Hva jeg tenker på når jeg kjøper løpesko + løpeskostallen min

8. november 2016

Nå skal jeg synse litt om løpesko, vennligst slå på din kritiske sans.

løpeskoene mine

Når jeg kjøper løpesko, tenker på to ting:

 1. hvor jeg skal bruke dem
 2. hvordan de kjennes på foten

Dette er selvsagte punkter, men greit å bli minnet på når man må forholde seg til hundre forskjellige skomodeller og en maratonmager 23-åring som mener du trenger minst seks par for å kunne jogge rund Sognsvann.

Overpronasjon og sååånt

Hvis du leser denne bloggen, tipper jeg du veit om føttene og steget ditt trenger sko som er tilpasset for eksempel overpronering. Hvis du ikke gjør det, må jeg for det første gratulerer deg med god prioritering av hjernekapasitet, og for det andre opplyse om at det er ganske lett å finne ut av. Du kan jo gjøre et kjapt googlesøk på «pronasjon supinasjon». Dessuten er det akkurat det du har den maratonmagre 23-åringen i butikken til. Bare vær sikker på at det er en som veit hva hen snakker om, ok?

Brannfakkel: det MÅ ikke ha mange par

I bunn og grunn trenger man ikke mer enn ett par løpesko. Egentlig trenger man vel ikke en gang ett par løpesko, jeg har sett folk løpe barbeint langs Ringveien midtvinters (det var ikke en nødsituasjon, han var på treningstur). Når det er sagt, så er det jo behagelig med sko, da. Sånn generelt. Jeg prøver bare å si at det er sjelden man faktisk må ha et par løpesko til. Om man jogger rundt Sognsvann en eller to ganger i uka, så er det mer enn nok med ett par. Du må gjerne ha flere for min del (jeg har det!), det er jo gøy med løpesko, men du  ikke ha flere.

Dessuten er det min personlige og totalt grunnlagsløse mening, at du helt fint kan gå på XXL, plukke et par billige joggesko fra en pall, prøve dem for å sjekke at de ikke er vonde å ha på, og så bruke dem til de faller fra hverandre. Spesielt om du synes det er stress å gå på en av de alvorlige løpebutikkene. Selvfølgelig er det lurt å finne ut av om du kunne hatt bruk for en tilpasset modell etter hvert, men ikke la de tightskledte refleksveststativene skremme deg fra å begynne å løpe. (Løpetips for nybegynnere her.)

Jeg satser på variasjon, ass

«Velg riktige løpesko» pleier å stå på lister over ting man skal gjøre for å holde seg skadefri. Jeg er mer opptatt av å variere, enn av å finne ett perfekt par. Jada, det er fordeler og ulemper ved forskjellige grader av dropp og demping, og man kan helt sikkert finne Det optimale paret om man er villig til å forske på deltid. Det er ikke jeg. Dessuten er jeg en veldig enkel løpeskokunde, for jeg har en ganske smal fot med grei fotbue, jeg er lett, jeg har et nøytralt steg og lander på midtfoten. Dessuten er jeg ganske sterk i leggene etter mye ankelrehab i unge år. Det betyr at jeg har mye å velge mellom. Så jeg satser på variasjon for å prøve å unngå at føttene blir banka på nøyaktig samme måte på hvert eneste skritt på hver eneste løpetur.

Det viktigste løpeskotipset

Så sånn tenker jeg om løpesko. Nå finnes det innmari mye løpeskostoff på nett, og det kan jo være noe å sjekke ut hvis man er interessert. Likevel tror jeg det aller, aller viktigste løpeskotipset mitt, er at du husker på at de som gir deg løpeskotips, ofte er de som tjener penger på at du kjøper løpsko.

løpeskoene mine

Her er løpeskoene mine

(Ja, jeg har fått hjelp av en mannehånd til å vise dem fram.

Adidas Supernova Glide Boost

løpeskoene mine

løpeskoene mine

Dette er en klassiker i løpeskostallen min. De er solide og litt tyngre enn resten av skoene jeg har, men fortsatt ganske myke i sålen. Bruker dem ofte hvis langturen går på asfalt og/eller grus.

Adidas Adizero Boston Boost

adidas boston boost

løpeskoene mine

Også en sko jeg har kjøpt flere ganger. Lettere enn Supernova Glide. Bruker de veldig ofte på trening, enten jeg løper på grus, asfalt eller mølle. Fin på de litt kjappere turene også.

Adidas Adizero Hagio

adidas hagio

adidas adizero hagio

Denne har blitt erstattet av en annen modell i Adidas-utvalget, tror jeg, men foreløpig holder jeg meg til Hagio som konkurransesko. (Og de gamle, gamle Adiosene mine, men ikke si det til noen.) Lite dropp og veldig lett. Noen synes det var rart at jeg løp maraton med denne skoen. Jeg var godt fornøyd.

Asics Gel-Noosa Tri

løpeskoene mine

asics gel noosa tri

Bruker denne mest til innetrening, men den får være med på asfalttur iblant. Sitter ikke heeelt som støpt på foten min, men funker ok. Ganske lett.

Asics Gel-Lyte 33

asics gel lyte 33

asics gel lyte 33

Denne skoen lager de ikke mer, og det er nesten hjerteskjærende, for det er en av mine yndlingssko. Det er nesten som å ha på seg en sokk. Myk såle, myk overdel, lavt dropp. Så kan man fly bortover asfalten.

Asics Gel-FujiRunnergade

asics gel-fujirunnergade

asics gel-fujirunnergade

Egentlig pleier jeg å bruke terrengsko fra VJ eller Inov8, men i våres måtte jeg plutselig ha nye terrengsko på veldig kort varsel, så da ble det disse (det var de eneste akseptable i Harstad i riktig størrelse). Så at de fikk tergningkast én i en eller annen terrengskotest nå nettopp. Det var vel kanskje å overdrive, synes jeg, men de har dårlig grep når det blir vått. Stoler ikke helt på dem. Passer fint til min fot, liker godt sokkeløsningen rundt anklene. Bruker dem også til å gå på fjellet med.

VJ Bold

vj bold

vj bold

Det blir laget innmari mye dårlige terrengsko? Kanskje noen tror at det bare er å ta en fulldempa asfaltsko og sette pigger på den, og så er det i boks? Det er iallfall ikke sant. Når jeg snakker om terrengsko, så mener jeg en sko jeg skal løpe på liten sti og i terrenget med. Da vil jeg ha en tight sko som er så nær bakken som mulig, ellers sklir både skoen og foten. Man vil ha full kontroll, ikke sant. Egentlig er de eneste terrengskoene jeg stoler hundre prosent på, orienteringssko. Har vel alltid brukt VJ Bold, og kommer vel alltid til å gjøre det. Jada, det er ikke alltid det er praktisk med knotter, men når det er det, da funker o-sko så mye bedre enn alt annet. Du aner ikke hvor mange folk jeg har løpt forbi i nedoverbakken på Sellanrå opp fordi jeg hadde på o-sko.

Ja, så det var mine sko. Nei, jeg har selvfølgelig ikke bloggefått noen av dem, da hadde jeg sagt fra til deg, for sånn er loven og dessuten hadde det vært ganske dust gjort å ikke si fra om sånt.

Hva er din yndlingssko?

Siri

Previous Post Next Post

41 Comments

 • Laila

  Mine yndlingssko er VJ Irock, Saucony Kinvara og Adidas Ultraboost ST. Jeg er skikkelig glad for at jeg har funnet tre skomodeller som fungerer. Jeg har nemlig veldig brede føtter og kjenner at jeg er litt misunnelig på deg som passer i alle Adidas.
  I tillegg til favorittene, har jeg både terrengsko og mengdesko fra Altra. Jeg kjøper dem mest på grunn av fotformfasongen. Fordi jeg har så vrange føtter, har jeg gjort mange bomkjøp. Mitt mest dustete løpeskokjøp ever, var et par hooka.

  Takk for at jeg fikk skrive litt om løpesko.

  8. november 2016 at 19:56 Reply
  • Siri

   Her er det bare å skrive om løpesko når som helst!

   Var hookaene feil i fasongen? Eller var det noe annet med dem?

   9. november 2016 at 14:12 Reply
   • Laila

    Det var for langt ned til bakken.

    9. november 2016 at 16:17 Reply
 • Maria

  Asics gel super j33 er de beste raske skoene mine. Og øver meg på Saucony run8 eller noe i den duren, men jeg tror kanskje de er litt for myke. Gode på asfalt da. Har samme terrengsko som deg, og syns ikke den fortjente en 1er. Kanskje en 4er, liker også sokken og den sitter ok på foten. Ikke like god som den terreng-adidasen jeg hadde før, men den solgte ikke butikken mer…

  8. november 2016 at 20:19 Reply
  • Maria

   Har forresten et avisutklipp av boston boost hengende på kontoret mitt. Det skal bli de nye skoene til våren – gleder meg allerede!

   9. november 2016 at 09:16 Reply
   • Siri

    Hvordan er Asics gel super j33? Er den også sånn myk i selve sålen? Overpronerer du?

    (Beklager forhøret, jeg bare leter litt desperat etter noe som kjennes som Gel-Lyte33!)

    9. november 2016 at 14:15 Reply
    • Maria

     Myk såle ja. Normalpronerer sånn ca. Pluss for fine farger hehe!

     9. november 2016 at 22:14 Reply
 • Anne

  Har løpt i stykker mitt første par løpesko (Mizuno Wave Runner), som jeg bare raska med meg fra en pall på XXL etter en 17-åring med blått hår og dødt ansikt hadde innrømmet at ingen på jobben egentlig skjønte åssen den speilkassa fungerte. Rimelig fornøyd med dem likevel.
  Var på Löplabbet i høst for å kjøpe nye, men var litt rare råd der
  fikk først foreslått noen flytebrygge-platåjoggesko fra Saucony og så noen superlette konkurransesko, så noen nye sko som så ut som masai-joggesko… Endte opp med et par Boston boost mest fordi passa ok, fin farge og lei av å prøve sko.
  Superfornøyd hittil :)

  8. november 2016 at 21:02 Reply
  • Siri

   En tur i løpeskobutikken kan være rimelig forvirrende og overveldende, ass. Fint at han blåhåra gutten gadd å innrømme at de ikke hadde peiling, haha. Godt at du fant noen som satt skikkelig! Er også veldig fornøyd med Boston.

   9. november 2016 at 15:30 Reply
 • Christopher Aalholm

  Adidas Adios 1 og New Balance RC1400. Jeg kastet mine Hagio etter 13km. De satt godt på foten, men med så lite dropp og demping hadde jeg ikke legger til dem. Fortsatt imponert over at du valgte de til maraton :)

  8. november 2016 at 21:08 Reply
  • Siri

   Adios 1 er den beste ever!

   9. november 2016 at 15:31 Reply
 • T

  Mine favoritter var de som sålen datt av på, et par new balance som jeg kjøpte fordi han i butikken var kjekk og jeg løy på meg at jeg nesten løp på forfot. Etter det trente jeg opp leggene slik at jeg faktisk nesten løp på forfot, og da var de perfekte.

  Ellers har jeg vært innom alt fra Nike, saucony, Adidas, puma og mizuno, og kanskje litt til. Jeg liker også å variere, liker å ha litt å velge mellom og liker å ikke være helt avhengig av hvilke sko jeg løper med.

  Gjør det samme med shampo. Kanskje det sier mer om meg som person enn som løper.

  8. november 2016 at 21:25 Reply
  • Siri

   Synes det sier noe bra om deg som person.

   9. november 2016 at 15:32 Reply
 • Heidiamaria

  Jeg tar de med adidas skoene med finest farge. Alltid

  8. november 2016 at 21:51 Reply
  • Siri

   Det er nok den beste taktikken jeg har hørt hittil!

   9. november 2016 at 15:32 Reply
   • Heidiamaria

    (kanskje jeg tøffa meg litt..)

    11. november 2016 at 07:26 Reply
    • Siri

     Det er lov.

     11. november 2016 at 11:38 Reply
 • Anne-Grete

  Mitt første par løpesko som jeg slet ut var Mizuno wave rider, kjøpt på G-max fordi de kunne byttes om de ikke var gode etter 30 dager. Det var de. Neste gang jeg kjøpte de samme var jeg ikke like fornøyd, da var sålen blitt hardere så de klakker når jeg løper på asfalt.

  I fjor kjøpte jeg et par rosa Karhu-sko etter anbefaling på Løplabbet. Det føles som jeg svømmer i dem, men det er fint med god plass når jeg løper langt, så jeg kommer til å slite dem ut.

  Siste sko-investering var Altra Paradigm med 0-drop og god plass til tærne. Innbiller meg at kroppen min er mest takknemlig for disse, og de har fått bli med på de to halvmaratonene jeg har løpt i år. Har tro på at de kan vare minst en sesong til.

  8. november 2016 at 21:56 Reply
  • Siri

   Er Altra sånne sko med ganske god og tjukk såle? Selv om det er nulldropp?

   9. november 2016 at 15:35 Reply
 • Sara

  Har alltid sverget til asics (kayano tror jeg), helt til jeg ved forrige kjøp slet de i stykker på under 30 dager og fikk dermed nye sko på garanti. Da fikk jeg hjelp fra noen i butikken – og som jeg har angret! Ble et par mizuno wave rider (kosta «bare» 500kr, da), som har føltes ikke-særlig-bra, og som nå i tillegg har fått ett hull på tuppen, noe jeg mistenker er kilden til at jeg nå har en hoven og blå storetå. Om alt går etter planen vil jeg forhåpentligvis kunne bytte dem ut snart ihvertfall – MEN, da blir jo problemet hvilke! Klarer alltid å slite hull i hælen ganske fort. Men tvi tvi

  8. november 2016 at 22:09 Reply
  • Siri

   Oj, 30 dager! Lykke til med skojakta! Håper du finner noe som ikke ryker i hælen eller i tåa.

   9. november 2016 at 15:55 Reply
 • Karine

  Løpesko❤️
  Adidas adizero xt5 er de beste sti/grusskoene. Lette, lave, men yttersålen er såpass hard at de funker over perfekt på kombinerte grus og stiturer.
  Innløpte Mizuno wave rider for lange turer på asfalt eller grus.
  Mizuno wave sayonara 2 for raske turer må byttes ut. Adidas adios boost?

  Liker heller ikke så godt inov8 xtalon 212, for myke og uengnet til annet enn ren sti.

  Har ganske smale, enkle føtter uten spesielle problemer. Kan få vondt i beinhinne hvis jeg løper mye/mye asfalt.

  8. november 2016 at 22:20 Reply
  • Siri

   Det er jo digg når man veit hva man vil ha, også!

   Jeg har ikke prøvd Adios Boost siden den aller første modellen, så jeg vet ikke helt hvordan den er. Har alltid sverget til Adios uten Boost, men det er jo vanskeligere og vanskeligere å få tak i.

   9. november 2016 at 15:58 Reply
 • Susanne L

  Jeg har tre par, det ene raska også jeg med meg fra xxl betalte Max 200kr. De er temmelig digge. Akkurat nå er de løpe i skogen og gå i myr-skoene mine så de ser forjævelig ut. Jeg er veldig glad i Adidas ultra boostene mine, men de er ikke like gode som asics gel nimbusene (RIP </3 ) selv om de er tunge og klumpete? På mølla liker jeg det paret med nike pegasus air jeg har i treningssenterbaggen, selv om jeg kjenner Plantar fucken skrike til hver gang jeg har brukt de. De er ræva ute da, Men sitter så godt på foten.

  8. november 2016 at 22:32 Reply
  • Siri

   Hva bruker du rundt Tinnemyra?

   9. november 2016 at 16:05 Reply
   • Susanne L

    Da er det bare ultra boost som gjelder. Og PROFF capsen da.

    9. november 2016 at 17:36 Reply
 • Anne Berit

  Asics. Ingen over, ingen ved siden. Sommerskoene er Gel Nimbus 18, høres ut som om de kommer fra Harry Potter! Og er kule nok til det! Har ett par i lilla og ett par i mørkeblått, en fordel må man jo ha når man har to bosteder mener jeg. Vinterskoene som er med pigg er Gel FujiSetsu 2 GTX, mørk lilla med turkis såle og turkise lisser. Trenger jeg nevne at jeg har to par av disse også? Dritkule! Begge disse modellene sitter perfekt på mine føtter! Har et par Mizuno ettellerannet på hytta, greie nok, men de kommer ikke i nærheten av Asicsene nei.

  8. november 2016 at 22:43 Reply
  • Siri

   Det er klart man trenger to par når man bor to steder! Da tar det jo bare dobbelt så lang tid å slite dem ut!

   9. november 2016 at 16:07 Reply
 • LineV

  Sverger til mizuno wave runner for grus og asfalt, har prøvd flere par andre sko, men ender alltid opp med mizuno for de sitter best på min fot. Er dog ikke helt fornøyd med den siste modellen av bølgeløperen. Bruker mizuno til hallsko også (spiller innebandy) for de er de eneste jeg finner i liten nok størrelse. Har også et par superlette Nike jeg bare bruker til bakkeintervaller. Tester stadig sko til møllebruk, men der bytter jeg bare på hva jeg bruker. Har også flere par nydelige Nike enn jeg vil innrømme som jeg kun går med.

  9. november 2016 at 06:42 Reply
  • Siri

   Å, hva slags Nike er det du bruker til å gå med?

   9. november 2016 at 16:08 Reply
   • LineV

    Nike free run og Nike Air max i diverse farger. Ikke sånn seriøs turgåing da, da går jeg i ett par stygge The north face sko.

    9. november 2016 at 16:27 Reply
 • Prokastinerer

  Jeg har blitt opplært til at det eneste som gjelder er Asics Gel Nimbus, men fikk aldri slike sko da jeg vokste opp likevel..
  Nå sliter jeg litt med å finne mine sko. Har et muggent par som snart faller fra hverandre, men vet faktisk ikke merket. Jeg stoler blindt på de, og de er tunge med mye demping, slik som mine mengdesko må være. De har også ganske stort drop, og det skulle ikke forundret meg om det hadde blitt større da jeg lander på midtfot og ikke hælen.
  I høst kjøpte jeg et par altra med god demping, som liksom skulle ta over for det mugne paret, men til tross for at jeg liker konseptet til altra så liker ikke foten min dem. Vet ikke om de er for store eller for små, men ender alltid opp med blå tær hvis jeg bruker de på langtur. De er også litt trange over vristen, gir lite støtte til anklene, og de har litt dårligere feste enn de mugne. De brukes per nå litt til avlastning for de mugne mens jeg funderer på hva jeg skal kjøpe neste gang. Er jeg heldig så plutselig sitter altra’ene på foten.
  Ellers har jeg et par Mizuno, som er en lettere mengdesko, og som jeg derfor ikke stoler helt på men de sitter godt på foten. Har også et par fra Puma som er ennå lettere og jeg derfor sjeldent tørr å bruke.

  Og uff det ble mye om sko. Det jeg egentlig skulle si var at; en tidlig tidlig høstlig lørdagsmorgen (vi snakker kl 5-6 og mørkt ute) presset jeg inn et raskt bakkedrag opp kongsveien før jeg skulle reise bort. På returen ned møtte jeg på en mann som kom løpende opp i flipp-flops og landa på hælen, så ja litt individuelle forskjeller av hva man trenger av støtte her. Mannen hadde god driv han, så visste sikkert hva han drev med, men jeg ble jo litt overraska der jeg løp.

  Jøss, det er kommentaren sin det.. takk for meg

  9. november 2016 at 07:14 Reply
  • Siri

   Å, loool til flipflops i Kongsveien! Var han en sånn alternativløper som egentlig vil løpe barbeint, men så var det for kaldt? Eller snakker vi Havaianas, liksom?

   (Innrømmelse: Jeg har et par mugne Supernova Glides som jeg ikke tok bilde av til dette innlegget fordi man kan se på BILDET hvor mye de stinker.)

   9. november 2016 at 16:14 Reply
 • Trine

  Han barbeinte fyren på ringveien midtvinters. Kjenner du ham?
  Jeg løper veldig lite, men har og har alltid hatt Asics kayano. Veldig gode og passer på en flekk. Jeg er liten og tett, og trenger god demping.
  Egentlig vil jeg bare kjøpe sko etter farge, men ender alltid opp med kayano uansett.

  9. november 2016 at 10:30 Reply
  • Siri

   Jeg kjenner ham ikke, men jeg så også mest på føttene hans. Har ikke Kayano noen kule farger? Det burde de få i så fall.

   9. november 2016 at 16:15 Reply
 • Sigrid

  Yo Siri! Gøy å lese om skoene dine! Jeg for min del har slitt ut mange par fra New Balance. Akkurat nå løper jeg på noen fine oransje i modellen W1500 som er superdigge. Også har jeg et par Asics Noosa tri 11 som er fine og se på og gode å løpe med, vinn-vinn der altså.
  Ha en finfin dag!

  9. november 2016 at 12:49 Reply
  • Siri

   Gøy å lese om dine sko også!

   9. november 2016 at 16:16 Reply
 • Ane

  Egentlig er barbeintskoene yndlingssko, men jeg har aldri giddet å få trent meg opp til å løpe mer enn 17 minutter med de. Stress med skobytte underveis. Ellers er det helt avhengig av underlaget. Fellesnevneren er vel LETT. Jeg vil ha løpsfølelse, og det kan godt gå på bekostning av demping.

  Asfaltfavoritt: Noen gamle Adidas Adizero uten boost, Hagio kansje? Ligner på dine. Finner ingen andre med god passform for foten.
  Sti- og terrengfavoritt: Inov-8 xtalon 212, selv om de er litt for brede.
  Is- og snøfavoritt: Sarva D’vil med pigg, de er egentlig også ganske gode terrengsko.

  9. november 2016 at 15:09 Reply
 • Lise-Marie

  Jeg hadde noen sykt kule «skate»-sko på ungdomsskolen som jeg brukte til de falt fra hverandre. De hadde blå lisser. Skoen var hvit med blå, grønn, orange og gule firkanter på. Nei, de ble ikke brukt til løping og sånne ting. Hvis jeg forviller meg inn på et treningssenter og opp på en mølle bruker jeg et par jeg fant på barneavdelingen på G-sport.

  10. november 2016 at 15:53 Reply
 • Anette

  Perfekt timing når jeg skal ha noen nye sko. Synes det er rart for jeg føler at alle skoene mine blir slitte på samme tid, uten at de kjøpes samtidig. Har et par adios som jeg er blitt veldig glad i, og kjøpte nylig Boston 5. Bare brukt en gang enn så lenge så litt for tidlig å si noe synes jeg.

  New Balance har også hatt noen lette modeller som har passa meg veldig bra. Eneste som er kjedelig er at det er veldig få btuikker som har noe utvalg av det og da gidder jeg ikke. Skal være lett å få tak i.

  Trenger nye terrengsko nå også. Både til fjellturer når jeg ikke gidder å drasse på meg fjellstøvler, og for løping. Har Innov8 X-talon 212 nå og vært superfornøyd med de. Synes de sitter veldig godt på foten og har godt feste. Med unntak av vått fjell/stein, da synes jeg ikke de har det beste grepet. Lest en del bra om VJ men skal innrømme at jeg ikke har tatt noe seriøst før jeg leste det her da jeg alltid er redd for å stole på medier :P

  Kanskje jeg skal tørre å prøve noen nye. Har dessverre ikke så flust med penger at jeg kan kjøpe mer enn et par av gangen

  11. november 2016 at 13:15 Reply
 • Leave a Reply