Bok: Everything I Never Told You av Celeste Ng

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lydia is dead. But they don’t know this yet.

Sånn begynner boka om familien Lee. Pappa James er sønn av kinesiske innvandrere, mamma Marilyn er datter av en enslig mor. Ingen av delene er lett i USA på 1970-tallet. Datteren Lydia blir bærende på begge foreldrenes knuste drømmer, og det er vanskelig for hele familien. Helt til hun en dag forsvinner, og det blir umulig.

Celeste Ng fletter sammen de forskjellige familiemedlemmenes historier og terorier uten å snuble. Det er lett å følge, selv om trådene er mange. Yngstesøsteren Hannahs historie er spesielt rørende. Kontrasten mellom hennes sårbarhet og unge, utømmelige lager av håp, er helt avgjørende for boka og fortellingen. Samtidig er storebroren Nath et rikt portrett av en tenåringsgutt, en type litterær figur jeg sjelden har lest noe interessant om.

For dette handler selvfølgelig om Lydia, men det handler enda mer om de som ble igjen etter henne. Om en såkalt mixed race family i en liten by på 1970-tallet, og alt det rasistiske trykket utenfra den må takle. Om at avisen skriver dette om Lydia:

As one of only two Orientals at Middlewood High — the other being her brother, Nathan — Lee stood out in the halls. However, few seemed to have known her well.

Everything I Never Told You er tunge greier. Ikke nødvendigvis å lese, men å ta inn over seg. Jeg var på gråten flere ganger. For hva er det egentlig som har skjedd med Lydia? På magebåndet står det at boka er en thriller. Det er vel per def riktig, men dette er så mye mer. Du får løsningen og alle trådene blir nøstet opp, men uten det ytre kaoset. Jeg foretrekker dette her, det må jeg innrømme.

Anbefaler på det sterkeste.

Siri

10 kommentarer

 1. Min plan for sommeren er å lære meg å hoppe tau, og følge bokanmeldelsene dine slavisk. Det høres, bortsett fra prosjekt lære meg noe jeg ikke kan, som en helt fantastisk sommer.

  1. Oj! Bare les de du synes høres spennende ut, da. Det er jo ikke alle som er like gode, selv om jeg sjelden leser ut bøker jeg ikke liker i det hele tatt. Skal du lære deg noen hoppetriks? Dobbelhopp? Tautwist?

   1. Holder meg lett unna fantasybøkene, for å si det sånn. Altså. Jeg skal lære meg å hoppe tau. Jeg får det ikke til. Tenker det er sånt man må lære seg før man blir 30.

 2. Som I over har jeg også en plan om å lese mange av bøkene du har anmeldt. Spesielt denne, den hørtes veldig fin ut. Takk for bra tips :)

 3. Jeg vil også lese denne!
  Også må jeg spørre deg det samme som jeg gjorde Chassi; Om du bare fikk lese en bok resten av livet, hva hadde du valgt da?

  1. Jeg tror jeg hadde tatt en tjukk en jeg ikke hadde lest før, uten at det er noe svar på spørsmålet ditt. Av det jeg har lest, så kanskje noe Austen eller en Brontë. Emma, for eksempel. Eller Jane Eyre. Men jeg vet ikke. Ble litt stressa av spørsmålet ditt, helt til jeg kom at det jo er mer et slags hyggelig kartleggingsspørsmål enn en reell problemstilling. Hvilken hadde du tatt?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.