Det jeg lærte av sju dager uten godis

22. februar 2016

Forrige helg bestemte jeg og Meisebollen oss for å ta en utfordring. Vi byttet kosthold, iallfall en del av kostholdet vårt. Jeg skulle ikke spise noe godteri eller noe dessertlignende på en uke, og hun måtte spise noe godteri- eller dessertlignende hver dag.

Her er meg i går morges, da jeg skjønte at det nok ville være å bryte reglene å spise helgefrokostblandingen min:

sirivil.no

Faktisk har jeg vært litt sånn hele uka. Litt sånn blæ. For å kunne skrive dette blogginnlegget har jeg notert underveis:

Mandag 13:00, pauserommet: Jeg hater mandag. I dag er det også starten på Mammutsalget, og folk er helt ville. Jeg vil ha 15 sure føtter og en pose salte sild, men nei. Det har også oppstått et større problem enn at jeg ikke kan spise smågodt, og det er at jeg ikke vet om Pepsi Max er lov. Skal spørre M.

Mandag 22:04, hjemme: Pepsi Max var i utgangspunktet lov. «Jeg ville aldri drukket det, men det er jo ikke noe sukker i det, og det var det som var avtalen», sa M. Så ble vi enige om at hvis jeg ellers ikke drikker noe Pepsi Max denne uka, kan jeg få ett glass og ett kakestykke når mormor feirer bursdagen sin på onsdag. Sånn ellers har det gått overraskende bra i dag. Har hatt ganske hektisk program hele dagen, så har ikke rukket å tenke så mye på godteproblemet.

Tirsdag 12:30, benk i solveggen: Jeg har så lyst på Pepsi Max. Dette kullsyrevannet er ikke det samme. Jeg har vondt i hodet og er litt sur, og jeg er sikker på at en bolle hadde hjulpet. Jeg synes ikke dette er noe gøy lenger. Det er kjedelig og dust, og det hjelper bare litt at jeg prøver å være stappmett hele tiden. Jeg tenker alltid på godteri.

Onsdag 15:00, hjemme: Jeg er så tørst, drikker mye mer enn vanlig. Chug chug chug. Etterpå skal jeg spise kake, og det er bare derfor jeg ikke har sprukket i dag. Holdt på å kjøpe Sørlandschips på butikken i stad, klarte å la være fordi jeg var redd for å møte noen kjente som visste om utfordringen.

Onsdag 21:30, hjemme: Aaaaaaagh, den kaka var så god, og Pepsi Max er det beste som finnes.

Torsdag 11:15, pauserommet: Jeg er sur og slapp og vil ha: Sure kirsebær med sukker utenpå, peacemerker, lakrisansikter, sitronlepper og Sørlandschips med dipp.

Torsdag 18:30, t-banestasjonen: Jeg har ventet en halvtime på t-banen, etter en monsterøkt på ellipsa og mølla. Istad da jeg var på Rema, var jeg såååå nære å kjøpe to – 2 – New Energy. Jeg får aldri lov å kjøpe to, det er bare lov å spise én om gangen, og bare når jeg virkelig trenger det, men der inne hadde jeg faktisk to stykker i hånda og tenkte fuck it. Så la jeg dem fra meg, og det er det mest heltelignende jeg har gjort i hele mitt liv.

Fredag 18:30, hjemme: I dag har det gått bra.  Har tenkt litt på godteri, men ikke på en alvorlig måte. Er mest sur for at jeg ikke får noe godteri i helga, men føler meg fullt kapabel til å stå imot. Akkurat nå er jeg også veldig mett, så det kan jo ha noe med saken å gjøre.

Lørdag 08:45, hjemme: Spiste ikke noe godteri under sosialiseringen i går kveld. Skjønte nettopp at jeg ikke kan spise helgefrokostblandingen min fordi det er 100 prosent sukker. Er sur for det.

Konklusjon: Har blitt sur av godtefri.

Her er jeg sur når Hallén spiser mangois og jeg må ta til takke med mango. Har også lagt på et litt surt filter, for å virkelig la følelsen poppe gjennom skjermen:

Her går jeg fra blid til sur når jeg skjønner at katten kan spise bolle og jeg ikke kan spise bolle:

sirivil.no

Jeg skal ikke påstå at jeg vil dø, men natt til fredag drømte jeg faktisk at en lege (uten sko?) spurte om jeg hadde noen konkrete selvmordsplaner, og så svarte jeg: Nei, men jeg drakk en grønn smoothie på tirsdag.

sirivil.no

Jeg har prøvd å få Meisebollen til å skrive et gjesteinnlegg, men hun vil ikke det. Ennå. Jeg lover å fortsette masinga. I mellomtiden må jeg bare fortelle hvordan helvetesuka hennes har virket fra mitt synspunkt:

På mandag begynte Meisebollen å grine da hun åpnet posen med sure sild. Dette synes hun det er helt greit at jeg blogger om, bare så det er klart. Hun er en sånn som griner et par ganger i uka, så det er ikke så enestående, men jeg har aldri opplevd noe lignende. Det var nesten litt vakkert. Hun ville virkelig ikke spise det godteriet. Jeg hadde ikke fortjent detsa hun. Hun sa også: Nå virker jeg helt ortorektisk, men du må huske på at jeg gråter på følelsesnivå 2/10, uansett hva det er snakk om. (Jeg måtte også google ortoreksi).

På dagens oppsummeringsmøte kunne hun konkludere med at hun synes sjokolade er bedre enn andre typer smågodt, og at det var deilig å kunne gå inn på en deli og be om et slutty browniestykke. Hun kommer likevel ikke til å fortsette med denne livsstilen, og tror hun har lagt på seg tre kilo denne uka. (Det har hun selvfølgelig ikke gjort). Hun tror også hun har fått tarmkreft og diabetes. (Det tror jeg var en spøk.)

Jeg synes det mest interessante var at hun på fredag bare flippa ut helt, og ble med på Dolly Dimples i lunsjen. Jeg har fakisk aldri sett henne spise pizza (blomkålpizza er ikke pizza!) før, og trodde hun kom til å skjære av skorpene og gjemme restene i en ruccolahaug før hun puttet det i munnen, men nei. Hun sa til og med mmmm, pizza!

Skal jeg være ærlig, så tror jeg det har vært verre for henne enn for meg.

Det jeg lærte om og av å ikke spise godteri på en uke:
 • Det er sjukt mye godteri overalt, hele tiden.
 • Det gjelder å være mett hele tiden. Absolutt hele tiden.
 • Tyggegummi hjelper litt.
 • Det var lettere å holde seg unna godisen når jeg humøret var akkurat passe. Både topper og daler gjorde at jeg hadde lyst til å stappe hele Narvesen ned i halsen.
 • Pizza er ikke godteri.
 • Jeg var sur i fire dager, så gikk det litt bedre.
 • Det var lurt å kaste godterirestene i skapene på mandag.
 • Jeg tror man kan venne seg til å ikke spise noe godteri.
 • På slutten vurderte jeg å gjøre det til et langvarig prosjekt, for såpass mye mestringsfølelse fikk jeg ut av det. Hadde sikkert med de utrolig kjipe første dagene å gjøre.
 • Ja, de få søte tingene jeg spiste (kommer egentlig bare på syltetøy?) ble søtere av at jeg ikke spiste noe annet søtt.
 • Jeg tror man må holde seg unna over enda lenger tid for å kunne si noe om forskjellen i livskvalitet.
 • Jeg tror jeg synes det er lettere å holde meg helt unna alt, enn å ha lov til å spise litt. Kanskje det beste ville være å ha lov annenhver dag eller noe sånt. Hvis det var i min interesse å ikke spise så mye godteri, da.
 • Det er det egentlig ikke.
 • Tror jeg.

Nå er det mandag kveld. Jeg trodde jeg skulle gå bananas i smågodtstativet, men nei. Mest fordi jeg glemte det på vei hjem, og litt fordi jeg hadde en annen belønning i tankene.

sirivil.no

Kanskje det blir en hel måned neste gang. Haha, saklig.

Siri

 

Previous Post Next Post

28 Comments

 • Astri

  Livet er for kort til å drikke vond te og avstå fra sjokolade. Mitt livsmotto.

  22. februar 2016 at 23:39 Reply
  • Siri

   Hva er din favorittsjokolade, Astri?

   23. februar 2016 at 07:55 Reply
   • Astri

    Melkesjokolade! Det politisk korrekte er selvsagt å hevde at jeg nøyer meg med «én bit 86% mørk sjokolade», men nei. Gi meg heller melkesjokis, som gir meg laktosemage!

    23. februar 2016 at 23:18 Reply
    • Siri

     LOL på én bit 86 %, ass. Det er sånt jeg synes det er greit at folk holder på med, men som jeg helst ikke vil høre noe om.

     24. februar 2016 at 09:43 Reply
 • mildri

  PIZZA IS LIFE

  23. februar 2016 at 00:16 Reply
  • Siri

   DUDE YES

   23. februar 2016 at 07:55 Reply
 • Malin

  Gratulerer med gjennomført snopefri uke!
  Hvordan smakte New Eneryen?

  23. februar 2016 at 07:56 Reply
  • Siri

   Den var SÅ god, Malin! New Energy er sjokoladen over all sjokolade for meg. Som nevnt tidligere, så får jeg bare lov å spise den på ekstra kjipe dager eller når jeg har gjennomført noe ekstra bra, og aldri mer enn én av gangen.

   I dag er det tirsdag og jeg skal spise skikkelig mye godteri.

   23. februar 2016 at 08:05 Reply
   • Malin

    Herlig! Men hvorfor bare på ekstra kjipe dager og aldri mer enn en?
    Hadde du forspist deg hvis ikke?

    23. februar 2016 at 08:17 Reply
    • Siri

     Ja, det hadde blitt stygt. Dessuten blir det ekstra bra når det ligger sånne føringer på konsumeringa. Det der er den eneste matregelen jeg har, da.

     23. februar 2016 at 13:39 Reply
 • Susanne L

  Mitt motto er kutt ned, ikke ut.
  Livet blir så kjipt hvis man skal legge ned totalt forbud, også blir det jo så sjukt mye kjipere om man sprekker.

  23. februar 2016 at 10:21 Reply
  • Siri

   Jeg tror det kommer an på hva målet er (er det godteriet eller er det vekta man vil til livs, feks), og jeg tror det er litt forskjellig fra person til person. Noen er gode på måtehold, andre ikke. Sånn på lang sikt har du helt rett, tror jeg.

   23. februar 2016 at 13:38 Reply
 • Maria L.

  Blir nesten inspirert!
  Hilsen ei som har en boks is i frysen + chips og ostedip i skapet, haha.

  23. februar 2016 at 11:17 Reply
  • Siri

   Vil du være med på en godtefri måned?

   23. februar 2016 at 13:40 Reply
   • Maria L.

    Vin kan vel ikke regnes som godteri?

    23. februar 2016 at 22:12 Reply
    • Siri

     Enig. Vin er mat.

     23. februar 2016 at 22:41 Reply
 • Caroline

  Jeg tror faktisk du har rett i at det er bedre å kutte alt enn å ha lov til litt. I alle fall for meg. Kanskje jeg bare skal kutte alt. Godis er nesten aldri så godt som jeg forestiller meg på lørdagskveldene… Og etter en stund ble faktisk sjokolade med 86% kakao godt, hvem skulle tro det?

  23. februar 2016 at 12:02 Reply
  • Siri

   Hæ?? Er det med sjokoladen sant?

   23. februar 2016 at 13:40 Reply
   • Gunnhild

    Nei, det er ikke sant. Sjokolade med 86 % kakao smaker bare bitter papp.

    23. februar 2016 at 13:48 Reply
    • Den lille Østlendingen

     Gunnhild dah! :) Smeltet – til å dyppe frukt i – passer 86 % helt perfekt. Også veldig god dersom du kombinerer den med salte peanøtter på tur. Den jeg har er sånn 99 %. Jeg tåler ikke laktose – og da fungerer den TOPP.

     Jeg håper du gir den en ny sjans som smeltet – med kiwi – eller banan – eller eple! NAM NAM!

     23. februar 2016 at 18:14 Reply
     • Malin

      Enig med Gunnhild! Sorry Lille Ø :*

      23. februar 2016 at 20:21
   • Susanne L

    Det er sant! Var sånn jeg overlevde masteren og slanka meg samtidig. Trappa opp fra Dronningsjokolade til 86%.

    23. februar 2016 at 20:31 Reply
    • Siri

     Hvordan skal vi få avgjort dette?

     24. februar 2016 at 09:44 Reply
     • Gunnhild

      Ta deg en bit og lag et innlegg! Jeg kan love deg at du vil nøye deg med én bit.

      24. februar 2016 at 09:52
   • Caroline

    Ja, det er faktisk sant! Men det tok sin stund, måtte avvende meg den søte smaken. Jeg har det i havregrøten og.

    25. februar 2016 at 11:41 Reply
 • Ida

  Jeg burde virkelig kutte ned på godteriinntaket, men har seriøst null motivasjon for det. Annet enn at jeg sikkert holder på å få diabetes type 2. Men blir litt trassig når folk oppfører seg som at sukker er djevelens verk, og verre for kroppen enn røyk, snus og heroin samtidig.

  24. februar 2016 at 09:19 Reply
  • Siri

   SÅ enig, Ida. Jeg blir sånn: Hold øyekontakt med meg mens jeg spiser hele denne posen salte sild i én jafs, da!

   24. februar 2016 at 09:47 Reply
 • Mia

  Synes mange gjør snop og sukker til et større problem enn det det er. Tror folk forveksler «ikke spesielt sunt for kroppen» med «farlig» og ender til slutt opp med en lang liste over ting de aldri spiser fordi de tror de skal dø hvis de så mye som er i samme rom med en som har spist sukker. Det synes jeg egentlig er ganske trist.

  Iskald, 86% sjokolade er sånn kanskje det femte beste snopet jeg vet om. Da knaser den sånn skikkelig sånn som ikke vanlig melkesjokolade klarer. Og så et glass iskald melk til. Hvis du skal prøve denne sjokoladen må du bruke denne fremgangsmåten, ellers er den ikke god!

  24. februar 2016 at 17:21 Reply
 • Leave a Reply