En uke uten godteri

sirivil.no

Denne historien er overdrevet og satt på spissen, men den er også forhåndslest og godkjent av de involverte.

Jeg har en ganske ny venn som bare spiser frø. La oss kalle henne Meisebollen (hun fikk velge pseudonym selv). Hun spiser jo mer enn bare frø, men det er sånn det føles når man er på middag hos henne og får servert squashnudler og bønnebrownies. Jeg spiser gjerne både squashnudler og bønnebrownies, jeg, så lenge jeg har mulighet til å stoppe i smågodthylla på vei hjem. Det har jeg jo alltid.

I helga var vi på kino sammen, jeg og Meisebollen. Hun er ikke min eneste frøspisende venn, men jeg ble litt satt ut da hun dro opp en frøpose fra veska mens jeg satt meg godt til rette med smågodtposen og popkornet. Jeg ble enda mer satt ut da hun spurte om jeg ville ha. Det viste seg å være en spøk.

«Ikke alle kan spise en kilo godteri hver dag, vet du!» sa hun og så megetsigende på godteposen min.
«Jeg spiser ikke sååå mye godteri!» sa jeg, mens popkorn sprutet fra munnen min.
«Du har spist godteri hver dag denne uka, bortsett fra tirsdag, da spiste du kanelboller til lunsj», sa hun.
Jeg, som så vidt kan huske hva jeg spiste til frokost i dag, stirret på henne i avsky.
«Er dette en intervensjon?» spurte jeg.
«Nei, jeg bare sier at man ikke skal stå på én maurtue mens man pirker i en annen med en pinne», svarte hun.
«Oj, fint uttrykk», sa jeg.
«Takk», svarte hun.

Så så vi filmen. Det handlet om å være singel.

«Men alkohol kan du drikke?» spurte jeg nesevist mens vi tok et glass vin eller sju etter filmen.
«Veit du hva, ja, det kan jeg. Du tror ikke på sånt, men jeg vet at det rene systemet mitt setter mer pris på de små tilførslene av sukker det får, enn det junkiesystemet ditt gjør», sa hun. (Dette er faktisk et direkte sitat, det er både jeg og Meisebollen enige om, etter å ha hørt opptaket fra Radio Nova.)
«Wow, krass much?» sa jeg, verdens krasseste person.
«Jaja, du tåler det. Jeg tror bare det er et bedre liv å spise sunt, enn å spise masse sukker hele tiden», sa hun på utpust, før hun tok en stor vinslurk.
«Jeg liker ikke ordet sunt, det betyr ingenting lenger», sa jeg.
«Greit nok, men det er sunnere å aldri spise godteri enn å alltid spise godteri», sa Meisebollen.
«Nei», sa jeg.
«Tror du du klarer å la være å spise godteri?» spurte hun.
«Tror du du klarer å spise godteri?» spurte jeg.

Og så ballet det på seg, og nå skal jeg ikke spise noe godteri på en uke. Sju dager uten noe godt. Ikke noe smågodt, ingen drops, ingen lakrisstenger, selv ikke popkorn eller boller er lov. Jeg har hatt godtefri før, det er lenge siden, men da har det alltid vært noe som er lov. Nå finnes det ingen lindring.

Bortsett fra at Meisebollen skal spise godteri hver eneste dag i en uke, selvfølgelig.

Den godtefrie uka begynner i dag, mandag, og jeg har selvfølgelig overkompensert veldig i helga. Har faktisk ganske vondt i magen.

Velkommen til helvetesuka, da!

Siri

44 kommentarer

 1. Hah, helvetesuke? Jeg også! Opp klokka 5 hver dag, og masse smågreier som gjør hverdagen littkjipere enn vanlig. Bare fordi det skal bli så godt når det er over.

  1. Jeg er på kjøret, Chassi. Jeg må ha en slags rus, jeg savner å være så sliten at jeg stuper, å lengte skikkelig til at noe skal ta slutt. Jeg veit det bare er tull, derfor sier jeg det ikke til andre enn internettet.

   Det som ER latterlig er at livet mitt var ei flerårig helvetesuke.

   1. Okei. Jeg heier på deg som jeg alltid gjør, men selv var jeg mest stolt over at jeg hoppet av den helvetesuka etter et par dager i fjasehelvete. Det ble mer en personlighetstest enn en «styrking av egen psyke» (blæh) da det viste seg at Den lille østlendingen ikke klarte å slutte etter en uke i sitt mer gjennomførte helvete. Hun ble så giret av alt man fikk gjøre ved å stå opp klokken fem; over å se hvor mye trening det var mulig å putte inn på en dag, og.. ja. Ferdig nå da. :)

    Heia heia du!

     1. Den boken som heter nettopp det. Kunne vært en pamflett, men er skrevet som en 300 sider lang bok for å få inn masse selvskryt om Bertrand, fordi har har vært i militæret og opplevd helvetesuka selv. Man kan kanskje ikke simulere militærets helvetesuke i hverdagslivet så oppskriften til B går ut på å stå opp tidlig og gjøre ting man hater. Siste dagen skal man ikke sove i det hele tatt. Yeah yeah, for å bevise viljestyrke. Livet er for kort altså. Lesson learned. Jeg dokumenterte uken min på bloggen, men det var kjæresten som aller helst skulle vært dokumentert, for hun tok helt av som sagt.

      1. det eneste jeg gidder er å stå opp klokka 5. også gnir jeg litt lenger på ellipsa enn hva jeg ellers hadde gjort.

       og på fredag skal jeg bli full.

      2. man skal liksom være i seng klokka 22. men det vet jo alle som kjenner meg at aldri kommer til å skje uansett.

  1. Jeg er veldig glad i smågodt, først og fremst sure ting og salt lakris. Ellers er jeg glad i blå Kick og Sørlandschips. Hva med deg?

   1. Smågodt her også, først og fremst sjokolade. Og det må være NIDAR sitt smågodt. Det er veldig viktig. Ellers så spiser jeg alt av søtt og salt.

     1. Det er det vel IKKE! Mulig de sure tingene er de verste, men sjokoladene slår Candy King hver eneste dag. Ingen fare for at vi spiser opp hverandres smågodt hvert fall.

   1. Vart så opprørt da eg las innlegget ditt, at eg formulerte meg upresist. (Gjer aldri det ellers, veit du.)

    Nei, ein kan sikkert fortsette med godteri livet ut. Men det ganske mange, inkl meg sjøl, opplever er at ein eller annan gong i 40åra blir ein tjukk av det ein tidlegare ikkje vart tjukk av. Og da blir det tyngre å springe, ein må vurdere å sy ut bunaden mm.

    Pass på å få spist nok godteri før dette inntreff, i tilfelle du ikkje vil bruke tid/pengar på å sy ut bunaden.

    Helsing ho som ikkje lenger et godteri kvar dag

    1. Burde skjønt at det var det du mente, noen sekunder der ble jeg bare så bekymret for om det var noe jeg ikke hadde fått med meg om godisspising. Hva slags godteri liker du best?

 2. Hahahaha, jeg burde virkelig også hatt en uke med sukkeravrusning. Men, ah, det kommer dessverre (les: heldigvis!) i konflikt med den viktigere planen: gi meg selv litt slakk.

   1. Meisebollen har ikke blogg, dessverre, men hun har lovet å gi en uttalelse her. (Jeg tror noen tror at det er Ida som er Meisebollen, men det er det ikke. Hun ville ikke brydd seg med godterispisinga mi. Hun ville heller ikke drukket vin.)

    Men du! What! Gratulerer med ingen chips! Hvordan går det an, egentlig?

    1. Selvfølgelig, jeg burde skjønt at det ikke var Ida da du sa skrev det om vinen. Det går ikke an å løpe så fort og drikke vin (samtidig).
     Chips ja. Plutselig var vi langt ute i januar og jeg hadde ikke spist det og da ble det en greie å se hvor lenge det går. Til påske kanskje? (Kjærleiken er hyperallergisk mot peanøtter og sørlandschips er stekt i det. Så da er det forbudt vare (hjemme)).

 3. Kjenner meg igjen i dette – blir en del kosemat, godteri og brus i hverdagen. Er litt i fornektelse + at jeg har naturlig stram mage. Når det ikke synes, er det ikke så nøye?

  1. Jeg har naturlig lubben mage, så jeg kan også spise så mye jeg vil uten at det viser.

   Kanskje ikke helt det samme, men, men.

 4. Åhh, denne personen høres slitsom ut altså. Det er absolutt sunnere å alltid spise godteri enn å aldri spise godteri i følge min mening. Eller, det er hvert fal veldig mange usunne folk som aldri spiser godteri eller kanelbolle.

  Men en uke uten kan kanskje få deg til å sette mer pris på godteriet når du først får spise det igjen? At det blir litt som når man er tett i nesen og plutselig får puste gjennom den igjen?

  Uansett, lykke til med helvetesuken!

 5. Jeg er sein til ballet her, men lykke til! Jeg har all verdens med sympati! For noen uker siden lagde jeg faktisk en avtale med kjæresten min om at hvis jeg åt godteri ila en uke skulle han overføre 500 kr fra min konto til https://www.frp.no/stoett-oss. Jeg er så på smågodtkjøret selv om dagen at det er den typen lut som må til.

 6. Herregud! Lykke til da! Nå har det jo gått to dager, håper du lever enda.

  Noen av mine helt gale studievenninner fant ut at vi (jeg ble ufrivillig en del av vi) i høst (fra september til 1. desember) bare skulle få lov til å spise deilig «usunn» mat i helgene. Altså: aldri kakao, godteri, chips, sjokolade, boller, rundstykker, brus, +++++++ i hverdagene. FY FAEN det var pain, spesielt det å ikke få spise sjokolade eller godteri i forelesningene. Jeg må innrømme at det ikke tok lang tid før jeg snek meg til litt godteri, men klarte å unngå fråtsing på høyt nivå!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.