Bok: «En moderne familie» av Helga Flatland

Denne boka er sponset av forlaget.

Bok: En moderne familie av Helga Flatland

I En moderne familie møter vi tre voksne søsken som opplever at de aldrende foreldrene deres skiller seg. Vi møter Liv, den eldste og mest tradisjonelle av dem, vi møter mellomsøsteren Ellen, som plutselig har fått dårlig tid, og vi møter Håkon, som bevisst har valgt en annen livsstil enn sine foreldre.

På et vis er En moderne familie det Nina Lykke gjør satire av i Nei og atter nei. Men at noe blir tullet med, betyr ikke at det er tullete. Likevel er det for meg som leser, alltid et sjansespill å velge bøker som handler om kjernefamilien og den norske, urbane middelklassen, spesielt når det er skrevet på den alvorlige og inderlige måten. Det er jo min (og sikkert din!) arena, det er en setting jeg kjenner ut og inn, det er rett og slett der jeg kommer fra. Når noe er så nært, er det også lett å tenke at sånn er det jo ikke. En av styrkene i En moderne familie, er at nettopp miljøet virker troverdig.

Som vanlig er Helga Flatland også god på det som skjer inni oss i møte med andre. I boka er foreldrenes skilsmisse mer en katalysator for de voksne barnas personlige valg og kriser, enn en formell avslutning på et lunkent forhold. Hva gjør du med dine egne verdier og forventninger, når selve grunnlaget for dem oppløses? Når det er feil i fasiten?

Bok: En moderne familie av Helga Flatland

På én måte er voksne foreldres skilsmisse en fin anledning til å bedrive litt ekstrem introspeksjon, men jeg er rett og slett ikke sikker på hvor interessant jeg synes det er. Det kan godt hende det er mitt problem, for å si det sånn. Jeg vet at jeg stiller meg i overkant likegyldig, eller kanskje blasert, til emnet «mamma og pappa går fra hverandre». I min verden er det en av yndlingshobbyene til mammaer og pappaer. Dermed blir den voldsomme reaksjonen til storesøster Liv, en dame på 40 år, ganske utrolig.

Dette sier jeg ikke for å virke distansert og cool, men fordi jeg tror det vil være en vanlig måte å lese denne boka på. Det veit Flatland også godt, tror jeg, og en av de mest tilfredsstillende scenene i romanen, er når Liv ringer en venn som sier: Skjerp deg!

En moderne familie flyter godt, og i den første sittinga leste jeg 70 sider i et jafs. Jeg vet ikke med dere, men jeg pleier å sjekke alle sosiale medier tre ganger hver fjerde side, så det taler jo virkelig til bokas fordel. Samtidig føles det litt tamt. Jeg vet ikke helt. Kanskje søsknene virker for like, samtidig som de virker nesten karikerte på hvert sitt vis. Kanskje jeg synes de slipper for lett unna.

Eller kanskje jeg bare er lei av å lese om kjernefamilien nå, og må finne meg noe grov fantasy.

Siri