Bok: Green Girl av Kate Zambreno

And one learns not to care. One learns to deaden oneself and to hold one’s breath and wait until it’s all done with. This is Ruth’s philosophy for many aspects of life.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruth er en ung amerikansk kvinne i London. Hun jobber med å dele ut parfymeprøver i et butikkmagasin, og resten av tiden sin bruker hun på rommet sitt eller på å flyte rundt i en ukjent, klaustrofobisk by. Ruth befinner seg et sted mellom å være ungdom og voksen, på en måte er hun en green girl i hamletsk forstand: nettopp utsprunget og naiv. Dette er altså en historie om en søt shopgirl i London, men det er ikke lettbeint underholdning.

Første gang jeg hørte om Green Girl, var i Roxane Gays essay Garish, Glorious Spectacles (finnes i Bad Feminist, anbefales). Der diskuterer Gay hvordan femininitet er en slags forestilling kvinner forventes å sette opp for verden, samtidig som de blir straffet både for å følge manus og for å improvisere. Gay bruker Ruth som eksempel på denne motsetningen i litteraturen. Som fortelleren i Green Girl sier:

We live in such fear of puncturing the moment, of forgetting our lines.

Fortelleren er faktisk Ruths avdøde mor, et behagelig valg fordi hun ser på Ruth med kjærlighet. Det er en interessant innfallsvinkel til historien om den vakre, men ulykkelige og bortkomne blondinen. Vi er jo ikke så tålmodige med sånne, er vi vel?

Og jeg skjønner at Ruth kan være en provoserende litterær figur, der hun flyter rundt uten mål og mening, dumpende innom den ene tilfeldige situasjonen etter den andre. Hvorfor vi alltid er så opptatt av å like de kvinnelige, litterære figurene er jo et annet spørsmål, men her får vi lov til å mislike Ruth, så lenge vi tenker over hvorfor. Skjønnhet er en slags religion for henne, der hun selv står på utstilling i butikken.

Historien fortelles i en nesten suggererende rekke episoder, der vi får innblikk i hvor ironisk det er at parfymen hun deler ut prøver av, heter Desire. selv om det kan virke som om Ruth har mange desires i livet, handler de fleste av dem bare om å slippe unna.

Jeg vet ikke, jeg. Jeg likte Green Girl godt, men jeg skjønner at det er en bok som ikke glir lett ned. Det er kanskje en av de bøkene man enten liker godt eller ikke i det hele tatt.

Siri

7 kommentarer

  1. jeg tror ikke det ville vært mulig for meg å mislike denne karakteren, for jeg har akkurat samme philosophy for many aspects of life, men det er vel lov å like den også

Si nesten hva du vil!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.