Løp: 10 km i Harstadkarusellen

Dette løpet løp jeg i fjor, også. Les om det her.

10-kilometeren i Harstadkarusellen tror jeg er et av Norges fineste, flateste og kanskje raskeste løyper. Gitt at det ikke blåser noe særlig, selvfølgelig. Man løper langs vannet i en vik, snur etter fem kilometer og løper samme vei tilbake.

Jeg løp det samme løpet i fjor, og det var den mest slitsomme løpsopplevelsen jeg hadde i 2016. Mer slitsomt enn 10-kilometer i 40 grader, mer slitsomt enn maraton. Selv om det selvfølgelig ikke var løpet sin skyld, det var min skyld, var jeg forberedt på en rimelig hardcore opplevelse. Årets første løp er jo alltid drøyt og vondt.

Derfor hadde jeg ordnet meg dette ambisiøse, todelte målet:

 1. ha en god opplevelse
 2. kanskje løpe fortere den andre halvdelen enn den første (også kalt negativ splitt)

For meg er den første delen av målet ofte avhengig av den andre. Det er vanskelig å ha en god opplevelse om kreftene ikke strekker til, og den aller beste måten å sørge for at kreftene strekker til på, er å begynne rolig nok. Ikke alltid like lett, men i går fikk jeg det lett til.

Nå synes jeg generelt det er hyggelig å løpe løp, så det er ikke sånn at jeg hater det selv om jeg bruker opp futten for tidlig, altså. Bare sånn at vi har det på det rene.

Løpsreferat

0-1 km
Jeg var gira før start. Jeg var så klar for å løpe løp igjen, gledet meg til å cruise langs sjøen i finværet. Hadde avtalt med meg selv at jeg skulle åpne rolig, så jeg var ikke sånn vondt nervøs. Bare spent og glad. Åpnet i avslappet tempo, selv om jeg i ettertid ser at det jo gikk i 4:25-fart den første kilometeren. Likevel ganske rolig til førstekilometer å være, tenker jeg.

1-3 km
Fant meg et veldig behagelig tempo, og konsentrerte meg om å holde igjen. Tenkte litt på hvor fælt jeg fikk det på slutten av samme løp i fjor, og da var det ikke vanskelig å begrense meg. Det ble mer og mer plass mellom løperne, sola skinte og ulltrøye var helt perfekt klesvalg.

3-5 km
Fikk meg en mannerygg å ligge i le av, han pustet mer enn meg, og sånt er jo oppmuntrende. Hadde det helt prima. Vurderte om jeg hadde begynt litt i overkant sakte, men bestemte meg for at det jo ikke spilte noen rolle, og at det var bedre å være på den sikre siden. Var hyggelig å møte folk som allerede hadde vært på vending, men ingen av dem hadde et utpreget feminint uttrykk, så jeg ble i et par sekunder bekymret for at jeg var den første dama. Det er jo litt av et press. Så kom jeg på at det var Harstadkarusellen vi løp, og at jeg mest sannsynlig kom til å bruke et sted mellom 45 og 50 minutter, og at det ikke er noe press i det hele tatt.

5-7 km
Så med vilje ikke på klokka ved vending, så faktisk ikke på klokka én eneste gang i løpet. I ettertid ser jeg at jeg løp den siste 5-kilometeren progressivt fortere og fortere for hver kilometer. Yo. Løp etter hvert forbi den praktiske manneryggen og ble liggende alene. Det er helt greit å løpe alene, synes jeg. Det var jo mange rygger ganske langt foran meg jeg kunne måle fart og sånt mot. Snakket fortsatt hyggelig til meg selv om å ikke bli for ivrig, og klarte å cruise ganske bra.

7-8 km
Løp forbi en boblejakkemann som pekte på meg og ropte: «Nå blir det mye opp og ned her, prøv å få krafta til å gå mer framover! Men bra løpt!» Så jeg prøvde å konsentrere meg om å få til litt bedre skyv, men aner ikke hvor godt jeg fikk det til. Nå begynte det å bli tyngre å holde flyten oppe, men jeg følte meg fortsatt overraskende fresh. Dessuten begynte gruppa langt der framme å skave av folk, så jeg tenkte at jeg kunne prøve å ta igjen en av dem før dem mål.

8-10 km
De siste to kilometerne var veldig gøy. Nå kjenner jeg løypa så godt at det ikke er noen overraskelser underveis, jeg vet akkurat hvor mange svinger det er på veien og alt det der, så jeg pushet på litt, prøvde å få armene til å gå rett fram, ikke ut til siden. Nærmet meg så vidt ryggen foran, tenkte på hvor mye jeg elsker å løpe, hadde det helt topp. De siste 200 meterne kjørte til og med på med en liten spurt, og det er ikke hver dag, for å si det sånn!

Ifølge resultatlista brukte jeg 45:03, og det er 12 sekunder raskere enn i fjor. Det er jo dødsbra etter den drittvinteren her. Tenk å få en så digg opplevelse i betaling for ti år med sørpe. Løping, ass.

Her er Strava.

Analysen sier at jeg brukte 23 minutter på den første 5-kilometeren og 22:01 på den andre, og det er jo en massiv negativ splitt. Sikkert i overkant, men det var en utrolig digg måte å løpe løp på. Anbefales for selvtilliten. En så digg følelse har jeg aldri hatt på sesongens første løp før. Elsker løping.

Siri

 

25 kommentarer

 1. Hurra! Ble glad av å lese dette. Og såpass inspirert at jeg tok i litt ekstra på morgenens progressive 10 km. Har meldt meg på løp 5. juni, og akkurat nå gleder jeg meg!

   1. Et nytt løp med det forlokkende navnet Rekordmila. Jeg lover sub44! Det blir en test for å finne ut hvor landet ligger. Om det er noe å jobbe med i sommer, eller om jeg bare skal satse på oppoverbakker i skogen i steden.

    1. Jeeeess! For et navn! Da tipper jeg laaangt under 44, ass. Ellers er jo oppoverbakker i skogen alltid en god idé.

     1. Haha, I know. Så om det går treigt blir jeg sur. Men må jo løpe noen o-løp også! Jeg har helgardert meg der.

 2. Gratulerer med et vel gjennomført løp! Løpsreferatet var så engasjerende at det (nesten) fikk meg til å ville løpe et tikilometers gateløp. Men bare nesten. Har du tenkt å løpe noen o-løp dette året?

  1. Wow! Takk! Tikilometer er det verste gateløpet, skjønner godt at du ikke har så veldig lyst til det. Ikke gidd, helt ærlig! Hadde faktisk ikke vurdert o-løp før du sa det nå, men det frister jo litt. En søt, kort løype på et lokalt løp, kanskje? Hva med deg?

   1. Jeg kommer muligens til å løpe noen korte gateløp, type 5 km, for variasjonens skyld. Ellers tror jeg at jeg holder meg i skauen. Jeg synes den brutale sannheten tiden i et gateløp formidler er litt skremmende. Jeg vil liksom ikke vite hvor dårlig form jeg er i… Men det hadde vært tøft om du hadde gjort comeback i o-løypa, hadde nok vært gøy å lese løpsrapporten i hvert fall!

    1. Haha, jeg lover å sjekke terminlista og se om jeg ikke kan lure meg til å få inn et løp eller to. Blir nok bra bloggemateriale, ja!

     Ja, gateløp er ganske annerledes enn o-løp, ass. Brutalt på en helt annen måte, og på et vis ganske mye mindre givende.

   1. Rallarvegsløpet og Berlin Maraton er årets mål på løpefronten. Jeg har også tenkt å prøve meg på Østfold Triatlon. Planen er å løpe massevis av løp fremover og bruke det som tempotrening. Det hårete målet er å løpe sub 3 i Berlin.

   1. Absolutt! Syns eg har kome godt i siget denne våren. Har no sprunge ca 25 km i løpet av veka fleire veker i strekk!
    I går lærte eg forresten noko veldig viktig løpsrelatert. Når ein er på nye stader må ein kun spørre andre løparar om passande joggerunder, ikkje tilfeldige resepsjonistar. Hvis ikkje kan den runden på 7-8 km, som ein skulle springe før frukost, vise seg å vere 12,23 km.

    1. Du er jo virkelig i siget! Skal du løpe et løp? Ikke at man må det, altså.

     Haha, ja! Det der er så typisk. Jeg har opplevd det samme bare med motsatt fortegn, da jeg fikk anbefalt en liten gresstripe på omtrent 300 meter som et «perfekt sted» å løpe på.

     1. Ja, eg skal springe fleire løp i sommar.
      Sikre:
      BDO-mila i juni og eit milløp i heimbygda (årets store mål kvart år) i august.
      Kanskje: Atlanterhavsløpet og/eller ein halvmaraton på ei lita øy ein ferjetur unna i juli.
      Mest truleg:
      Halv i Oslo i september

 3. Løpsreferat er så gøy. Grattis med så fin sesongstart – imponerende bra margin til nr 2!
  Var boblejakkemannen en du kjente?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.