Gråt nesten fordi jula er feil her

Det er siste dag i november og første dag av jul. Alle er ikke enige i at jula starter den første dagen i advent, men jeg er julediktator og har alle stemmene i julerådet, så ehhhh, kom tilbake om 55 år (gitt min forventede levealder).

Jul er noe av det beste vi, altså menneskene, har funnet på, synes jeg. Og da mener jeg ikke Jesus og den gjengen der. Dette treet står på Fisherman’s Wharf og glitrer blant turistene:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg har skrytt veldig av at jeg ikke har grått siden jeg gikk gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen i august, men i dag holdt det hardt. Hallén har hentet juleesken i boden, han har sendt bilde av vindusstjerna, han skal legge julesengetøyet på den senga jeg ikke har sovet i på mange måneder. Jeg elsker å gjøre alt det der. Men jeg er ikke hjemme. Jeg er her:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I dag tenkte jeg å høre på Sissel Kyrkjebø og Odd Nordstoga sitt julealbum mens jeg leste litt. Strålande jul, heter det, og er det beste julealbumet av dem alle. Et par ganger i løpet av desember pleier Hallén å si: Nå må vi høre på noe annet en times tid, så glad er jeg i den musikken der.

I dag hørte jeg bare de første tonene før jeg var på nippet til å begynne å grine. Jeg skal ikke være i en by i jula, og iallfall ikke i denne byen i dette landet, været og temperaturen er feil, klementinene smaker annerledes og er kanskje ikke klementiner i det hele tatt, jeg husker ikke hvordan julerøkelsen lukter, jeg får ikke henta juleesken i boden eller drukket den riktige juleteen eller tent telysene i de røde telysglassene. Den stygge snømannkoppen min er på andre siden av Atlanterhavet, og det er veldig, veldig langt til Atlanterhavet. Så jeg slo av Sissel & Odd og slo på Helene Bøksles juleplate isteden. Det gikk sånn passe greit. Ingen tårer, bare litt snufsing.

Fordelen med å være på feil sted i adventstiden, er at jeg for første gang i hele mitt liv skal reise hjem til jul. Gjett hvem som skal fylle minnekortet med hjem-til-jul-musikk før den flyreisa 21. desember, a.

Med fagnad, fred og heilag ro,
Siri

18 kommentarer

 1. Jeg vet hvordan alt det føles, det er kjempe rart og veldig lite hyggelig og ikke ha den julestemningen man pleier og savne alt det der hjemme. Men jeg kunne ikke reise hjem til jul da, jeg måtte holde ut i omtrent 6 måneder til ETTER den minst julete julefeiringen i mitt liv… MEN, jeg har tatt den helt ut alle julefeiringer etter 2010, og jeg skal nok aldri ikke feire jul på min måte igjen :)

  Ønsker deg en kjempefin desember, og du får trøste deg med at dette kan være siste desember der du får løpe rundt i t-skjorte og shorts, og tenke på alt i SF du aldri får prøvd igjen :D OG, at du faktisk skal hjem til jul.

  1. Det var en veldig fin og trøstende kommentar, Lise-Marie. Takk! Æsj, det høres kjipt ut å ikke kunne reise hjem til jul! Godt å høre at du har tatt igjen for det siden.

   Juleklem!

  1. Nå er det ikke så lenge til jeg skal hjem, så jeg tror det går greit. Tusen takk for tilbudet, du veit akkurat hva som er viktig her i livet. Og bare sjekk den parodien på en julete jeg har fått meg. Den smaker veldig mistenkelig.

 2. takke meg til julealbumet til hans rotmo (men bare i jula, siden det er forbudt å like) og sølvguttene (hele året) og musikken til home alone, og duetten med elvis og susan boyle <3

  1. Christel Alsos!!! Sjekk det ut, det er fantastisk! Og dessuten er Tenn Lys med Eli og Terje fra Portveien 2 verdens fineste adventssang, jeg griner hver gang de synger at vi skal tenne lys for «alle som må sloss for rettferd og for frihet de trenger hjelp fra oss».

  2. Har Alsos julemusikk?

   Enig i Tenn Lys. Herregud, husker når vi sang den i kirken på julegudstjeneste på barneskolen, og jeg nesten ble kristen? Mektige greier.

  3. I den kalde vinter. Den er fiiiiin. Nedpå og rolig. Ellers håper jeg Odd og Ingebjørg Bratland gir ut juleplate snart. Det ville blitt den beste. God adventstid til deg!

 3. Det er vel helt greit å grine av julesanger? Mine favoritter er Johnny Cash og Jussi Bjørling. Når Jussi synger o helga natt gråter jeg så jeg hulker.

  Jeg skjønner veldig godt at du savner din egen jul. Jeg feira jul hjemme hos mamma og pappa på riktig måte helt til jeg fikk barn. Jeg nekta å dra noen andre steder. Alt måtte være likt. Hvert år.

  1. Åh, gjorde du? Det er litt fint å høre. Savner du det?

   Jussi er til å grine av. O heeeeelga naaaAAAATT. Helene Bøksle synger også O helga natt, en fin adventsversjon, kan man si, men det er Jussi som er ekte vare. Ellers liker jeg også Deilig er jorden, men både den og Jussi må vente til lille julaften. Johnny Cash-julemusikk har jeg aldri hørt, men dette er vel en veldig god anledning til å sjekke det ut.

  2. Jeg savner å dra hjem til mamma og pappa på lille julaften, spise grøt med mandel, pynte treet, se Hovmesteren og grevinnen sammen med pappa som ler like mye hvert år og våkne «hjemme» på julaften. Løsningen min at jeg flytta jula hjem til meg selv. Så får besteforeldre, tanter og onkler komme til meg. På den måten er jeg julesjef og ting blir riktig.

   Jeg ser nå at dette nesten høres litt antisosialt ut. Tenk om Lasse også hadde vært julenazi, liksom.

   Deilig er Jorden er den aller fineste julesangen. Den er litt vanskelig for meg fordi den ofte synges i begravelser, men det gjør den på en måte ekstra vakker også.

 4. Hallo, du må jo dra på vårsemesteret. Det er for det første lenger, og for det andre går du ikke glipp av noe. Annet enn påske da, men isteden får du Spring Break og St. Patrick’s Day. Og sånn. Enig med Maria om Tenn Lys. Spiller den på piano og treffer innimellom på C-ene og og A-ene på celloen. Neste prosjekt: kjøpe ei harpe.

  Hold ut!

Si nesten hva du vil!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.