En plan for mørketida

Kiss of Steele av Bec McMaster

Dagene blir kortere og kortere i dramatisk fart, jeg smetter i utetøyet så fort jeg har mulighet. Dagslys er den største luksusen akkurat nå. Jeg synes vinteren i Oslo er tung nok, her slutter sola helt å stå opp. Etter ryktene å dømme, så går folk helt i dvale i mørketiden. «Jeg gjør ingenting, jeg bare ligger på sofaen», sa han på mølla ved siden av meg på mandag, da jeg spurte hva han pleide å gjøre på den tiden av året.

På den positivte siden, så er folk her veldig flinke til å bruke refleks.

Ballonger på døra i mørketida

Her er planen min for å overleve mørketida uten for mye slam i kummen:

(En gang trodde jeg Hallén sa at jeg hadde mye slam i kummen som et slags uttrykk for at jeg var litt ute av balanse, men så mente han bare at det var mye slam i kummen på badet. Det var i går.)

 • Prøve å komme meg ut, selv om det er mørkt. Frisk luft er bra, selv om man ikke får sol på kjøpet. Hodelykta er klar.
 • Ta solarium. Minst én gang. Kan ikke huske at jeg har gjort det før. Så det teller både som å lære seg noe nytt, og som å fylle på med litt sollys. Kommer selvfølgelig til å oppdatere deg om hvordan det går, og vennligst sett ned foten om jeg blir sånn 2010-blogger.
 • Sitte i badstua og puste rolig inn og ut. Funker veldig bra for margkulde og litt sånn mentalt pustebesvær.
 • Se på The Crown. Gleder meg.
 • Spise frukt og grønnsaker. Typisk meg å bare spise godteri til alle måltider. Men selv jeg, verdens største grønnkålfornekter, er enig i at man blir slapp av det. Så nå blir det godteri med en gulrot på sida. Eller denne paprikaen:

sjekk denne paprikaen jeg skal spise

 • Spise godteri. Fordi jeg helt ærlig tror er meningen med livet, og man kan ikke gi opp meningen med livet bare fordi det er mørketid. Tvert imot. Skal se om jeg kan prøve noen nye typer, for variasjonens og den personlige utviklingens del.
 • Lese rare og morsomme ting. Først på lista står The Shining Girls.
 • Konsentrere meg litt om Slutty 90.
 • Vår venn Kristine har omdøpt mørketida til kosetida, og det er en slags positiv spinn jeg har tenkt å adoptere.
 • Bli ferdig med den erotiske havfruenovellen. Har kommet til avsløringen om at hun er havfrue. Kan glede deg med at det blir like dårlig som forventet, om ikke enda verre. Akkurat nå leser jeg litt romancebøker for å se om jeg kan klare å lage litt sånn seksuell spenning, men altså, det er kjempevanskelig. Å lage seksuell spenning, ikke å lese romancebøker. Romancebøker er gøy, bare det ikke blir for mye. Nå holder jeg på en steampunk-romance. Jepp.
 • Kjøpe meg et nytt kubbelys.
 • Lese én tung og lang ting. Har ikke helt bestemt meg for hva ennå.
 • Dra til et sted med strand og paraplydrink.
 • Hjem til jul. Jul jul jul jul jul.

Frost på bakken

Siri

25 Comments

 1. Noen tips til mørketid fra da jeg bodde i Tromsø:
  1) Kjøp dagslyslampe/dagslysvekkerklokke. Det lærte jeg av bibliotekaren på musikkonservatoriet i Tromsø, hun hadde skaffet en svær dagslyslampe og sørget for at alle østlendingene satt en halvtime foran den hver dag. Etter at jeg fikk meg dagslysvekkerklokke var det mye lettere å stå opp, og livet var ikke så ille allikevel.
  2) Vær ute når det er lyst, selv om det bare er det fine, rare nå går sola opp og ned på samme tid-lyset.
  3) Kjøp mørketidsboller, det er skikkelig godt.
  4) Gled deg over å se sola når du sitter på flyet på vei hjem til jul.

 2. I hjembygda er det tradisjon at «kjøpmannen» (i 2016 vil det si han eller hun som eier den lokale butikken) kler seg ut med frakk og hodelykt, og setter til skogs på ski for å skremme de lokale barna under aliaset «Den Sorte Dame». Det blir riktig nok ikke ordentlig mørketid her, men «kjøpmannen» syns det er drit gøy, så mitt forslag til deg er å bringe denne tradisjonen til Harstad.

   1. Det begynner som regel i oktober/november, og varer til det blir sommertid igjen. Det finnes ingen timeplan, så man vet aldri når Den Sorte Dame dukker opp, eller om man vil se henne i det hele tatt. Jeg har bare sett henne en gang, da jeg var 8, og som resultat holdt jeg meg inne resten av vinteren. (Barna vet selvfølgelig ikke at det er kjøpmannen. Det skal være litt som med julenissen.)

    1. Herregud vil bo i den bygda. Da jeg var liten var vi jo redde for å møte blottere, pedoer eller nynazister. Og gærne folk med kniv.

  1. Har en helt tyrkisk pepper-boks full av trankapsler! Jeg vet ikke hvordan de kom dit, og jeg blit litt skuffet hver gang jeg åpner den, men det er jo bra for skrotten, da.

 3. God plan! Hva med S3 av The Fall?

  Trur vi tok sol før tiendeklasseballet? (Hvorfor jeg går å husker sånne ting men aldri klarte å lære meg gangetabellen eller noen nyttige ting, det lurer jeg på.)

 4. Jeg hadde lyst på å bo en stund på Svalbard, helt til jeg var oppom en gang i desember og det var KLIN MØRKT selv midt på dagen. Det er jo ikke naturlig. (eller kanskje akkurat er det det.)
  Jeg synes du har full klaff på alle viktige mål i livet og opplegg for å klare mørketida. Men hva med en hund? er det ikke den perfekte årstida for at du får deg/Hallén spanderer en kjøter?
  Og teller tørrfisk som godteri?

  1. Tørrfisk teller ikke som godteri, men det er jo godt, da! Kanskje det teller som middag. Angående hund, så venter vi egentlig bare på riktig valp. Det vet ikke Hallén, så ikke si noe til ham, ok?

 5. Jeg stemmer for fornektelse.
  Skru opp varmen i ett rom og finn frem badehåndklet og bikinien og solbrillene og en bok. Drikk noe med isbiter i og ha is i fryseren. Helst sånn pakning med pinneis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.