttelling for å ha lest Blondinbella i mange år. Så mange gode bøker som aldri oversettes, slik som denne, som jeg fortsatt tenker på, seks måneder etter å ha lest den.

    Se på alle de bisetningene! Skulle tro jeg er kommentarfeltets Brundtland.

    1. Ja, det er skikkelig synd, det må jo være utrolig mye bra som aldri blir oversatt? Åååå, jeg hadde helt glemt Blondinbella! Hvordan går det med henne? Skal sjekke ut bloggen nå, ass.

  2. Jeg tok deg på ordet og leste den! Angrer absolutt ikke. Skikkelig god bok, synes jeg. Og «svensk er jo bare som en variant av en norsk dialekt», som jeg presterte å si til min svenske kollega, hehe. Mulig det blir flere kjøp fra bokon.se.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.