Løp: Harstadkarusellen 12 km (Kilhusåsen rundt)

Det er fem grader, regn og vind i Harstad. Dessverre har jeg ennå ikke klart å bli en sånn person som feiger ut på grunn av vær eller vind, så jeg tuslet pliktoppfyllende bort til startstreken da det var et par minutter igjen. «Reine finværet sammenlignet med i fjor! Da var det orkan og syndeflod!» sa mannen i høyttaleren, og jeg lagde store øyne til han ved siden av meg. Han likte det, for vi har tullet med søringers forhold til været før.

Kilhusåsen rundt er drøyt 12 kilometer og ganske kupert. Mye asfalt, tre-fire kilometer på grus. Jeg hadde sjekket tidene fra i fjor og sett at min raske løpevenn løp på 51 minutter, så da tenkte jeg at 56-57 minutter burde være innafor for meg. Ikke at jeg hadde noen planer om å se på klokka underveis, det har jeg tydeligvis sluttet helt med. Like greit.

13226842_600437096789010_5675044855367793335_n (1)

Dette bildet er det Bedriftsidretten i Troms og Finnmark som har tatt, og det er fra et annet løp. Jeg glemte rett og slett å ta bilder. Veldig lite bloggete av meg, beklager det.

Løpsreferat

0-3 km
Det var helt tydelig at folk var forberedt på en lengre distanse enn vanlig, for det gikk ganske rolig i starten. Selv damene som pleier å ligge godt foran meg i begynnelsen, valgte å kule tempoet kraftig. Jeg ble litt foruroliget av det. Det er jo bare 12 kilometer, tenkte jeg og løp forbi. Etter omtrent 2,5 kilometer var jeg midt i en bakke da noen i gruppa bak meg ropte at vi hadde løpt feil. Jeg stoppet, snudde og rakk å ta et par skritt nedover i bakken før roperen ombestemte seg, og sa at vi skulle fortsette som før. LOL, tenkte jeg. At jeg tenkte lol tror jeg sier noe om hvor tidlig i løpet vi var, i tillegg til hvor jeg er sånn mentalt når det kommer til løpinga om dagen. Ingenting er så veldig viktig, selv om det er gøy.

3-5 km
Dette funderte jeg på mens jeg listet meg oppover en slak, men veldig lang bakke. Jeg løp, altså, men holdt et fornuftig tempo med tanke på at vi ikke var halvveis en gang. Prøvde å snike meg mellom motvinden og regnet. Fungerte merkelig nok ganske dårlig. Det hjalp heller ikke at det lå to menn rett bak meg og prøvde å bruke meg som vindskydd, men sånt må man regne med. Jeg er jo ikke et supert vindskydd, sånn arealmessig, så det er jo ikke en optimal arbeidsfordeling, om du spør meg. Paretooptimalt, kanskje. Nei, nå må du konse litt. Vurderte å spørre om de ikke skulle hjelpe litt til, men så kom jeg på at jeg jo er så avslappet når det kommer til løpinga om dagen.

5-7 km
Mennene løp etter hvert forbi, og jeg prøvde å mønstre litt faenskap til å legge meg i ryggen. Skjønte fort at det ikke kom til å holde så lenge, og forsonet meg med sololøpinga mi. Løypa flatet ut og svingte inn på en grusvei, og det betydde at vi var over halvveis. Så godt kjent er jeg her nå. Jeg var litt kald, uten at det var noe problem, og skjønte at jeg snart måtte sette opp farta litt hvis jeg skulle kunne påstå at jeg hadde løpt så fort jeg kunne. Dette er ganske gøy, tenkte jeg, mens jeg fløt bortover grusveien.

7-10 km
Nå må du nesten løpe litt fortere, for straks kommer nedoverbakken og så er det bare en kilometer eller to til mål, frøken. Herregud, ikke kall deg selv frøken! Hva har sivilstatusen din med dette å gjøre?! Neineinei, greit. Ok, bitch, nå må du sette opp farta! Herregud, dette blir jo bare verre og verre. Greeeeit, mer løping, mindre tenking. Nedoverbakken kom litt fortere enn planlagt. Vi snakker en skikkelig nedoverbakke. Bratt og lang. Typisk lokkebakke som lurer deg til å løpe fortere enn du burde, og så har du plutselig verdens verste lår et par hundre meter etter at bakken er slutt. Jeg prøvde å løpe fort og bestemt, uten å flippe helt. Ble ikke tatt igjen av noen, så det var jo et godt tegn. Smalt godt i beina, da. Det gjorde det. Klarte ikke bestemme meg for om jeg skulle satse på å ta ferista i bunnen av bakken i ett hopp, eller om jeg trengte et støtteskritt midt på rillene. Endte med et par interessante dansesteg som forblir mellom meg og hestene som så på.

10-12 km
Løp litt fortere. Begynte å bli skikkelig sliten. Merka det godt i beina. Konsentrerte meg om skoene til en fyr 30 meter foran meg. Tenkte faaaakk da jeg så den siste kneika opp til mål. Det gikk likevel på et vis. Overraskende ofte går det likevel.

Mål
53:33. 4:33 min/km, sa klokka. Woop! sa jeg, da jeg var ferdig med å holde meg på knærne og Hallén hadde tørket vekk slimet rundt munnen min.

Kilhusåsen rundt

Det er jo vanskelig å sammenligne kilometertider når det går så mye opp og ned som det gjorde i går. Jeg løp enda et jevnt og smart løp, synes jeg. Har blitt ganske trygg på jevne løp nå, og 4:33 min/km i 12 km hadde vært bra selv om det ikke var noen høydeforskjell underveis. En skikkelig suksess, med andre ord.

Strava
Resultater

Jeg fikk: vårruller, potetgull, is og en superrelevant økt før halvmaraton.

Siri

24 kommentarer

 1. Bra løping for tida!! Den løypa der er kjedelig i møkkavær. Jeg tenkte kun på å overleve i fjor?
  Tromsø blir kanon?

 2. Herregud a! Raskest igjen! Til og med 39 sek raskere enn Anne Guro som ble nr 2! Det ligger ikke til min natur å sitere elendige partyband fra 90-tallet, men jeg synes du er rååååå, så rå. Dødsrå, dødsrå!

 3. Kor hæli! Supergøy å lese løpsferefat med så mye glede i. Nå får du betalt for de kjipe månedene med treige intervaller!

  Å lese bloggen din gir motivasjon for en god treningssommer for egen del, må bare bli kvitt en forkjølelse først. Og bestemme meg for om det er farten i o-løypa eller på vei som teller mest. Foreløpig står jeg litt sånn på sidelinja, i akkurat samme tempo som mars (tror jeg, kan være både raskere og treigere).

  1. God bedring med forkjølelsen, Ane! Håper den gir seg kjapt. Tøft med o-comeback, ass! Gleder meg til å lese mer om det på bloggen din.

 4. Gratulerer med seier IGJEN! Herregud!
  Jeg liker at du løper uten å sjekke klokka, også bare suser du inn på første plass lett som ingenting.

 5. Sååå bra springing igjen! Perfekt lesing før eg sjøl skal springe BDOmila i morgon kveld. Eg er ikkje god på disiplin og sjølpining, så er særleg imponert over at du klarer å halde farta såpass oppe i siste del av løpet. Gjorde det ikkje noko vondt?

  1. Lykke til i kveld, Kari! Fortell hvordan det går!

   Det gjør alltid ganske vondt på slutten, men har nok blitt flinkere til å ikke sprengåpne. Da blir det hyggeligere underveis, og jeg tror jammen meg det går fortere til sammen også.

 6. Du ass! Skikkelig lønn for strevet! Motiverende for oss andre som ikke klarer å trene like mye som deg men som drømmer om å løpe like bra likevel… :)

  Kjapt bok-pedagogisk spørsmål, siden du er klok bokhandler: Anbefalte akkurat sjuåringen min å låne Harry Potter på skolebiblioteket. Den første boka. Den er ikke så skummel at en medium pysete sjuåring ikke kan lese den? Eller? Lurer litt på om jeg har anbefalt på meg mareritt-netter og redsel for sopelimer og skumle menn med to fjes resten av sommerferien….

  1. For å presisere: Jeg har lest bøkene. Men trenger det faglige synspunktet til en bokhandler, siden jeg ikke er den mest pedagogiske (ble helt krise da jeg satt på Jakten på nyresteinen for femåringene feks.).

  2. Jeg har iallfall solgt den første Harry Potter-boka til mange sjuåringer, og den er jo teknisk sett en barnebok. Mine brødre leste den da de var både sju og yngre, så det skal iallfall gå greit i teorien. Voldemort på baksiden av hodet til han læreren med turban er ganske skummelt da!

  3. Apropos baksiden av hodet til han med turban:
   «…the Weasley twins were punished for bewitching several snowballs so that they followed Quirrell around, bouncing off the back of his turban.»
   Hihi.

 7. Gratulerer! Også vant du, mens gubben blei bare nr. 2.

  Kjenner dere Florence og David? Virker som de også utgjør et parforhold bestående av to kondisjonister. Dog har de tydeligvis samme arbeidsgiver, det har vel ikke dere.

  Trener selv til et halvmaraton. Driver med annen idrett (innebandy), og ikke løpt noen løp før bortsett fra Råskinnet i år, så det er interessant å lese slikt som dette. Har forstått at det er langintervall som gjelder! Kjørte i forgårs 4×3000 meter i ca. 4.00-fart + 3×1000 meter i ca. 3.55-fart. Ble sliten, men hadde kontroll. Men aner ikke hva det holder til i konkurranse??

  Lykke til videre. Du greier jo glatt 1.40, såpass har jeg skjønt.

  1. Hei, Andreas!

   Gjett om jeg gnir inn det med plasseringene våre, er nemlig ikke like godt vant med sånt som det Hallén er. Vi kjenner ikke Florence og David, men det er vel ikke helt utelukket at vi blir kjent etter hvert. Det er ikke sååå mange folk her.

   Wow, for en økt! Når er løpet ditt? Jeg bruker ofte kalkulatoren til Jack Daniels (ja, lol navn) for å se hvordan ting ligger an. Den finner du for eksempel her: https://runsmartproject.com/calculator/ eller så er det bare å google i vei. Man bare putter inn en distanse man har løpt og tiden man brukte, også sier den hva man mest sannsynlig bruker på for eksempel halvmaraton. Boka hans er interessant også, hvis du har lyst til å nerde ut litt uten at det blir for kjedelig. (Med de tidene der tror jeg personlig du er laaaangt under 1.30 på halv.)

  2. Takk! Flott med gode tips! :-)
   Jeg kjente ikke til akkurat DEN kalkisen.
   Jack Daniels-kalkulatoren virker, ironisk nok, mer edruelig enn andre kalkulatorer jeg har sett. Det samme gjelder for så vidt jogg.se.

   «Mitt» løp er i Danmark i august.

   Leser dine løpsreferat og alt treningsrelatert (også det mer psykologiske/filosofiske) her med glede, så det er sagt.

 8. Gratulerer med veldig godt gjennomført løp!! Ble veldig glad av å lese innlegget om tålmodigheten(din), nydelig formulert osv. Noe å lære der..
  ASK

Si nesten hva du vil!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.