Første fisk

15. april 2016

sirivil.no

På tirsdag fikk jeg min første Harstadfisk. En sei. Passe stor, syntes jeg. Grei som agn, syntes mannen som hadde røykepause på moloen. Jeg aner ikke om han tulla med søringen eller om han mente det, og hva er det i så fall man fisker med så stort agn?

Jeg blir litt engstelig av å tenke på det. Det hjalp ikke å se de massive slukene, sikkert like store som armene mine, som hang på den lokale sportsbutikken, heller. Sølvsilda? klarte jeg så vidt å viske. Ekspeditøren pekte på den lille kassa i motsatt ende av butikken. Jeg skyldte nemlig en del av fiskeselskapet mitt en sluk eller fem, da jeg utelukkende fisker langs bunnen. Det er det verdt når man får sin første Harstadsei og får tatt sin første seifie:

sirivil.no

Det var en skikkelig glupsking. I munnen hadde den en annen liten fisk. Ikke i magen, i munnen. Den hadde altså tatt både sluken min og en annen fisk i samme jafs. Og da tenker jeg at den fortjente det litt. At den nok visste at det var for godt til å være sant, at den kanskje, bevisst eller ubevisst, oppsøkte situasjonen selv.

Det var iallfall den største fisken vi fikk den kvelden. Jeg setter fast sluken iblant, snøret vikler seg ofte når jeg smetter opp snella for å kaste, jeg glapp den nevnte seien ned på grusen da jeg skulle rive ut gjellene. Så jeg er ikke en smidig fisker, men jeg er tålmodig. Og jeg fikk den største fisken.

sirivil.no

Angående gjelleutrivinga, så er det tydeligvis noe nytt jeg skal begynne med. Den blør ut med en gang, sa doktoren. Ok, tenkte jeg, men det føltes så mye mer personlig enn å på gollumvis slå den hardt i hodet med en stein. Som om jeg hadde noe uteforstående med akkurat denne seien, som om jeg hadde stått på akkurat den steinen og kastet i årevis, for å fiske akkurat den seien. Som å kvele noen mens man ser dem i øynene, i motsetning til et tragisk og tilfeldig bildrap. Greit, det er kanskje ganske personlig å putte en krok i en lekkerbisken og vente på den første stakkaren som kommer ruslende.

Såpass nært livets sirkel bør man stå, tenker jeg.

Siri

Previous Post Next Post

15 Comments

 • Silja

  Du vet – vi som kommer nordfra vi spiser for eksempel ikke makrell – makrell er nemlig kun brukbart som agn for å dra skikkelig fisk med! Størrelsen på seien var etter min mening brukbar – men han karen på moloen med rullings (ja, for jeg regner ikke med at han sto der med en sigarett!? I så fall må han ha vært søring – og det tviler jeg vel i grunn på for hvorfor skulle en søring stå på en molen i Harstad å fiske liksom? Er bare sånn turnusleger som forviller seg sørfra til en molo i Harstad – og de røyker ikke!) har nok dratt større sei enn det der ja…

  Spørsmålet er jo om dere spiste kokt sei til middag?

  15. april 2016 at 10:48 Reply
  • Siri

   Vi spiste sei stekt i ovnen til middag! Hadde masse ovnsstekte grønnsaker til, var godt.

   Han på moloen var definitivt nordlending, og ville nok ikke fisket fra den moloen, nei! Hahaha, min gamleonkel fra Sandnessjøen rynker også på nesa av makrell.

   15. april 2016 at 11:12 Reply
  • I

   Denne halvt sørlendingen her ELSKER MAKRELL

   15. april 2016 at 12:52 Reply
   • Siri

    Makrell er diiiiggg!

    16. april 2016 at 10:28 Reply
 • Malin

  Gratulerer med fisk! Jeg har ikke peiling så jeg synes det ser bra ut jeg. Størrelsen har vel aldri betydd noe.

  15. april 2016 at 10:56 Reply
  • Siri

   Jeg skal få en så JÆVLIG svær fisk mens vi er her. Lover.

   15. april 2016 at 11:12 Reply
   • Malin

    Haha! Jeg har troa.

    15. april 2016 at 12:13 Reply
 • neverendingcircles

  For meg er det der et monster av en fisk! Så hører det vel med til historien at egen fiskeerfaring er ganske slunken. Kom aldri noe godt i gang, da pappa prøvde å lære bort syntes jeg synd på både meitemarken og fisken..

  15. april 2016 at 12:41 Reply
  • Siri

   Det er synd på fisken. Det er jo det.

   16. april 2016 at 10:28 Reply
 • Trine

  Gratla med DEN fine fisken, da! Sei er deilig. Og så moro å fiske sjøl da. Du er ei dame av mange talenter, hurra hurra!
  Hva med transportutfordringene i Harstad, får de noe greie på det med den pakken sin?

  15. april 2016 at 13:30 Reply
  • Siri

   Du, jeg har ikke helt skjønt hva Harstadpakken går ut på ennå. Det står et par skilt rundt omkring og det er litt veiarbeid her og der. De er også veldig glade i å klage på køen, som i mine Osloøyne ikke er en kø, men litt saktegående trafikk i en halvtime hver morgen. Når det er sagt, så er de veldig flinke til å sykle her? Selv med snø og is på veien er det en hel haug syklister ute. Både transportsykling og mosjonssykling.

   16. april 2016 at 10:31 Reply
   • Trine

    Overraska over at det er mange vintersyklister der. Her har samfunnsutviklingen skutt fart etter mitt siste besøk (ingen sammenheng der trur jeg). Min analyse av dette er som følger: Antallet vintersyklister i H er høyt fordi nordlendingens identitet er så sporty. Opp på fjelltoppen! Røyke rullings! Rive gjellene ut av fisk! Vintersykle – klart det!
    Det er jo også sånn at det kanskje er litt greiere å sykle gjennom Harstad på piggdekk, enn det er over Grønland – jeg er livredd når jeg gjør det, biler og sinte taxisjåfører over alt.

    18. april 2016 at 08:53 Reply
 • Kristine

  Syns det der var en flott sei, jeg. Gratulerer!

  16. april 2016 at 10:33 Reply
 • victoria

  aiaiai! gratulerer med fisk! :D

  16. april 2016 at 20:52 Reply
 • Lise-Marie

  Fin fisk! Jeg får skikkelig mestringsfølelse hver gang jeg klarer å fiske en fisk selv. Det er ikke så ofte da, men følelsen er fantastisk hver gang :D

  17. april 2016 at 13:10 Reply
 • Leave a Reply