Cuba

x

x

I midten av desember var vi på Cuba, og her kommer noen bilder. Har brainstorma noen praktiske tips lengst ned i posten, hvis det er det du er ute etter.

x

Havanna var vårt første stopp på Cuba. Vi ruslet langs sjøpromenaden Malécon, orienterte oss i gamlebyen og så på noen av de største attraksjonene. Det var varmt, omtrent 30 grader og steikende sol. Jeg fikk meg en piña colada laget fra en fersk ananas, servert i ananasen, og laget en regel om at jeg måtte få minst én drink om dagen. Hallén var varm, men fornøyd.

x

x

x

Havanna er et av de stedene som ser ut akkurat som på postkortene. Jepp, mange av bilene er fortsatt gamle. Vi bodde på et tak i gangavstand (for sprekinger) fra det meste av interesse for turister med begrensa tid, og brukte for det meste beina som framkomstmiddel. På bildet under ser du rommet vårt, det er soveromsvinduet du ser på den grønne veggen bak meg. Det var kult.

x

x

Cubas historie er både interessant og grusom, med alt fra slavehandel til diktatur og voldelig revolusjon. Det er med andre ord nok av sights og museer man kan bruke tid på. Sånn bortsett fra generell sightseeing, som var veldig gøy, var nok revolusjonsmuseet et høydepunkt for denne nerden.

x

x

Solkrempause:

x

En kveld gikk vi til Plaza de la Revolución, der mer enn én million cubanere ved flere anledninger har vært samlet for både det ene og det andre. Akkurat nå var det nok litt preget av at det bare var dager siden Fidel Castro døde, med ganske mye vakthold og sånt. Uansett et mektig sted, med Martí-statuen og de store ansiktene til Che Guevara og Cienfuegos.

Etter noen dager dro vi til Trinidad, en mindre by sånn ca midt på øya. Trinidad er kjent for sin kolonialistiske stil (heter det det på norsk?), og sentrum ser omtrent ut som det gjorde på 1700-tallet, da sukkerplantasjene og slavedriften i områdene rundt var på høyden.

x

x

x

x

Naturen rundt Trinidad er frodig og digg, og det er muligheter for både sykling, ridning og gåing. Hele den hestegreia var rimelig overraskende for meg, men det var veldig gøy, og jeg vil anbefale turen til vannhullet på det sterkeste.

Jeg fikk gått på museum i Trinidad også, heldigvis. I tillegg dro vi på en sightseeingtogtur innover i Valle de los Ingenios, der de store sukkerplantasjene er.

x

x

x

Der kan man for eksempel gå opp i Iznaga-tårnet, som ble bygget som maktsymbol og slavekontrolltårn. Min høydeskrekk er ikke verre enn at jeg turte å gå opp til toppen, men jeg måtte gå ned igjen med en gang. Fin utsikt over den flotte dalen. Overveldende om man tenker på hva som har foregått der. Det synes jeg absolutt man skal la seg overvelde av.

x

x

Togvognene er åpne, og man kan gå av og på som man vil. Gøy med alle dyrene som gresser. Innerst på ruta kommer man til en gammel sukkerfabrikk. Ganske kult.

x

Og så dro vi på stranda, selvfølgelig.

x

Playa Ancón er turiststranda. Den ligger omtrent en mil utenfor Trinidad, og det koster et par CUC å bli kjørt ut dit i en sjarmerende skranglekasse. Jeg er egentlig ganske glad i å gjøre de vanlige turisttingene, gitt at det ikke er for mye folk, for da føler jeg ikke at jeg plager lokalbefolkningen mer enn nødvendig.

På Playa Ancón er det kjempegod plass, og varme livspartnere finner lett skygge uten å måtte ligge oppå noen andre. Vannet var varmt, sanda var fin, jeg hadde det rett og slett jævlig bra der jeg lå med boka mi og en TuKola, en kokosnøtt eller piña colada.

x

x

Etter noen dager i Trinidad, dro vi tilbake til Havanna.

x

x

x

Og så dro vi hjem til jul.

x

Jøss, mobilbildene ble bra!

Praktiske Cuba-tips:

 • Du må ha visum. Det får du ved å sende inn et skjema og betale noen hundringser til den cubanske ambassaden. Pass på immigrasjonskvitteringa de putter i passet ditt på flyplassen, de vil gjerne ha den når du skal reise ut igjen.
 • Vi bodde på Airbnb, det var fint. Var også bra å få tips av vertene til aktiviteter, ting å se og spise.
 • Det er parallellvaluta på Cuba. Turistene bruker CUC og innbyggerne bruker CUP. Du kan ta ut CUC på flyplassen og i (litt sjeldne) minibanker i byene. 1 CUC er verdt litt mer enn 1 amerikansk dollar.
 • Det er innmari lurt å kunne litt spansk. Veldig, veldig lurt, faktisk. Heldigvis kommer man langt med litt.
 • Internettilgangen er ganske begrensa (du må finne en spot og kjøpe tilgang), så det er veldig lurt med en guidebok du kan bære rundt med deg. Vi brukte Eyewitness Travel, den var fin.
 • Taxi funker bra på både korte og lange strekninger. Vi delte bil med to andre turister mellom Havanna og Trinidad, og det gikk tre timer fortere enn bussen og kostet det samme.
 • Det er mange og lange køer, så det er bare å smøre seg med tålmodighet og solkrem. Kø til minibanken, kø til billettlukene, kø til immigrasjonskontrollen. Vi ventet på bagasjen vår i tre timer på flyplassen.
 • Man drar ikke til Cuba på grunn av maten, men det er innmari mye bra frukt og grønnsaker. De beste måltidene spiste vi hjemme hos de vi bodde hos. Potetstrimlene var generelt bra. Man må ofte bestille saus ved siden av måltidet (obs!).
 • Ta med alt du trenger av tannkrem og solkrem og sånt. Kan være klønete å få tak i.
 • Det forventes at du tipser 10 %. Om du betaler cash der du bor, er de nøye på at summen skal være nøyaktig. Så om du vil tipse der, er det bedre å kjøpe sigarer eller ekstra måltider eller noe sånt, om de tilbyr det.
 • VIKTIG: det er dårlig godteriutvalg på Cuba.

Siri

17 kommentarer

 1. Er i tvil om jeg skal spre ordet om hvilken fantastisk blogg du har. Tenker at det kan ende i en egen tråd under Rampelys på Kvinneguiden.no ; og blir man nevnt der så ender det aldri bra.

  1. Hahaha, nei, det kan jo føre til både den ene og andre avsløringen! For eksempel har jeg bare photoshoppet en mann inn i feriebildene så det skal se ut som jeg har en livspartner, og egentlig har jeg aldri løpt en meter.

 2. Pina Colada! Nå fikk jeg den sangen på hjernen, takk for det.
  Ser topp ut på Cuba. Har lest at helsevesenet på Cuba er veldig bra. Stemmer det fortsatt?
  Og så er jo Cuba det landet i verden med best bryting. Var blomkålører et dominerende trekk i bybildet?

  1. Var heldigvis ikke i kontakt med helsevesenet, men det virket absolutt bra sånn overfladisk sett. Glemmer veldig ofte å se på ørene til folk. Gjør du det? Er det en vane man får som bokser? For å kjenne igjen likesinnede?

  2. Både brytere og boksere kan ha blomkål, men jeg er (var) bryter. Jeg ser rare ører umiddelbart. Og når jeg ser blomkål, kikker jeg på overkroppen. Jeg blir glad hver gang jeg ser snurten av et blomkåløre! Bryting er en liten sport og det er alltid hyggelig å se en likesinna!

 3. Jeg vil enda mer til Cuba nå! Takk for supert reisebrev!

  Er det lov å komme med et bloggønske, sånn på tampen av året? Hvordan finne motivasjon til å trene seg opp fra elendig til ok form. Har nettopp gått på en smell, og brukt to++ mnd på å gjøre lite. Vil gjerne få igang kropp (og dermed hue) men er usikker på hvilke økter som bør prioriteres..

  1. Så fint at du er på vei tilbake! Jeg har ikke så mye å komme med når det kommer til konkrete økttips, men kan godt skrive noe generelt om motivasjon og sånn når det kommer til akkurat det der. Har jo hatt et slags opptreningsår i år! Har du hatt det fint i pausen din?

 4. Jeg har kjempelyst å reise til Cuba. Liker reisemål som kombinerer kultur og strand, gjerne litt læring også. Fin reiseoppsummering!

 5. Jeg var ca 6 år da jeg var på Cuba sist, nå er jeg straks 31, på tide å dra tilbake!
  Får ikke mindre lyst av å se alle bildene dine og alt det fine dere har sett og gjort.

Si nesten hva du vil!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.