Bok: Fugletribunalet av Agnes Ravatn

Fugletribunalet av Agnes Ravatn

Allis har gjort noe dumt. En sånn ting som er skikkelig, skikkelig dumt å gjøre, men som man gjør kanskje en gang eller to i løpet av livet likevel. Derfor svarer hun på en avisannonse, og rømmer for å ta vare på et hus og en hage på et avsidesliggende sted på Vestlandet.

"Det meste av posten kunne heldigvis kastast. Inkassokrav som Johs hadde sendt heim til foreldra mine, på avisabonnement og anna, fekk det til å knyte seg i meg, men letten over at mengda var såpass handterlig, var sterkare enn angsten. Kor forbausande lett det er å forlate, tenkte eg. Er folk klar over det? Det burde ikkje kome ut."

Noe skjer med oss når vi blir tvunget til å lære oss noe helt nytt på egenhånd. Det er kanskje den beste distraksjonen av dem alle. Kanskje det er noe med å lære seg forskjellen på ugress og nyttplanter, å beskjære epletrær og å snekre kjøkkenhagekasser, som virker såpass ekte og har såpass stor egenverdi, at man på en måte har lov å drive med det når man egentlig burde sagt unnskyld eller flyttet hjem til foreldrene sine.

Allis har en knute inni seg som hun må få myknet og løsnet så mye at hun kan få knytt den opp. Hvordan gjør man det? Kanskje ved å løsne opp et annet menneske, finne et svar på en gåte som har form som en mann.

Sitat fra Fugletribunalet.

Jeg liker Allis. Jeg liker at hun er smart nok til å skjønne når hun er dum, og jeg liker at hun evner å se seg selv utenfra. Det betyr ikke at hun ser nøyaktig det samme som alle andre ser, men det er jo sånn vi er. Vi tror vi framstår på én måte, og noen ganger har vi rett, og noen ganger tar vi feil, og oftest er det en mix av begge. På et tidspunkt sier Allis til Sigurd at han trenger noen til å passe på seg, men vi vet at det nok er Allis som trenger å bli passet litt på.

Eg hadde alltid, gjennom barndomen og ungdomen og no vaksenlivet, bore med meg ei uproduktiv stoltheit som gjorde at eg aldri var den som tok initiativ til forsoning, aldri.

Fugletribunalet handler om å ikke vite helt hvor råta sitter, eller kanskje det bare er enklere å begynne på nytt, så man bare river hele dritten og prøver å bygge noe et annet sted. Kanskje det viktigste med det nye stedet er at det er nytt, og så glemmer man å sjekke om det egentlig er et sted som er egna for nybygging.

Det høres jo på en måte ganske dramatisk ut, og det er til tider det, men fortelling og språk er også vittig og rett på sak. Kanskje det er derfor jeg likte det så godt, fordi det er en så passelig balanse mellom det drøye, mørke og det halvflaue mellommenneskelige. For uansett hvor mye det blir nøsta i tråder og gravd i gamle hemmeligheter, så er det samspillet mellom Allis og Mannen som gjør boka så bra. Det er noe med følelsen av å spille etter regler man bare halvveis forstår, som er gjenkjennelig uansett hvor eller hvem man er.

Siri,
kanskje litt niding

6 kommentarer

  1. Å, du har kindle. Det har eg også, men eg kjem ikkje heilt i gang. Kommuniserer norske e-bøker verkeleg med kindle? (Framlegg til framtidig, kjærkomen bloggpost: «korleis kindle – ei innføring for idiotar» Du kan godt leggja inn nokon punkt for vidarekomne også, men eg er ikkje heilt der)

  2. Å, jess! Der har me kveldsprogrammet i boks. Framgangsmåten minner mykje om oppskrifta på konvertering av mp4 -> mp3 som eg lærte meg før i år. Etter eg lukkast med det, kan eg klara alt!

    Det kan umogeleg vera meir mas med kindling enn å dra med seg 5-6 bøker i sekken, tenkjer no eg. Det er Amazon som har plaga meg til no, samt engelsk. Er veldig dårleg til å lesa engelsk, så eg vil helst lesa på nordisk.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.