Meny Lukk

Bok: Personar du kanskje kjenner av Synnøve Macody Lund

IMG_3124

Ho finn ei gammal vintagesak med lette pufferme. Om ho tek knallraud leppestift til blir den kanskje ikke så yndig. Ho prøver. Sjå der, ja! Medviten miks av tekkeleg femtitalskvinne og fiffa femme fatale og vips! moderne feminist.

Personar du kanskje kjenner handler, overraskende nok, om personer du kanskje kjenner. Det er Synnøve som prøver å skrive om faren sin, det er den nyskilte forfatteren Anna, det er studenten Mari som skal ligge med veilederen sin, og det er skuespilleren Live som lever i et farlig forhold.

Veit du hva, man trenger ikke alltid behøve lukte, synse, føle og analysere seg fram til hva de ulike personene sliter med i livet, hvilken tematikk de representerer. Macody Lund skriver klart og tydelig og respekterer leseren nok til at det aldri er kjedelig.

Personar du kanskje kjenner er en sånn bok jeg vil at kidsa skal skrive særemne om. Den er et så vilt godt alternativ til alle de driiiitkjedelige bøkene om deprimerte menn. Takke seg til noen skakkjørte forhold mellom mennesker som har grodd fast i feil spor, takke seg til en ung kvinnes lammende selvbevissthet, takke seg til behovet for å komme seg ut for å komme seg vekk fra seg selv.

Jajaja, jeg vet ikke om kontrasten mellom forfatterens jeg-historie og den sitrende historien om de tre andre menneskene fungerer akkurat sånn det var tenkt, men samma det. Ta med boka på t-banen, på stranda, i senga. Kan leses hvor som helst, når som helst.

Siri