Meny Lukk

Bok: I Love Dick av Chris Kraus

I Love Dick - sirivil.no

«Dear Dick,» I wrote in one of many letters, «what happens between women now is the most interesting thing in the world because it’s least described.»

Den begynte å dukke opp i feeden min i våres en gang. I LOVE DICK på helt vanlige, plaine bokstagrammer og -blogger. Så jeg måtte undersøke nærmere selvfølgelig, dette kunne jo være alt fra slapp erotikk til sylskarp blowjobanalyse. Det viste seg å være en såkalt feministisk kultklassiker. Jeg var selvfølgelig all in.

Chris forelsker seg i Dick. Ok, så det er snakk om en mann ved navn Dick, altså. Elleeeer? Uansett. Hun og mannen hennes (ikke Dick) lager et slags kunstprosjekt ut av å skrive kjærlighetsbrev til Dick. Alt i alt blir den til dels ugjengjeldte kjærligheten Chris føler for Dick, til et slags finne-seg-sjæl-prosjekt for henne. Det er mye mindre teit enn det høres ut som. Eller kanskje det er litt teit, men som Chris selv skriver:

I think the sheer fact of women talking, being, paradoxical, inexplicable, flip, self-destructive but above else public is the most revolutionary thing in the world.

For gjennom sin egen opplevelse av kjærlighet og sårbarhet, utforsker hun også kvinnens posisjon i heterofile forhold, og hennes mulighet til å uttrykke seg om den. Jeg klarer bare sånn halvveis å følge en del av de kunstresonnementene- og assosiasjonene hennes, spesielt når det er snakk om sånn kunst som blir utstilt, men samma det, poengene hennes er gode og for det meste tydelige selv om man må google Kitaj (eller lar være).

Også formen på boka er litt krevende, det veksler mellom brev og dagbøker og personlige notater, men man blir hjulpet av en ganske tydelig kronologi i selve historien som blir fortalt. Den dytter også leseren fra side til side, uten at jeg skal påstå at dette er en lettlest tekst. Jeg aner heller ikke hvilken sjanger dette er, den må befinne seg et sted mellom det som er sant og det som er funnet på, kanskje noe som er vanligere nå enn i 1997 da boka kom ut første gang? Etter å ha lest den har jeg også en følelse av at det finnes ekkoer av I Love Dick i mange av bøkene jeg har likt de siste årene. For her legger Kraus fram den provoserende, revolusjonerende, nesten klisjéfylte feministiske sannheten: at den kvinnelige opplevelsen også er en universell opplevelse.

At any rate in order not to feel this hopelessness, regret, I’ve set myself the job of solving heterosexuality (i.e. finishing this writing project) before turning 40. And that’s tomorrow.

Jeg vil anbefale I Love Dick på det sterkeste, men jeg tror ikke den er for alle. Hvis du for eksempel likte H for hauk, er du nok på trygg grunn. Dette er ikke en romantisk bok, det er stygt og flaut og til tider provoserende, men det hele vibrerer liksom med dette:

WHO GETS TO SPEAK AND WHY?, I wrote last week, IS THE ONLY QUESTION.

Jeg kjenner iallfall noen kvinner som kommer til å pakke opp denne på julaften. Det blir gøy.

S