Meny Lukk

Bok: Stallo av Stefan Spjut

20140718_105448

Stallo er den beste boka jeg har lest på lenge, og jeg synes du skal lese den. Jeg er så begeistra for denne boka. Stallo handler om troll i Norden, og jeg veit at det høres teit ut. Men det er ikke teit, og det er nettopp det som er så kult. Tenk å lese en bok om troll som ikke er teit. Luksus.

Egentlig handler den kanskje ikke om troll, men om hva trollene gjør med menneskene. For man kan jo aldri bevise at troll eller Gud eller kjemper ikke finnes, man kan bare bevise at de eventuelt finnes. Så det er det Susso Myrén prøver på, med moderne hjelpemidler av alle slag. Hun håper nok at hun aldri finner noen troll.

20140718_080006

Jakten på troll og løsningen på et forsvinningsmysterium, driver Susso ut på en ganske vill roadtrip. Vi snakker barn som har forsvunnet sporløst i tusenvis av år, en liten, stygg dverg som banker på døra, vinterdekk, en familie som har noe stort og stygt i uthuset. Merker du at jeg ikke har lyst til å si så mye om handlingen? Det er fordi jeg vil at du skal lese denne boka sjæl. Jeg mener det.

Det er noe med den perfekte blandingen av fantastisk og hverdagslig som gjør det hele spiselig. For på en eller annen måte klarer Spjut å få meg til å godta de utroligste ting, uten at jeg én eneste gang tenker «jøjjemeg, detta var drøyt.» Trollene får være mystiske og passe lite til stede gjennom hele fortellinga, akkurat som i en god skrekkfilm.

20140718_075908

Det er veldig sjelden jeg kommer over bøker som er så godt flettet sammen og så deilig å lese. Hver eneste, lille del av teksten er en viktig del av sammenhengen, hver setning er så digg og gjennomtenkt. Språket er lett og enkelt, men tilfredsstillende og troverdig. Du vet hele tiden akkurat nok til å følge med på handlinga, men aldri mer. Det er skikkelig effektivt for driven og spenningsnivået.

20140718_080106

Selvfølgelig er det spennende, veldig, veldig spennende, men det er også en fin bok på mange andre måter. Du veit, hvem er jeg, hvem er du, hvem er vi sammen, hvordan skal man takle noe sånt som dette uten å bli gæærn eller dritsur resten av livet, herregud, en tam rev!

Elsker denne ufjollete boka om troll. Les den. Plis.

Siri.