Et slags bokklubbmøte: «Drep ikke en sangfugl» – 3

HARPER LEE 1 (4)

God boklubbtorsdag! Nå er vi i finalen av Drep ikke en sangfugl! Ikke verst.

Jem begynner å bli voksen, og det er ganske kjedelig for Scout. Spesielt siden tante Alexandra er ganske bekymret for dannelsen hennes. Tom Robinsons rettssak har begynt, og Scout overhører noen av dagdriverne snakke om at det jo er retten som har utpekt Atticus til å forsvare Robinson:

«Ja, men Atticus har faktisk til hensikt å forsvare ham. Det er det jeg ikke liker.»

I løpet av rettssaken blir vel vi som lesere ganske sikre på at Tom Robinson er uskyldig, og at det er faren til Mayella som er den virkelig slemmingen her.

I videoen sier jeg at det har vært ganske mange saker i den amerikanske historien (sikkert andre lands også!) der hvite kvinner (og/eller menneskene rundt dem) urettmessig har anklaget svarte menn for voldtekt, og det finnes det ganske mye om hvis man googler seg litt rundt. Ganske mye interessant, men trist om forestillinger om hvite kvinners renhet og nødvendigheten av å beskytte denne renheten, og om de rasistiske oppfatningene av det man har tenkt på som svarte menns dyriskhet og ødeleggelsesevne. Bare husk å ta på sikkert søk og å inkludere for eksempel «historically» i søkefrasen din, ellers sitter du der med rimelig drøy porno. Og for siste gang: Dette er ikke en kommentar til den voldektsdebatten vi driver med nå om dagen. Jeg vil ikke høre mer om hvor lett det er for kvinner å bare finne på at de har blitt voldtatt fordi de kjeder seg eller angrer på fyllesexen eller er helt besatt av offerrollen.

Okeeeeei. Hvordan synes du det er å se rettssaken fra Scouts barneperspektiv? Jeg synes det er litt vanskelig å følge både Scouts vurderinger, Scouts vurderinger av Jems vurderinger og Scouts vurderinger av Atticus oppførsel, men alt i alt ok.

Du er som vanlig invitert til å bli med i bokklubbgruppa på Facebook:

kanskje trykk her da

Til neste gang leser vi resten av boka!

Siri

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.