Lavtrykk

Mannen i mitt liv er besatt av været. Han våkner, strekker ut armen etter telefonen og sjekker yr.no. Etterpå sjekker han en annen værapp, og så Yr igjen.  Langtidsvarsler, steder han ikke har noen planer om å besøke i overskuelig framtid. Han liker det ikke når jeg bruker uttrykket «å spå været». Meteorologi er naturvitenskap, sannsynlighetsberegning.

En vinterkveld brukte han det duggete dusjkabinettet til å tegne et kart over det nordnorske høytrykket som ble spunnet rundt i sirkel av et lavtrykk. Han tegnet årsaken til at det ikke hadde snødd på en måned, men det så ut som en rumpe.

«Hei», sier han når jeg er et annet sted i landet eller verden enn ham, «hvordan er været?» Han sier det ikke som en del av småpratinga, han er oppriktig interessert.

Jeg er ikke interessert, men synes det står i livspartnerkontrakten at man skal høre etter når den andre snakker, så jeg gjør ofte det. Det har ført til mye totalt unyttig kunnskap om blant annet Giro d’Italia og værmeldingen i Lyngen. På samme måte vet han overraskende mye om memes og Vigdis Hjorth. Det er en slags oppbevaring av en annens interesse.

I det siste har jeg likevel følt på noen heftige, værrelaterte følelser, og jeg er rett og slett overrasket over intensiteten i dem. Irritert, bitter og misunnelig holder ikke, liksom.

Jeg vil si: Æ BLIR SÅ FØRBANNA.

Jeg er krakilsk rasende på det fine været i Oslo. Jeg er på grensa til hysterisk sint. Jeg har avfulgt folk på sosiale medier fordi de har vært på badetur i Oslofjorden, jeg har kastet telefonen min bak sofaen, jeg har på fullt alvor revurdert vennskap.

«Åja, du skal liksom bare ta deg en litt lettkledd sykkeltur med Solo og pledd i kurven? Ditt slemme nek, du fortjener det ikke», har jeg tenkt.

Fordi jeg har latt noe av sinnet sive ut i mine sosiale kanaler, har jeg oppnådd det motsatte av det jeg ønsket meg, selvfølgelig hundre prosent fortjent: jeg får mange snaps og bilder fra Trope-Norge.

Det hjelper ikke at mannen i mitt liv forsikrer meg om at det bli dårligere vær neste uke. Det hjelper iallfall ikke at halvparten av bildene sier: «Puh! For varmt!»

Det snør her. Det. snør. her. DET SNØR HER.

Som du skjønner, er jeg godt på vei inn i klikken. Jeg tenker på hevn, men ingen hevn virker god nok. Russerne hadde uansett rasert Nord-Norge først.

Dette er det nærmeste jeg har kommet å skjønne det Oslo-hatet nordlendinger blir født med. Fuck hele dritten. Tror du jeg bryr meg om noe så trivielt som selvbestemt abort, når jeg kunne sittet på verandaen til mamma og drukket iste og lest underholdningslitteratur??? Men sitter her i Harstad i ULLGENSER og GORETEX??

Her om dagen så jeg denne ondskapsfulle dukka i et vindu, og jeg er helt sikker på at jeg manifesterte den med mitt eget hat. Som i en skrekkfilm.

ond dukke

Jeg tar den med til Oslo i sommer.

S

20 kommentarer

 1. Og jeg er overraskende lite interessert i været til å ha en master i meteorologi. Jeg er enig da, foretrekker at man sier varlse været, ikke spå været. Med mindre man snakker om værtegn da.

  Jeg er en sånn person som klager over personer som klager over varmt vær. Seriøst, jeg skjønner det er litt uvant, men å faktisk være oppgitt over dette Oslo-været er dårlig folkeskikk. Ta dere sammen.

  Her har du en liten rant om været i Hammerfest.

  1. Haha, værtegn er de villeste greiene! Elsker når folk bare: «Skjæra flyr med kvist i fot, ja, da blir det sludd!»

 2. Jeg er generelt ganske nøytral når det kommer til været. Jeg har bodd i Tromsø og studert atmosphæren (riktignok litt høyere oppe enn der været vi opplever på bakken er) til å forstå at været kommer til å være uforutsigbart, er vanskelig å varsle (iallefall i polarområdene), og at man kan ikke la været diktere humøret, iallefall ikke i nord-norge. Men det er noe med disse osloværingene og supersommeren sin som har ført til at jeg, i går, for første gang i mitt liv våknet, så snø på bakken og tenkte «Ugh».
  Det er jo ellers ganske underholdende at Coop kjører hardt på sin årlige grillmat-reklamekampanje mens halve landet nyter totallbrannforbud og resten sitter inne og furter over snøen som laver ned.

 3. Hei Siri! Jeg er i Tvedestrand i helgen og her er været helt fantastisk! Sitter ute i sola med en fin bok og bringebærbrus
  ;-)

 4. Siri, nå er du integrert. Velkommen i Nordlendeklubben.

  Jeg husker fremdeles «sommeren» 2012, da jeg pakka ballerinasko og dongerijakke (og altså lot regntøyet ligge igjen på hybelen) i kofferten fra Trondheim opp til «sommererie» i Nord-Troms. Tror vi hadde kanskje tre dager uten regn.

  Hvis det er til trøst: vi har regn og ca 10°C i Trondheim.

    1. Jeg iler til og melder haglbyger, vottevær, kakao, og ullbuff i Trondheim. Enig med Isabel, nå er du integrert blant oss nord for Dovre!

 5. Personlig synes jeg det er ti tusen ganger bedre med snø enn 30 grader, men det er nå meg. Uansett tenker jeg at 30 grader ikke er så mye å klage over sammenlignet med hetebølger og tørketider som andre land ofte må igjennom. Jeg prøver å ikke klage på været (det er jo umulig), for jeg tenker vi er privilegerte som ikke har så mye ekstremvær og at det ikke går så innmari hardt utover oss om det er for varmt eller for kaldt. Jeg skrev det på sosiale medier her om dagen, at de fleste av oss er privilegert som kan klage på været. Og det likte ikke folk. Så jeg tror det å klage på været er noe vi vil ha rett til, og kanskje en del av identiteten vår? Hva tenker du om det?

  1. Jeg synes folk skal få lov å snakke om å klage på været så mye de vil, men at de ikke kan forvente at alle synes det er like spennende hele tiden. Tenker at det ikke er så farlig, egentlig. Interessant med nordmenns trang til å snakke om været, da!

   1. Helt innafor! Dessuten forstår jeg veldig godt at det kan være frustrerende å bo i Harstad når man er vant til været i Oslo. Vet du hvor lenge dere skal bli boende?

 6. Du trenger å lære et uttrykk til, tror jeg. «Vi veit kor vi bor.»

  (Dette er et av uttrykkene det er sosialt akseptabelt å uttrykke også på østlandsdialekt; ‘vi vet hvor vi bor’.) Det impliserer at selv om man syter over været, så vet man jo at det gjerne hører med når man – tross alt – bor der man bor.

  1. Topp, takk for tips!

   (Har også lært meg uttrykket for «kunne vi snakket om noe annet, vi har sammenlignet snøsmeltinga i år med snøsmeltinga i fjor i FIRE timer, jeg orker ikke mer», og det er: «hold nu kjæft».)

 7. Jeg flyttet til Svalbard på mandag og er i (nesten) samme båt. Grudde meg skikkelig til å dra fra PARADIS (Østlandet). Men nå som jeg er her er jeg ganske fornøyd. Det må sies at det ikke snør her… faktisk er det ganske mye solskinn. Kaldt, men solskinn.

  Ok, så til og med her er det bedre enn Nord-Norge…

 8. Til sommeren tar sikkert Nord-Norge hevn når vi får 13 grader og regn i hele juli. Pappa driver også med intravenøs yr, jeg har aldri forstått greia.

  På tirsdag gikk jeg rundt med bare legger og frøs i 19 grader. Da ble jeg oppriktig flau over meg selv. Man fryser ikke med bare legger ved 19 grader i starten av juni i Norge. Da tenker man «pusher 20, snart barrisvær».

  Er det lov å ønske seg innlegg om anbefaling av litteratur som passer sammen med rosé og solkrem? Jeg skal på ferie snart.

 9. Vi har vanligvis bare regn og vind på vestlandet så jeg tør faktisk å utfordre morderdukka når jeg sier at vi har hatt den varmeste og fineste mai i manns minne. Jeg har bada i 24 graders varmt vann, blitt solbrent, spist is nesten hver dag og priset hver lille skyggeflekk jeg har klart å oppdrive. Elsker sol og sommer, men det har vært varmt gitt.

  I dag er det 10 grader og pøsregn. Det er helt greit.

 10. En ting som er veldig, veldig sjarmerende med nordlendinger er entusiasmen man ser ved godvær. Jeg tror at nordlendingens iboende virketrang, som er heftig nok i utgangspunktet, blomstrer ytterligere når sola kommer. Da skal det fiskes, gås på fjellet, males, drikkes og IHVERTFALL ikke legge seg.
  Min helgelandske fetter kan fortsatt ringe meg bare for å informere om at nå er det fint vær i Mosjøen. Det er hyggelig, da.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.