Bok: Ugly Girls av Lindsay Hunter

Myra would have liked that. She put a lot of faith in what dreams could tell a person about her life, but Perry had always felt that dreams were just random collections of stuff that bored you plus stuff that quaked your soul with desire or shame.

IMG_20150109_120026

Ugly Girls er en liten historie om de tenåringsvennskapene som handler om et felles behov for selskap, ikke kjærlighet eller felles interesser eller fiender. Perry og Baby Girl er high school-jenter i full fart på vei mot den amerikanske drømmen: et liv i en trang trailerpark, med eller uten jobb og venner. Og de kjeder seg. De kjeder seg så mye at når en internettcreeper begynner å snakke til dem på Facebook, svarer de.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Perry er pen og har en familie, Baby Girl er stygg og har bare en slags familie. Men er skjønnhet valuta eller vare? Og hvor viktig er egentlig familie, når alt kommer til alt? Ingen av disse spørsmålene får man svar på ved å lese Ugly Girls, og det er jammen meg godt. Man får kanskje svar på hva slags behov og impulser man får av å hele tiden måtte forholde seg til de praktiske konsekvensene av disse spørsmålene.

Perry og Baby Girl bruker stjålne biler og guttehjerter som tidsfordriv, de raller rundt på et spor som ikke leder noen steder. Det må jo gå galt på et tidspunkt, selvfølgelig må det det. For meg er det likevel mangelen på nysgjerrighet på framtiden som er det aller mest hjerteskjærende med boka. Og hvorfor skal du egentlig bruke tid og krefter på å tenke på et alternativ når alt, nesten til og med værmeldingen, tilsier at du blir der du er nå, og er du heldig, blir det ikke verre?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ugly Girls består av korte, snappy kapitler der vi følger ulike personer. Noe av det beste med boka, er hvordan Hunter tilpasser språket til personene. Handler det om Baby Girl, så er det skrevet på Baby Girls måte å tenke på og med Baby Girls språk, som er ganske forskjellig fra  for eksempel Myra, Perrys mor, sine kapitler. Likevel er det ikke overdrevet, noe jeg ofte synes det blir i sånne bøker. Det er akkurat passe, og kanskje er det ikke menneskers ulikhet, men menneskers likheter som er det mest interessante.

Det høres mørkt ut, og det er det, men det er også mye saft og sprett i Ugly Girls. Den kjernen av fuck you som alle tenåringsjenter har, blir helt forsteinet av det miljøet Perry og Baby Girl lever i. Sånt blir det action av.

Jeg likte Ugly Girls veldig, veldig godt. Den er lettlest, men litt tung for hjertet. Den er hjerteskjærende uten å bli runkete. Den behandler tenåringsjenter som mennesker.

Anbefales: Der du ligger på badegulvet etter å ha lagt deg ned der for en time siden uten å ha klart å reise deg opp ennå, for det er en slapsete januarmorgen og det var kaldt på soveromsgulvet og forelesningene er uansett kjedelige i dag, de er alltid kjedelige, og dessuten reiv du av hele lilletåneglen da du skulle klippe den i sta.

Siri.

She had that thing where the sweeter she tried to sound, the more it came off like bullshit.

7 kommentarer

  1. Takk for tips. Men altså: Grrr! De har ikke denne boka på biblioteket!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (tror dette er utropstegnkvota for 2015)

    … sukk

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.