Bok: Kan jeg bli med deg hjem av Marie Aubert

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Litt enkelt, sa Mina og lagde hermetegn med fingrene mens Sigurd var ute, men Ellen smilte bare flatt tilbake, før ville hun ha ledd og himlet med øynene.
– Har du det bra om dagen, sa Ellen.
– Kjempebra, sa Mina.

Velkommen til denne omtalen av en novellesamling som fikk meg til å freake ut av kjernefamiliemodellen! Kan jeg bli med deg hjem er vel kanskje høstens it-bok, er det ikke? Den har iallfall vært på tusen instagrambilder denne høsten, og for en gangs skyld er det ikke bare fordi boka er pen.

Kan jeg bli med deg hjem består av lett tilgjengelige tekster, som likevel, eller kanskje nettopp derfor, klarer å røre litt rundt i den trygghetsbobla de fleste av oss koser seg med i hverdagen. Vi møter eksfangen som har sluppet ut i en verden hun ikke helt kjenner igjen, faren som en morgen klapser barnet sitt i ansiktet, den nye kjæresten som bare vil være en utrolig kul dame. Mine favoritter er nok novellene Hjemme og Gammelt ektepar, som på hvert sitt vis handler om å søke trygghet når teppet blir dratt ut under føttene på en.

Menneskene i Marie Auberts noveller gjør ofte det man egentlig bare skal tenke på å gjøre. Man skal ikke bli forelsket i han på festen når mannen din sier at du fortjener å ta deg en tur ut fordi du har vært så mye hjemme med babyen i det siste. Man skal ikke bli presse noen for penger selv om de forventer det av deg. Man skal ikke betale for å bli sugd i et smug i Sør-Amerika.

Språket er lett, dialogen er treffende uten å bli oppstyltet. Jeg leser ikke så ofte noveller selv, og synes dette var helt overkommelig. Kanskje et godt sted å begynne om man vil lese mer noveller?

S

3 kommentarer

  1. Leste denne idag og den ga meg en skikkelig ekkel følelse, dvs. den var veldig bra, synes jeg. Noveller gjør ofte det med meg, gir meg en forferdelig ekkel følelse. De rokker ved tryggheten min, ved det som er kjent eller som jeg frykter, og så kommer tvilen fram. Jeg tror det er fordi mennesker i noveller stort sett nesten alltid gjør det som er feil.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.