Bok: The Interestings av Meg Wolitzer

The Interestings av Meg Wolitzer

She recognized that that is how friendships begin: one person reveals a moment of strangeness, and the other person decides just to listen and not exploit it.

En av de beste leseropplevelsene jeg hadde i 2016, kom helt på slutten av året.

I høst sakteleste jeg The Interesting ved siden av andre bøker. Som regel holder jeg meg til én bok om gangen, men med de lange bøkene er det iblant fint å dra ut lesinga litt. Da unngår jeg å føle at jeg går glipp av andre, spennende bøker, samtidig som den lange boka får marinert seg godt i brystkassa mi. Faren er selvfølgelig at man helt glemmer de lange bøkene, men jeg glemte aldri The Interestings.

En gjeng ungdommer møtes på sommerleir et sted på østkysten av USA på 70-tallet. Sommerleiren er en sånn kreativ en, der man kan fordype seg i musikk, teater, maling og andre uttrykksfulle aktiviteter. Derfra følger vi ungdommene gjennom det kreative miljøet i New York, til de er godt oppi middelalderen. Noen har talent, andre har det ikke. Noen vil ikke bruke talentet sitt, andre ville gitt alt for å få lov.

And specialness – everyone wants it. But Jesus, is it the most essential thing there is? Most people aren’t talented. So what are they supposed to do – kill themselves?

Vi ser det meste av historien gjennom Jules Jacobson. Hun er ikke fra New York, og er også i en annen økonomisk situasjon enn the Wolfs, familien som står i sentrum for mye av handlingen i boka. At dette ikke blir en pretensiøs greie, er nok mye på grunn av Jules og hennes blikk på både sin egen og de andres situasjon, og hvordan det endrer seg etter hvert som hun blir eldre.

The Interestings handler om hvordan vennskap, kanskje enda mer enn romantiske tilknytninger, kan være de viktigste forholdene i livene våre. Å lese hvordan Jules’ misunner vennenes livsstil og talent, og hvordan hun lærer seg å leve med sin egen situasjon, er rett og slett altoppslukende.

The Interestings er en stor bok, og det er egentlig en litt utypisk bok for meg å like, men jeg leste slutten på en strand på Cuba, og måtte gå og bade rett etterpå for å late som jeg ikke hadde grått.

Perfekt for saktelesing på søndager.

Siri

11 kommentarer

 1. Denne fikk jeg skikkelig lyst å lese! Jeg har en sånn jobb der jeg må lese veldig mye hver eneste dag, så har vanligvis ikke så mye overskudd til koselesing når jeg kommer hjem. Men nå har jeg blitt tvunget til å være vikar i en mnd for en kollega som har ordentlig kjipe arbeidsoppgaver. For å motivere meg litt har jeg da tenkt at jeg skal lese en skikkelig fin bok på fritiden. Denne høres ut akkurat som det jeg leter etter! :-) Hvor lang er lang, sånn omtrent?

  1. Ikke så lang, kanskje sånn 450 sider? Veldig kult om du leser den. Si fra hva du synes, i så fall! Kanskje det hjelper litt på kjipe arbeidsoppgaver, men vet ikke!

 2. Denne fikk jeg skikkelig lyst til å lese, takk for tips! (Vet ikke hva som egentlig er min type bok, men dette høres ut som min type bok?)

 3. Eg treng litt hjelp frå kommentarfeltet. I lunsjen i dag overhøyrde eg ein kollega (mannleg norsklærar, ca 50) snakke om bøker han hadde lest i jula. Blant anna Fugletribunalet av Agnes Ravatn, og ei anna nyare bok av kvinneleg norsk forfattar. Den uunngåelege kommentaren var sjølvsagt: «Dere vet, kvinnelitteratur.»

  Det at eg ikkje eigentleg var ein del av denne samtalen gjorde at eg har ei gyllen moglegheit til å vere mindre militant enn ein kan bli i slike samanhengar. Ein risikerer jo å oppføre seg som om «kvinnelitteratur» er ein nedsettande term, noko ein må unngå. Eg ynskjer sjølvsagt å få klarheit i kva som ligg bak begrepsbruken til vedkomande, (som er eit veldig oppegåande menneske), gjerne på ein måte der eg ikkje går rett på. Tips til korleis eg kan smette dette inn i ein samtale ein gong? «Dere vet, mannslitteratur.» -? Det er viktig å ikkje framstå som urimeleg hyperfeminist, for det er ein då ikkje. Berre litt usikker på kvifor vi ikkje brukar termen «menneskelitteratur» meir enn vi gjer.

  1. Hva med å spørre på en skikkelig høflig og litt nysgjerrig måte «hva mener du med kvinnelitteratur?»? Det pleier å funke for meg, også eeelsker jeg når vedkommende faktisk ser ut som at hen har bæsja seg skikkelig på leggen.

  2. Oj, dette blir spennende! Lurer også på hva han legger i den begrepsbruken. I bokhandel og sånt har jeg ofte opplevd at folk kaller lettleste, romantiske (i bred betydning) bøker for kvinnelitteratur. Synes jo ikke det heller er beskrivende, og har ofte kalt de bøkene «strandlitteratur». Vet ikke helt om det er dekkende, da. Uansett så faller jo ikke Agnes Ravatn i den kategorien der, hm. Tror du han mente bøker som var skrevet av kvinner? Eller som har kvinnelige hovedpersoner? Dette er interessant. Spesielt hvis en sånn definisjon gjør «mannebøker» universelle.

   Hvis du opplever at han bruker det uttrykket når han snakker med deg seinere, så kan du jo rett og slett spørre ham hva det betyr? Det kan man jo gjøre på en grei og oppriktig undrende måte, uten å bli oppfattet som sinna. Eller kanskje du kan bruke uttrykket «mannelitteratur» om bøker skrevet av menn en gang? Tror du han hadde tatt det agnet?

   Skjønner at alt dette må skje naturlig, da. Du skal slippe å gå og prikke ham på skuldra og bare: «Hva mente du egentlig med kvinnelitteratur da jeg overhørte deg i kantina for to uker siden?»

   Dette er spennende, Pernille! Hva tror du?

 4. Det mest sannsynlege er vel at eg (trass alle gode forsett om å gjere dette elegant og smart, i rolig setting) kjem til å ta opp dette på ein lett raudkinna og konfronterande måte på personalfesten neste veke. Fare for det, ja. Men skal prøve å halde meg til vêret.

  1. Styr unna været, kvinnelitteratur er mye mer spennende.

   Jeg vil gjerne ha en oppfølging på hva som er mannelitteratur. Er det hakkespettboka? Vi menn? Faglitteratur? Krim? Koranen?

  2. Haha, dette høres kjent ut, Pernille! Tipper jeg hadde prøvd å være kul og avslappa, men så hadde sagt noe sånt som «(…) også leser jeg jo mye kvinnelitteratur, som Gunnar kaller det!!!!» og sett konfronterende på ham. Blir veldig spennende med oppdatering!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.