Meny Lukk

Kan gutter alltid løpe?


Å, jeg har lest en helt fantastisk artikkel på nettsiden til Runner’s World! Med fare for å bryte åndsverkloven har jeg copy-pastet den her:


Kan gutter alltid løpe?

Er det noe som gjør at gutter må være mer forsiktige med løping enn kvinner, og hva motiverer gutter til å løpe?

Vi har spurt to gutter om blant annet dette. Markus Erdnes og Mikkel Malukas jobber til daglig med mennesker som ønsker å komme i bedre form. De har god kjennskap til, og mange egenerfaringer på temaet «gutter og løping».

Kjønn er ingen faktor

Mikkel Malukas jobber som Performance Coach på det treningssenteret der supermosjonister blir trent av toppidrettsutøvere som ikke driver med langrenn og derfor må jobbe ved siden av satsingen sin. Han er utdannet idrettsfysiolog fra Norges Idrettshøgskole.
– Må gutter trene løping på en annen måte enn jenter?
– Nei.
– Er det perioder i livet der gutter ikke bør løpe, eller bør løpe mindre/roligere?
– Det er det vel for de fleste mennesker.
– Hva tror du er de viktigste motivasjonsfaktorene for jenter som løper?
– Mange forskjellige ting. Menn er jo mennesker og dermed individer med forskjellige mål, liv og lyster.

Jentene skremmer guttene

Markus Erdnes er til daglig personlig trener på Elefantkirkegården PT-senter i Molde. Han har spist proteinpulver i mange år, og vant i fjor beste flexeselfie på Dude Awardz.
– Tror du gutter og jenter er opptatt av forskjellige ting når det gjelder løping?
– Ja, det tror jeg nok, men det er viktig å ikke «gløtte høna på stjerten», snakke om tendens når man ikke vet hva tendens er, eller forveksle egen erfaring med statistikk. På min blogg, som absolutt handler mest om sprekkeferdige blodårer og diverse uttrykk for skjør maskulinitet, ser jeg absolutt en tendens til at gutter bare vil konkurrere med hverandre, hele tiden. De finner ingen glede i løping med mindre det er konkurranse, og jenter ødelegger alltid konkurransen. Løping er en slags parringslek der man ikke trenger å drepe eller skade annet enn rivalenes stolthet, noe som er å foretrekke i et så feminisert samfunn som det vi lever i.

– Hva skal til for å motivere gutter til å løpe?
– Jeg personlig tenker at hvis man kunne klart å få gutter til å oppleve løpegleden, og den enorme endorfinrusen en god løpetur kan gi, så er veldig mye gjort. Løpe fordi du har lyst og fordi det gir deg noe, og ikke fordi du ser det som et alternativ til å sende dick pics til kvinnelige kolleger. Jeg tror det handler om hvor man setter fokus. For min del er helseeffektene av løpingen en bonus, hovedmotivasjonen er den rå følelsen en god løpetur gir meg, og den brennende følelsen av endorfiner som jokker rundt i kroppen. Jeg tror veldig på at ved å formidle denne bevegelses- og løpegleden, så gir man enormt mye motivasjon. Ta bort fokuset på å løpe fordi du må, og fokuser mer på hvor mye løpingen gir, og hvor utrolig heldig du er som faktisk kan. Take the pain! Jeg tror veldig på fokus og endorfiner, sier Markus.

– Tror du det er frykten for å stille på startstrek sammen med kvinnfolk som skremmer bort mange menn?
– Det er jo mange flere gutter enn kvinner som løper løp. Jeg tenker at dette dessverre kan være et resultat av at menn ofte har en tendens til å overvurdere seg selv og å undertenke ting. Menn tenker jo bare med ett av hodene, am I right??? Jo bedre løpsnavn, jo flere menn får du på startstreken. Rough tough jawbreaker viking mud race? Helt topp, jeg er med. Det viktigste er jo ikke å vinne, det er å drite seg ut sammen med gutta, og det er jo best å gjøre når det ikke er noen damer til stede.

Kilde: Fuckings Runner’s World Norge