Bok: Et norsk hus av Vigdis Hjorth

Hva skal Alma gjøre med de polske leieboerne sine?

20150818_192722

Etter en krangel med kjæresten begynner tekstilkunstneren Alma på et prosjekt med arbeidstittelen Hvordan det skal være mellom menneskene. For Alma sliter litt med hvordan hun skal være menneske i forhold til andre mennesker. Alle disse praktiske og meningsløse gjøremålene man må bruke tiden sin på som en del av en større helhet. Hva er det menneskene egentlig trenger, og hva er bare spor vi har gått oss fast i over tusenvis av år med gnukking på de samme stedene?

Hun var ikke relativist, men hvordan kunne en middelaldrende middelklassemann på to-tusentallet i Norge ublutt og med sikkerhet i stemmen, fordi han sammenlignet seg med andre middelaldrende middelklassemenn i omgangskretsen, hevde noe om hvordan det skulle være mellom kjærester, mellom mennesker?

I arbeidet med et annet prosjekt blir hun grepet av en tragisk historie fra Østfold tidlig på 1900-tallet. Det at Alma selv føler at hun får såpass liten forståelse for sin egen utilpasshet, gjør at hun begynner å tenke på hva hun selv har for liten forståelse for, hva hun er blind for i sin egen tid.

20150818_192806

Også er det de polske leieboerne. Hva skal hun gjøre med dem?

Jeg liker Vigdis Hjorth, og jeg liker Et norsk hus. Det er en liten, men vilter roman. Flere jeg har snakket om den med, har sagt at de ble slitne av å lese den. Jeg ble ikke sliten, men jeg ble ganske oppglødd. Faktisk føltes det nesten som at boka ristet litt i hendene mine mens jeg leste.

Ok, så Et norsk hus er en liten bok, det tar kanskje et par timer å lese den. Det er det mer enn verdt.

Siri,
blind for mye

2 kommentarer

  1. Jeg liker Vigdis Hjort og likte også denne boka. Synes det alltid er godt å lese om mennesker som ikke liker de samme tingene som alle andre. Jeg tror grunnen til at noen kan synes den er slitsom er at det ikke er noen kapitler eller pauser i den. Føles litt som om historien fortelles på et langt utpust. Men som du sier er jo boka kort, så synes ikke det var noe problem selv.

Si nesten hva du vil!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.