Bok: Stallo av Stefan Spjut

20140718_105448

Stallo er den beste boka jeg har lest på lenge, og jeg synes du skal lese den. Jeg er så begeistra for denne boka. Stallo handler om troll i Norden, og jeg veit at det høres teit ut. Men det er ikke teit, og det er nettopp det som er så kult. Tenk å lese en bok om troll som ikke er teit. Luksus.

Egentlig handler den kanskje ikke om troll, men om hva trollene gjør med menneskene. For man kan jo aldri bevise at troll eller Gud eller kjemper ikke finnes, man kan bare bevise at de eventuelt finnes. Så det er det Susso Myrén prøver på, med moderne hjelpemidler av alle slag. Hun håper nok at hun aldri finner noen troll.

20140718_080006

Jakten på troll og løsningen på et forsvinningsmysterium, driver Susso ut på en ganske vill roadtrip. Vi snakker barn som har forsvunnet sporløst i tusenvis av år, en liten, stygg dverg som banker på døra, vinterdekk, en familie som har noe stort og stygt i uthuset. Merker du at jeg ikke har lyst til å si så mye om handlingen? Det er fordi jeg vil at du skal lese denne boka sjæl. Jeg mener det.

Det er noe med den perfekte blandingen av fantastisk og hverdagslig som gjør det hele spiselig. For på en eller annen måte klarer Spjut å få meg til å godta de utroligste ting, uten at jeg én eneste gang tenker «jøjjemeg, detta var drøyt.» Trollene får være mystiske og passe lite til stede gjennom hele fortellinga, akkurat som i en god skrekkfilm.

20140718_075908

Det er veldig sjelden jeg kommer over bøker som er så godt flettet sammen og så deilig å lese. Hver eneste, lille del av teksten er en viktig del av sammenhengen, hver setning er så digg og gjennomtenkt. Språket er lett og enkelt, men tilfredsstillende og troverdig. Du vet hele tiden akkurat nok til å følge med på handlinga, men aldri mer. Det er skikkelig effektivt for driven og spenningsnivået.

20140718_080106

Selvfølgelig er det spennende, veldig, veldig spennende, men det er også en fin bok på mange andre måter. Du veit, hvem er jeg, hvem er du, hvem er vi sammen, hvordan skal man takle noe sånt som dette uten å bli gæærn eller dritsur resten av livet, herregud, en tam rev!

Elsker denne ufjollete boka om troll. Les den. Plis.

Siri.

6 kommentarer

  1. Så bra at du synes det! Egentlig bare jobber jeg denne sommeren, men lover å blogge om ferieutskeielsene mine etter hvert.

 1. Akkurat fått meg Kindle (paperwhite, hurra!!) til bursdagen, men hvor kjøper jeg norske bøker? Og har du noen flere boktips? Det er så vanskelig å plukke ut bøker uten å gå i en fysisk bokhandel av en eller annen grunn. Trivelig at du er tilbake på bloggen forresten!

  1. Oj, kult! Gratulerer!

   Nå tror jeg de fleste norske nettbokhandlene har en «send til Kindle»-funksjon. De burde iallfal ha det. Ofte trenger du bare å finne ut hva som er epostadressen til kindelen din, så laster den ned boka når den kommer på nett. Jeg kjøper ofte bøker på ebok.no (der har de en bruksanvisning for å sette opp kindelen til å motta bøker), haugenbok.no, digitalbok.no, tanum.no, ark.no, osv.

 2. Høres superspennende ut! Skulle så gjerne lest mange flere bøker men ender alltid opp med å bruke masse penger på noe jeg ikke liker likevel og la det støve ned og ta opp plass. Så suger til meg anbefalinger som denne. MEN: for en som har blitt ganske handikappet skogsløpingsmessig av siste tiårs norske skrekkfilmer høres den også akkurat ut som noe jeg vil hate å elske. Håper det viser seg at trollene bare er snille! (ikke si noe, kommer til å lese den uansett, i god tid før de mørke høstkveldene)

  1. Oj, kjipt å bli skogsløpingshandikappa av skrekkfilm! De skrekkfilmene har faktisk aldri vært noe problem for meg sånn skogsløpingsmessig, men Bob i Twin Peaks fikk meg til å snu meg for å sjekke om jeg ble forfulgt på alle løpeturene mine i sikkert en måned. Spesielt i måneskinn.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.