Bok: Personar du kanskje kjenner av Synnøve Macody Lund

29. mars 2016

IMG_3124

Ho finn ei gammal vintagesak med lette pufferme. Om ho tek knallraud leppestift til blir den kanskje ikke så yndig. Ho prøver. Sjå der, ja! Medviten miks av tekkeleg femtitalskvinne og fiffa femme fatale og vips! moderne feminist.

Personar du kanskje kjenner handler, overraskende nok, om personer du kanskje kjenner. Det er Synnøve som prøver å skrive om faren sin, det er den nyskilte forfatteren Anna, det er studenten Mari som skal ligge med veilederen sin, og det er skuespilleren Live som lever i et farlig forhold.

Veit du hva, man trenger ikke alltid behøve lukte, synse, føle og analysere seg fram til hva de ulike personene sliter med i livet, hvilken tematikk de representerer. Macody Lund skriver klart og tydelig og respekterer leseren nok til at det aldri er kjedelig.

Personar du kanskje kjenner er en sånn bok jeg vil at kidsa skal skrive særemne om. Den er et så vilt godt alternativ til alle de driiiitkjedelige bøkene om deprimerte menn. Takke seg til noen skakkjørte forhold mellom mennesker som har grodd fast i feil spor, takke seg til en ung kvinnes lammende selvbevissthet, takke seg til behovet for å komme seg ut for å komme seg vekk fra seg selv.

Jajaja, jeg vet ikke om kontrasten mellom forfatterens jeg-historie og den sitrende historien om de tre andre menneskene fungerer akkurat sånn det var tenkt, men samma det. Ta med boka på t-banen, på stranda, i senga. Kan leses hvor som helst, når som helst.

Siri

Lagt i Bok /
Previous Post Next Post

9 Comments

 • ida

  Jeg er så driiittlei deprimerte menn (og kvinner, og mennesker som har det så fælt og grusomt hele tiden, finn på noe nytt!). Føler alle nye norske bøker handler om det for tiden (tar sikkert feil). Så kanskje jeg skal prøve meg på denne. Har nettopp lest (hørt på lydbok) Stolthet og fordom, og det var forfriskende godt. Ingenting slår britisk overklasse.

  29. mars 2016 at 15:15 Reply
  • Siri

   De har det litt fælt i denne boka også, assa. Synes bare det var mye mer spennende enn vanlig?

   Å, Stolthet og fordom! Hvilken søster likte du best?

   30. mars 2016 at 08:29 Reply
   • ida

    Litt fælt er innafor, da. Kanskje vanskelig å komme unna. Man kan ikke forvente at alle har det bra hele tiden heller. Men det kommer nok veldig an på hvordan forfatteren formulerer det hele, tror jeg. Så spennende fælt høres bra ut!

    Jeg må nok si Elizabeth, selv om det kanskje er et kjedelig svar. Ellers var det ingen av søstrene som var så veldig spesielle – eller, hun der søstertøsa som stakk av med Wickham var muligens litt underholdende. Men jeg ELSKET Mrs. Bennet og lady Catherine de Bourgh. Sprø som en kjeks begge to! Og hun som leste lydboka, hadde laget fantastiske stemmer til de begge. Kniseverdig.

    30. mars 2016 at 09:55 Reply
 • mildri

  jeg leser winter’s bone. ingenting slår amerikansk underklasse.

  29. mars 2016 at 18:01 Reply
  • Siri

   Har bare sett filmen, men den er kjempeekkel og bra? Hele den scenen når hun leter med hånda nedi vannet i mørket? Øøøøø

   30. mars 2016 at 08:30 Reply
 • Eli

  Jeg leser om middelklassen! Neida, overklassen her og – men det måtte bare ut.

  29. mars 2016 at 22:09 Reply
  • Siri

   Greit å få representert hele spekteret her, da!

   30. mars 2016 at 08:31 Reply
 • Synnøve Macody Lund

  Takk for fine ord, Siri! Veldig glad du likte/ser boka:) Best Synnøve

  30. mars 2016 at 08:33 Reply
  • Siri

   Takk for en deilig bok, Synnøve!

   30. mars 2016 at 09:10 Reply

  Leave a Reply