Et par fine løpeturer i Lillomarka (sti og grusvei)

Noen fine løpeturer i Lillomarka

Her kommer et ønsket innlegg.

Jeg er oppvokst i Lillomarka! Ja, faktisk innafor markagrensa. Det er jo veldig fint når du liker å løpe i skogen. Ikke så fint når du er 17 år, den siste bussen har gått og du har sagt til mammaen din at du er hos en venninne på andre siden av byen enn det du egentlig er.

Men det er heldigvis løpinga vi skal snakke om nå.

Lillomarka ligger omtrent mellom togskinnene i Maridalen og bebyggelsen i Groruddalen. Sånn hvis du lurte. Ser du på Google Maps, er Lillomarka det skogsområdet til høyre for Maridalsvannet.

Dette er ikke ment som en komplett turguide til Lillomarka, da må jeg nesten få anbefale såkalte kart, men som en slags inspirasjon til folk som ikke er kjent.

Hvor er grusveiene i Lillomarka?

Det er flere grusveier i Lillomarka, blant annet fra Langsetløkka på Kjelsås, langs togskinnene, forbi Maridalsvannet, inn til Monsetangen og videre innover i Maridalen og Nordmarka. Mellom Kjelsås og Movatn (det er også en togstasjon, tipstips) er det en liten mil. Det er ikke lysløype.

Jeg løper oftest på det grusveinettet som er et hakk østover, mellom Solemskogen og Ammerud:

Grusveier i Lillomarka.
Du kan trykke på kartet for å få det litt større.

Sjekk denne paintjobben her, dere. Har merket av grusveiene med grønt. Den runden som på en måte går rundt Linderudkollen, er omtrent 6 kilometer lang. Alle disse veiene er fine og løpevennlige, men stykket mellom pilene på kartet, har ikke lysløype.

Ellers synes jeg alltid det er hyggelig å løpe til Lilloseter. Fra Solemskogen til Lilloseter er det 6 kilometer langs grusveien. Fra parkeringsplassen på Ammerud er det snaut 4 kilometer hyggelig motbakke til Lilloseter.

Du kan også fint komme deg opp til Solemskogen fra Kjelsås og Langsetløkka, enten ved å løpe grusveien opp til Kringla og ta asfalten til Linderudkollen eller Solemskogen, eller ved å løpe fra Langsetløkka, inn til til Monsetangen og ta en liten kilometer på bratt sti opp til Solemskogen.

For nybegynnere: Ta 56-bussen til Solemskogen, gå av på endestasjonen (den heter Solemskogen), ta den grusveien som går til høyre opp en liten kneik. Da kommer du inn på den grønne grusveirunden på kartet over. Husk hodelykt hvis det er mørkt.

Linderudkollen

Deilige stiturer i Lillomarka

Barlindåsen

Barlindåsen er den flotteste åsen i Lillomarka, tror jeg. På en måte er det en av åsene som faktisk lager Maridalen, så der får du en av Oslos beste skogsutsikter. Med mindre du har med deg kart, er det lettest å løpe fra nord til sør første gang du skal over den. Stien går av akkurat der grusveien fra Movatn deler seg etter en slak motbakke.

Kommer du på grusveien sørfra, er det lettest å finne den stien som går av omtrent 300 meter etter krysset til Sandermosen.

Tips: Det er togstasjon på Movatn.

Barlindåsen
Har markert grusvei med grønt og sti med rosa.

Sinober

En tur til Sinober kan også helt fint kombineres med en tur over Barlindåsen. Hvis du går tilbake til kartet over yndlingsgrusveiene mine, ser du at jeg et sted har skrevet «Dette blir raskt en stor og til tider steinete og gjørmete sti». Det er den stien jeg pleier å løpe til Sinober.

Oftest løper jeg til Kjulstjern og Sørskogen først, og så til Sinober (det skal være skilta). På vei hjem løper jeg enten ned over Barlindåsen, eller på sti tilbake mot Solemskogen.

Et annet Sinober-alternativ, er å løpe på sti fra Lilloseter. Det er en fin tur.

Får du aldri nok sti, kan du løpe fra parkeringsplassen på Ammerud, på østsiden av Breidsjøen, på østsiden av Aurevann, opp til Kjulstjern, Sørskogen og Sinober, og løpe over Barlindåsen og stien helt inntil togskinnene til Kjelsås. En liten Tour of Lillomarka som nok tar et par timer.

Setertjern

Solemskogen – Veitjern

En av de turene jeg har løpt flest ganger i livet, er en 7,5-kilometer som tar en snau time å løpe rolig. Kaller den Veitjernrunden, etter det lille tjernet som ligger helt i nordenden av runden.

veitjern

Her er en stravalink til en gang jeg løp den runden. Det er alltid noen skikkelig våte partier på denne runden, men til gjengjeld møter jeg sjelden folk der.

Noen andre fine turer og områder:

Røverkollen: mye utsikt for liten innsats.

Slengfehøgda: sjekk denne stravaaktiviteten

Granberget og Fugleleiken: ligger på østsiden av Barlindåsen, koselig og lite brukt sti. Kan for eksempel løpe Movatn – Burås – Sinober – Granberget – Fugleleiken – Monsetangen – Kjelsås.

slengfehøgda

Aller mest vil jeg egentlig anbefale å kjøpe Lill-O-Dilten (turorientering) eller skaffe seg noen ordentlige orienteringskart på annen måte.

Ok? Ikke si fra hvis du ikke fikk noe ut av det. Vi kan snakke om Nordmarka og Østmarka seinere. Fortell gjerne om dine egne yndlingsturer i Lillomarka.

Siri

21 kommentarer

 1. Brennberget er en skikkelig fin, liten topp bak Sørskogen! Nydelig utsikt østover og nordover. Kombineres med Sinober.

 2. Jeg sykla innover en eller annen plass (tok til høyre der grusveien på høyre side av Maridalsvannet deler seg mot den gården som man kan ta av til like ved kirkeruinene) (er ikke så godt kjent, passerte vel en togstasjon når jeg tenker meg om) og da så jeg en salamander! Eller et sånt dyr, vet ikke helt hva den norske versjonen heter. Det er definitivt min største Lillomarka-opplevelse.

 3. Jeg har gått på ski med pulk i Lillomarka. Jeg kan tydelig erindre at det var bare lange oppoverbakker, over alt. Men til fots er det sikkert prima!
  Er det fortsatt mulig å klappe kaniner på Sinober?

 4. Dette her var helt perfekt! Tusen takk for et kjempemessig blogginnlegg, no føler jeg meg klar til å jogge litt ordentlig igjen, og kose meg mens jeg gjør det. Takk!

 5. For en luksus å lese et slikt innlegg! Jeg er mest kjent i Østmarka fordi jeg har bodd i nærheten men morsomt å kunne teste ut forskjellige turer. Har en fæl tendens til å løpe (jogge/gå) de samme turene når jeg er ute.

  Tommel opp! :)

  1. Enig, jeg er også ram på å velge den samme runden hver løpetur. Er jeg i det ville hjørnet, endrer jeg kanskje retning fra forrige gang. Tror du det er fordi hjernen hviler seg da? At det krever færre mentale krefter? Jeg aner ikke.

 6. Åååååå. Siri! Tusen takk! (var den ‘anonyme’ som spurte om dette,,, godt mulig flere har etterspurt dette, må bare få si: fantastisk guide!) + et til parentes (om du ikke har sett denne bloggen (eller kanskje til noen av leserne dine.. ):https://oslosti.no også en del bra tips!) Men skal gå til anskaffelse av Lill-O-Dilten straks! Ble litt mange utropstegn her, men pytt.

  Beklager, har enda flere spørsmål. Begynte du å løpe ritt (det kalles vel ikke det? det kalles løp? eller sier man konkurranse? Nåvel, selv om jeg kommer litt til kort her med terminologien mener jeg altså da man løper mot andre på en bestemt distanse/rute) da du var ‘ung’, eller er det noe du begynte med ‘senere’? Dette her ble litt relativt, men forhåpentligvis forståelig. Vurderer å melde meg på mitt første løp (nå er jeg ganske sikker på at det heter det.) – et orienteringsløp! Kadaverløpet, det er ikke noe seriøst, tror jeg, så terskelen føles ikke så høy, men fortsatt en litt skremmende tanke. Men, om jeg blir med, og kommer sist, så gjør det jo ikke så mye? NOEN må jo gjøre det?

  1. Bare hyggelig, Sara!

   OMG! Skal du løpe Kadaverløpet! Tøft! Er du o-løper? Vil veldig gjerne høre hvordan det går!

   Min løpskarriere begynte med orientering, som jeg holdt på med siden jeg var bitteliten. Bare for gøy og ikke på alvor, da. Sluttet (omtrent) å løpe det da jeg var 20-ish år gammel, men da var det jo ganske lett å melde seg på gateløp og terrengløp isteden.

   Synes også det er en megagod innstilling å ikke tenke på hvordan man plasserer seg sammenligna med de andre deltakerne, det spiller jo virkelig ingen rolle i det hele tatt! Og alle gjør det jo for gøy, uansett.

 7. Bak Lillomarkskapellet går en nydelig perle av en gammel rødsti nordover. Myrete og fin og helt nydelig å løpe på. En av mine favoritter. Ellers er jo maridalsalpene fint da. Og fra Sinober mot Nittedal er det en hel haug med gamle gul og blåstier som er skjulte perler. Fra Nittedal løpes Sørli-Movann-Ørfiske-Sørli. Gråt første gangen jeg løp den. Nå kan jeg strekke meg til at vi har et elsk-hatforhold. Anbefaler også Slåttemyra ved Movann.Nydelig når frosten har satt seg og man kan løpe på måfå utpå myra.

Si nesten hva du vil!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.