Bok: Piken på toget av Paula Hawkins


Jeg har fått denne boka av forlaget, bare sånn at du veit det.


Det er ikke så ofte jeg leser krim lenger, men når jeg gjør det, liker jeg at den er sånn som Piken på toget. God driv, passe frynsete persongalleri, mord.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rachel er ikke på topp i livet for øyeblikket. Hun har drukket seg selv til bunns, og er vel bare et par dumme avgjørelser fra å ligge i rennesteinen og kave, istedenfor å sitte på toget og kave. Hver morgen og kveld stopper toget hennes for et rødt lys, og derfra har hun utsikt til en rekke hus hun kjenner bedre enn man skulle tro. I et av dem bor eksmannen hennes og hans nye kone. Litt lengre bort bor Jess og Jason, som ofte klemmer og drikker kaffe på terrassen sin, som har perfekt utsikt til togsporet. Og så blir noen borte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er tre fortellerstremmer i Piken på toget. Alle tre er litt upålitelige på sitt vis, enten det er snakk om gamle hemmeligheter som ikke må se dagens lys, blackouts etter en tur på fylla, eller en overdreven evne til å rettferdiggjøre sine egne valg. De ulike stemmene utfyller hverandre godt, og sammen driver de historien framover på en veldig effektiv og underholdende måte. Jeg synes det er kult at Rachel, hovedpersonen, får være både patetisk og handlekraftig på samme tid. Nesten som et ordentlig menneske.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På en måte er det litt dårlig gjort å sammenligne Piken på toget med Gone Girl. Begge bøkene ligger i krimlandskapet og blir fortalt gjennom de sivile menneskene rundt forbrytelsen, men der Gone Girl bruker leserens forventing til selve krimsjangeren til å overraske, er Piken på toget mer rett fram. Omtrent to tredjedeler uti boka hadde jeg gjettet hvem morderen var. Dermed hadde jeg ønsket meg én liten twist til, men sånt er jo lett å si når man til forandring gjetter riktig løsning på mysteriet.

Noe jeg tenkte på underveis i boka, er hvor grensa mellom det vi gjør mot oss selv og det vi lar andre gjøre mot oss, går. Hvor lenge man kan tviholde på en sannhet, og hvor kjapt man likevel kan endre synspunkt. Det er jo ikke verst for en krim. Så har du bare plass til én bok i strandveska, foreslår jeg Gone Girl. Har du plass til to, kan du trygt ta med deg Piken på toget. Den har alt du trenger.

Jeg har tenkt litt på Rachel også etter at jeg leste ferdig.

God helg!
Siri


Jeg har altså fått denne boka av forlaget.


4 kommentarer

  1. Jeg har for øvrig nesten aldri plass til to bøker i strandveska, men nå har man jo en kindle så det i-landsproblemet løste seg jo av seg selv.

   Har begynt på Gone Girl, digger den! (Har ikke sett filmen)

   1. Skatt? Hva med den helikopterturen i 8. klasse? Må jeg skatte av den også? Og den Startour-ferien? De hundre parene med joggesko? Hva med den vanlige inntekten min? Kan Staten bare ta pengene mine? Er de ute etter meg?

    Hva

    er

    egentlig

    skatt?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.