Meny Lukk

Hva jeg tenker på når jeg kjøper løpesko + løpeskostallen min

Nå skal jeg synse litt om løpesko, vennligst slå på din kritiske sans.

løpeskoene mine

Når jeg kjøper løpesko, tenker på to ting:

  1. hvor jeg skal bruke dem
  2. hvordan de kjennes på foten

Dette er selvsagte punkter, men greit å bli minnet på når man må forholde seg til hundre forskjellige skomodeller og en maratonmager 23-åring som mener du trenger minst seks par for å kunne jogge rund Sognsvann.

Overpronasjon og sååånt

Hvis du leser denne bloggen, tipper jeg du veit om føttene og steget ditt trenger sko som er tilpasset for eksempel overpronering. Hvis du ikke gjør det, må jeg for det første gratulerer deg med god prioritering av hjernekapasitet, og for det andre opplyse om at det er ganske lett å finne ut av. Du kan jo gjøre et kjapt googlesøk på «pronasjon supinasjon». Dessuten er det akkurat det du har den maratonmagre 23-åringen i butikken til. Bare vær sikker på at det er en som veit hva hen snakker om, ok?

Brannfakkel: det MÅ ikke ha mange par

I bunn og grunn trenger man ikke mer enn ett par løpesko. Egentlig trenger man vel ikke en gang ett par løpesko, jeg har sett folk løpe barbeint langs Ringveien midtvinters (det var ikke en nødsituasjon, han var på treningstur). Når det er sagt, så er det jo behagelig med sko, da. Sånn generelt. Jeg prøver bare å si at det er sjelden man faktisk må ha et par løpesko til. Om man jogger rundt Sognsvann en eller to ganger i uka, så er det mer enn nok med ett par. Du må gjerne ha flere for min del (jeg har det!), det er jo gøy med løpesko, men du  ikke ha flere.

Dessuten er det min personlige og totalt grunnlagsløse mening, at du helt fint kan gå på XXL, plukke et par billige joggesko fra en pall, prøve dem for å sjekke at de ikke er vonde å ha på, og så bruke dem til de faller fra hverandre. Spesielt om du synes det er stress å gå på en av de alvorlige løpebutikkene. Selvfølgelig er det lurt å finne ut av om du kunne hatt bruk for en tilpasset modell etter hvert, men ikke la de tightskledte refleksveststativene skremme deg fra å begynne å løpe. (Løpetips for nybegynnere her.)

Jeg satser på variasjon, ass

«Velg riktige løpesko» pleier å stå på lister over ting man skal gjøre for å holde seg skadefri. Jeg er mer opptatt av å variere, enn av å finne ett perfekt par. Jada, det er fordeler og ulemper ved forskjellige grader av dropp og demping, og man kan helt sikkert finne Det optimale paret om man er villig til å forske på deltid. Det er ikke jeg. Dessuten er jeg en veldig enkel løpeskokunde, for jeg har en ganske smal fot med grei fotbue, jeg er lett, jeg har et nøytralt steg og lander på midtfoten. Dessuten er jeg ganske sterk i leggene etter mye ankelrehab i unge år. Det betyr at jeg har mye å velge mellom. Så jeg satser på variasjon for å prøve å unngå at føttene blir banka på nøyaktig samme måte på hvert eneste skritt på hver eneste løpetur.

Det viktigste løpeskotipset

Så sånn tenker jeg om løpesko. Nå finnes det innmari mye løpeskostoff på nett, og det kan jo være noe å sjekke ut hvis man er interessert. Likevel tror jeg det aller, aller viktigste løpeskotipset mitt, er at du husker på at de som gir deg løpeskotips, ofte er de som tjener penger på at du kjøper løpsko.

løpeskoene mine

Her er løpeskoene mine

(Ja, jeg har fått hjelp av en mannehånd til å vise dem fram.

Adidas Supernova Glide Boost

løpeskoene mine

løpeskoene mine

Dette er en klassiker i løpeskostallen min. De er solide og litt tyngre enn resten av skoene jeg har, men fortsatt ganske myke i sålen. Bruker dem ofte hvis langturen går på asfalt og/eller grus.

Adidas Adizero Boston Boost

adidas boston boost

løpeskoene mine

Også en sko jeg har kjøpt flere ganger. Lettere enn Supernova Glide. Bruker de veldig ofte på trening, enten jeg løper på grus, asfalt eller mølle. Fin på de litt kjappere turene også.

Adidas Adizero Hagio

adidas hagio

adidas adizero hagio

Denne har blitt erstattet av en annen modell i Adidas-utvalget, tror jeg, men foreløpig holder jeg meg til Hagio som konkurransesko. (Og de gamle, gamle Adiosene mine, men ikke si det til noen.) Lite dropp og veldig lett. Noen synes det var rart at jeg løp maraton med denne skoen. Jeg var godt fornøyd.

Asics Gel-Noosa Tri

løpeskoene mine

asics gel noosa tri

Bruker denne mest til innetrening, men den får være med på asfalttur iblant. Sitter ikke heeelt som støpt på foten min, men funker ok. Ganske lett.

Asics Gel-Lyte 33

asics gel lyte 33

asics gel lyte 33

Denne skoen lager de ikke mer, og det er nesten hjerteskjærende, for det er en av mine yndlingssko. Det er nesten som å ha på seg en sokk. Myk såle, myk overdel, lavt dropp. Så kan man fly bortover asfalten.

Asics Gel-FujiRunnergade

asics gel-fujirunnergade

asics gel-fujirunnergade

Egentlig pleier jeg å bruke terrengsko fra VJ eller Inov8, men i våres måtte jeg plutselig ha nye terrengsko på veldig kort varsel, så da ble det disse (det var de eneste akseptable i Harstad i riktig størrelse). Så at de fikk tergningkast én i en eller annen terrengskotest nå nettopp. Det var vel kanskje å overdrive, synes jeg, men de har dårlig grep når det blir vått. Stoler ikke helt på dem. Passer fint til min fot, liker godt sokkeløsningen rundt anklene. Bruker dem også til å gå på fjellet med.

VJ Bold

vj bold

vj bold

Det blir laget innmari mye dårlige terrengsko? Kanskje noen tror at det bare er å ta en fulldempa asfaltsko og sette pigger på den, og så er det i boks? Det er iallfall ikke sant. Når jeg snakker om terrengsko, så mener jeg en sko jeg skal løpe på liten sti og i terrenget med. Da vil jeg ha en tight sko som er så nær bakken som mulig, ellers sklir både skoen og foten. Man vil ha full kontroll, ikke sant. Egentlig er de eneste terrengskoene jeg stoler hundre prosent på, orienteringssko. Har vel alltid brukt VJ Bold, og kommer vel alltid til å gjøre det. Jada, det er ikke alltid det er praktisk med knotter, men når det er det, da funker o-sko så mye bedre enn alt annet. Du aner ikke hvor mange folk jeg har løpt forbi i nedoverbakken på Sellanrå opp fordi jeg hadde på o-sko.

Ja, så det var mine sko. Nei, jeg har selvfølgelig ikke bloggefått noen av dem, da hadde jeg sagt fra til deg, for sånn er loven og dessuten hadde det vært ganske dust gjort å ikke si fra om sånt.

Hva er din yndlingssko?

Siri