Meny Lukk

Bok: Happy Sally av Sara Stridsberg

sirivil.no

Det eneste jeg tenkte: Det gjelder å bevæpne seg med tålmodighet. Det var det eneste jeg hadde.

I 1939 svømte Sally Bauer, som første skandinav, over Den engelske kanal. Drøyt 40 år senere prøver Ellen det samme. Vi opplever begge deler gjennom Ellens datters flashbacks og en dagbok på avveie.

Happy Sally handler om havet og menneskene som elsker det. En gang tidlig på 80-tallet vil Ellen svømme over Kanalen. Livspartneren hennes sier ok, men hvis det ikke går skal de seile til Amerika. For hovedfortelleren er nåtiden en slags dyssende og lullende assosiasjonsverden til det som en gang var. Hennes mor, Ellen, får vi bare høre gjennom minnene til datteren. Sally Bauer kommer til orde gjennom sine egne dagboknotater, deilige avbrekk i en ellers svevende tekst. Svevende kan være bra, selvfølgelig.

Faktisk er nåtidsfortellingen såpass svevende og nesten hypnotiserende, at man ikke helt merker det vonde før det har inntruffet. Man vet hele tiden at det kommer, men plutselig sitter man midt i det uten å ha spent musklene først.

Jeg liker bøker om mennesker som bestemmer seg for noe, jobber mot det og gjennomfører, enten resultatet blir sånn eller slik. Litt som treningsmontasjene i sportsfilmer. Noen sier at Happy Sally ikke egentlig handler om svømming. Jeg mener det er akkurat det den gjør. Happy Sally er en skikkelig elegant treningsmontasje. Anbefales.

sara stridsberg

Siri