Kan gutter alltid løpe?


Å, jeg har lest en helt fantastisk artikkel på nettsiden til Runner’s World! Med fare for å bryte åndsverkloven har jeg copy-pastet den her:


Kan gutter alltid løpe?

Er det noe som gjør at gutter må være mer forsiktige med løping enn kvinner, og hva motiverer gutter til å løpe?

Vi har spurt to gutter om blant annet dette. Markus Erdnes og Mikkel Malukas jobber til daglig med mennesker som ønsker å komme i bedre form. De har god kjennskap til, og mange egenerfaringer på temaet «gutter og løping».

Kjønn er ingen faktor

Mikkel Malukas jobber som Performance Coach på det treningssenteret der supermosjonister blir trent av toppidrettsutøvere som ikke driver med langrenn og derfor må jobbe ved siden av satsingen sin. Han er utdannet idrettsfysiolog fra Norges Idrettshøgskole.
– Må gutter trene løping på en annen måte enn jenter?
– Nei.
– Er det perioder i livet der gutter ikke bør løpe, eller bør løpe mindre/roligere?
– Det er det vel for de fleste mennesker.
– Hva tror du er de viktigste motivasjonsfaktorene for jenter som løper?
– Mange forskjellige ting. Menn er jo mennesker og dermed individer med forskjellige mål, liv og lyster.

Jentene skremmer guttene

Markus Erdnes er til daglig personlig trener på Elefantkirkegården PT-senter i Molde. Han har spist proteinpulver i mange år, og vant i fjor beste flexeselfie på Dude Awardz.
– Tror du gutter og jenter er opptatt av forskjellige ting når det gjelder løping?
– Ja, det tror jeg nok, men det er viktig å ikke «gløtte høna på stjerten», snakke om tendens når man ikke vet hva tendens er, eller forveksle egen erfaring med statistikk. På min blogg, som absolutt handler mest om sprekkeferdige blodårer og diverse uttrykk for skjør maskulinitet, ser jeg absolutt en tendens til at gutter bare vil konkurrere med hverandre, hele tiden. De finner ingen glede i løping med mindre det er konkurranse, og jenter ødelegger alltid konkurransen. Løping er en slags parringslek der man ikke trenger å drepe eller skade annet enn rivalenes stolthet, noe som er å foretrekke i et så feminisert samfunn som det vi lever i.

– Hva skal til for å motivere gutter til å løpe?
– Jeg personlig tenker at hvis man kunne klart å få gutter til å oppleve løpegleden, og den enorme endorfinrusen en god løpetur kan gi, så er veldig mye gjort. Løpe fordi du har lyst og fordi det gir deg noe, og ikke fordi du ser det som et alternativ til å sende dick pics til kvinnelige kolleger. Jeg tror det handler om hvor man setter fokus. For min del er helseeffektene av løpingen en bonus, hovedmotivasjonen er den rå følelsen en god løpetur gir meg, og den brennende følelsen av endorfiner som jokker rundt i kroppen. Jeg tror veldig på at ved å formidle denne bevegelses- og løpegleden, så gir man enormt mye motivasjon. Ta bort fokuset på å løpe fordi du må, og fokuser mer på hvor mye løpingen gir, og hvor utrolig heldig du er som faktisk kan. Take the pain! Jeg tror veldig på fokus og endorfiner, sier Markus.

– Tror du det er frykten for å stille på startstrek sammen med kvinnfolk som skremmer bort mange menn?
– Det er jo mange flere gutter enn kvinner som løper løp. Jeg tenker at dette dessverre kan være et resultat av at menn ofte har en tendens til å overvurdere seg selv og å undertenke ting. Menn tenker jo bare med ett av hodene, am I right??? Jo bedre løpsnavn, jo flere menn får du på startstreken. Rough tough jawbreaker viking mud race? Helt topp, jeg er med. Det viktigste er jo ikke å vinne, det er å drite seg ut sammen med gutta, og det er jo best å gjøre når det ikke er noen damer til stede.

Kilde: Fuckings Runner’s World Norge

50 kommentarer

  1. Ææææ, nei, det tør jeg ikke.

   (Skal vi forresten vedde på hva han sier når han en dag kommer over dette? Jeg tipper: «Det var ikke jeg som mente det, det var kilden min!!!»)

 1. Takk!!! Eit anna mysterium som kanskje er litt i samme gate: I juni stilte over 700 kvinner til start på Jentebølgen i Ålesund med startkontingent på kr 250, løypa skulle være ca 5 km, men med liten skrift kunne ein lese seg til at den var på ca 4,6 km. Ingen tidtaking. Kvelden før blei det arrangert 1. løp i byens sommarkarusell. Kontrollmålte løyper, altså nøyaktig 5 eller 10 km. Og sjølvsagt tidtaking. Startkontingent på 100 kr. 14 kvinner stilte til start. Eg var ei av 14. Mennene oppførte seg fint og på ein ikkje skremmande måte. (Sjølvsagt heilt supert med stor deltaking på løp, altså. Det meiner eg heilt på ordentleg, altså berre nysgjerrig på kvifor det er behov for eit eige løp for halvparten av befolkningen. Og faktisk litt overraska.)

  1. Jeg tror kanskje det er det hun blogger-PTen prøvde å si noe om i originalartikkelen, men så ble det bare rot? Jeg vet ikke hvorfor det er sånn. Kanskje det føles mer som en kul gruppetime enn noe annet? Om ikke annet, så kan det vel hende at originalartikkelen og dens like er en del av grunnen til at så mange kvinner foretrekker unøyaktig løypeoppmåling og goodiebags?

  1. Jeg tenker å prøve meg på litt sånn fribløding neste gang jeg skal løpe løp med mensen, det så passe kult ut.

 2. Shiiit! Den hadde ikke sluppet gjennom til Vi menn engang!! Hva slags Runner’s world har du? Jeg abonnerer liksom, men har ikke sett den.

  (Hvis det er det samme bladet – Har du en formening om den veldig påståelige artikkelen fra fysioterapeuten som skriver at alle sko og såler er tull? Han som skriver at leger burde skjems og at skadebehandling for løpeskader er en pengejippo? Sånt er også provoserende. Han disser ALLE, fordi han selv er ultraløper, og dette funker for ham.)

    1. Du, jeg leser ikke Runner’s World til vanlig, så jeg har ikke sett det med han fysioterapeuten! Var det klin kokos det han sa? Elsker når folk er klin kokos!

 3. Ansvarlig redaktør for runnersworld.no og trening.no burde vite bedre. Jeg sender han linken, jeg. Alle fortjener muligheten til å forbedre seg.

 4. Runners World Norge er en vits. Ikke lenge siden de hadde en artikkel som het noe som «Gluten og løping». OMG! Useriøst lolleblad. Provoserende dårlig.

 5. Det er det morsomste jeg har lest på lenge. Det gamle hurpetrikset med å bytte ut «kvinne/Jente» med «mann» funker som bare rakkern!

 6. Haha, dette var bra! Ble litt forvirret før jeg trykket på linken og leste orginalartikkelen. Likte spesielt «Ja, det tror jeg nok, men det er viktig å ikke «gløtte høna på stjerten», snakke om tendens når man ikke vet hva tendens er, eller forveksle egen erfaring med statistikk.»

  Det er mye «broscience» som jeg kaller det i treningsmiljøet. At man ut fra et svært begrenset utvalg «kunder som vil ned i vekt» skal si noe om at de fleste vil gå ned i vekt er jo litt spesielt, men det er jo viktig og ikke dra alle under den samme kammen da ;-).

  1. Helt ærlig, så synes jeg det aller mest er dårlig arbeid fra journalistens side. Hun bloggeren kommer mye dårligere ut av det enn hun hadde trengt. Han kunne jo for eksempel spurt hvorfor hun trodde kvinnene var så opptatt av å gå ned i vekt?

   Broscience er et veldig godt ord! Det skal jeg begynne å bruke!

 7. Love it!
  «For min del er helseeffektene av løpingen en bonus, hovedmotivasjonen er den rå følelsen en god løpetur gir meg, og den brennende følelsen av endorfiner som jokker rundt i kroppen»
  hehehe

  Må innrømme at jeg av og til leser RW, men at jeg ikke lar meg affisere av slike artikler (tror jeg?). Takk for pinpointingen.

  For øvrig tror jeg liksom ikke det går så bra med løpetreninga om hovedmotivasjonen er å gå ned i vekt? Bortsett fra at man kanskje går ned i vekt, da. Men da er det jo mye mer effektivt å spise mindre.

  1. Jeg har lest RW iblant, jeg også! Og det var ikke meningen å skjære alle bladene over én kam, for så lenge siden er det jeg leste det forrige gang.

   Jeg kunne ikke løpt med slanking som motivasjon. Er ikke sikker på om jeg hadde klart én tur, en gang?

 8. Hahahahah <3 Jeg synes forresten du burde vunnet "Årets treningsblogg" på Vixen Blog Awards, hvor nominerer jeg???

 9. Er forresten papirbladet bedre enn nettversjonen? Etter dette kjennes det jo litt som ein guilty pleasure-sak å innrømme at eg både abonnerer og les RW, og har glede av det :-). Som Karine over her, skummer eg over tulle-artiklane.

  Og ille nok, etter mi vurdering er RW av dei betre treningsblada! Tenk på iForm da!!

  1. Altså, det var virkelig ikke meningen å fordømme Runner’s World eller folk som leser det! Jeg har lest det for sjelden til å si noe om det, og det er veldig lenge siden forrige gang.

   (Dessuten har jeg skrevet for mange tulleartikler for diverse glansa treningsblader til at jeg skal være så veldig påståelig. Men akkurat denne artikkelen ble bare for dum.)

 10. Hei fina!

  Jeg forstår ikke helt motivasjonen bak dette innlegget – ShapeUp derimot kan du ironisere så mye du vil over. Og all den boosten de snakker om(!) Kan du hjelpe meg å forstå?

  Puss & Kram

  1. Selvfølgelig kan jeg hjelpe deg med å forstå! Jeg vet ikke om det er så mye å forstå, da, det er bare kødding med den originalartikkelen fra Runner’s World (http://www.runnersworld.no/artikler/kan-jenter-alltid-l-pe.htm). Den bygger opp under et skadelig kjønnsrollemønster på en måte man kanskje kunne forventet andre steder, men som virker ekstra sårt fordi det kommer fra en publikasjon som skal handle om løping spesielt. I dette innlegget har jeg jo ikke gjort annet enn å snu på kjønnene og stereotypiene, men jeg synes det tydeliggjør hvor teit den opprinnelgie artikkelen var. Gir det mening?

   Haha, det er mye boosting rundt omkring!

   1. Yo. Takk for oppklaring. Jeg ønsker meg et innlegg om hva du legger i skadelig kjønnsrollemønster. Kall meg gjerne feminist – for det mener jeg vitterlig at jeg er – men noen ganger føler jeg at det kan bikke litt over for enkelte (jeg sier ikke at det gjør det for deg altså…) Men det ER da en forskjell på gutter og jenter – som for eksempel at jenter får kan få barn. Jeg blir da ikke provosert av at det skrives om løping og graviditet feks. Jeg synes du drar det en smule langt i din ironisering – og føler at det er andre artikler som lettere kan angripes. Men for all del – du skriver jo kanonbra – som alltid. Jeg synes muligens du overdriver når du ikke leser mannlige forfattere. Tror du det hadde vært stuereint om en manneblogg hadde nektet å lese kvinnelige forfattere? Jeg elsker denne artikkelen som du finner her: her: http://www.aftenbladet.no/magasin/Hvis-kvinner-hadde-snorket-3911217.html

    Blir veldig glad om du tar deg tid til å lese (selv om den er skrevet av en mann) – og gir kommentarer. Jeg er bare opptatt av at kvinnekampen ikke blir en farse…

    Puss och kram og god helg.

    1. Jeg er på stranda i et par uker, men lover å skrive et innlegg om dette om ikke så veldig lenge, ok? Har ikke så veldig lyst akkurat nå. (Obs! Helt ok at du spurte, og ville vanligvis svart ordentlig asap, men har solkrem som skal smøres, chips som skal spises og kvinnebøker som skal leses. Blunkesmiley.)

 11. Når du plutselig oppdager et innlegg fra favorittbloggeren din du ikke har lest, og det løfter torsdagsmorningen til nye høyder! #denfølelsen (emneknaggironi – forøvrig bokstavlig talt).

  Og fordi du ikke biter på komplimenter vedr. enkeltord og vendinger: fantastisk idé og utforming av tekst. H U R R A !

  Nyt Oslo.

  h. :)

  1. Hahaha, takk, Hege! Jeg synes det hyggelig med alle slags komplimenter, altså, skal ikke være kresen på dem!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.