Bok: Utrenskning av Sofi Oksanen

utrenskning sofi oksanen

Hun så hva slags karer dette var. Menn med den sorten holdning visste hvordan kvinner skal straffes, og de var kommet for å hente en kvinne å straffe. De hadde den frekke holdningen til slike menn som smiler bredt med gulltennene sine, som har sprikende epåletter over strammende uniform, og vet at den andre har absolutt ingenting å sette opp mot det de vil. Det var holdningen til folk med slike støvler at de kunne tråkke på hva som helst.

Vi er på en gård i Estland i 1992, i kjølvannet av Sovjetunionens fall. Aliide er midt i syltesesongen i det hun oppdager en flue på kjøkkenet og en ung kvinne under treet i hagen. Det er Zara. Gjennom boka avdekker vi gradvis de to kvinnenes overlappende historie.

Estland har vært gjennom det ene totalitære styret etter det andre, forrige gang det var trygge tider, var på 30-tallet. Det meste av handlingen i boka er satt delvis til krigen og den tidlige etterkrigstiden, og delvis til tiden rundt Sovjetunionens oppløsning. Det tar meg alltid et par kapitler å venne meg til å hoppe fram og tilbake i tid, men det er som regel verdt det. Jeg prøver bare å la være å henge meg opp i det i starten, og heller lese uten å tenke for mye.

Utrenskning handler om å spille med de kortene man har fått utdelt. Om at det riktige og det rettferdige ikke alltid er det samme, og heller ikke alltid er mulige valgmuligheter. Og så handler det kanskje litt om å gjøre det riktige og det rettferdige når det igjen blir et alternativ. Eller kanskje det handler mer om at man på et tidspunkt bare må komme seg videre, sette strek, renske ut. Først må man vel uansett se nøye på det som har vært.

Den gamle dama Aliide er en skikkelig god romanfigur, synes jeg. I starten kan hennes historie virke litt trå, Zaras historie virker mer actionfylt. Etter hvert blir Aliides utforskning av hva hun er villig til å gjøre, det mest spennende med hele boka. For det er en spennende bok, selv om den handler om de mer hverdagslige sidene av et totalitært regime. At det skjer hver dag og med hverdagen til folk, betyr ikke at det ikke er brutalt. Det er det. Grov, stygg ondskap på sitt mest normaliserte, kanskje.

Hjerteskjærende uten at personene går rundt og synes synd på seg selv. Drøy og verdt det, synes jeg.

Siri

4 kommentarer

  1. Leste denne for noen år siden, og selv om Oksanen skriver Meget Godt, så er det kanskje ikke noe man leser hvis man vil lese noe koselig. Dette er sånn lidelse som virkelig er noe, ikke sånn pysegreier man holder på med i mange andre bøker hvor man sliter med å finne seg sjæææl og sånt. Typ «dama dumpa meg», «alle på jobben min hater meg fordi *mange grunner*» eller «alle hater meg og jeg hater dem og jeg er en gammel, gammel bitter mann», og så går de og tar seg en øl på baren eller kjøper hus for flere mill selv om de ikke har penger og alt bare går rett i do fordi de ikke vet forskjell på høyre og venstre. Muligens man mister hjernen når man er gammel sint mann eller når man blir dumpa? Kanskje har alle vært gjennom tvangshjernefjerning uten å vite det selv? Men Oksanen får det til, det er det jeg prøver å si. Folka i Utrenskning har det helt forjævlig og likevel så sutrer de ikke og synes synd på seg selv. Kanskje jeg må lese denne på nytt. Har du lest Stalins kyr? Den var også god, mener jeg å huske.

    1. Helt enig, Ida. Her er det ikke noe selvmedlidende pjatt, bare folk som prøver å overleve.

      Jeg har lest Stalins kyr. Mener også å huske at den var toppers, men det er lenge siden jeg også leste den.

  2. Har du tips til bøker (romaner er foretrukket) med handling i Asia? Kanskje noe sært, men digger den type lesing og føler jeg har lest alt allerede

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.