Min første, ekte løpeskade

Kortversjon: Jeg har vondt i foten, men er ved overraskende godt mot.

Langversjon:

Ok, la oss snakke om plantar fascitt. Eller herr fascitt, som jeg liker å kalle ham. Vi er ikke akkerat på fornavn.

La oss bare si at plantar fascitt er vondt under foten, ok? Spesielt der den feite sena under foten er festa i hælbeinet. Google it, hvis du er så interessert. Oj, sorry. Det var grettent sagt. Grettenhet er faktisk et tegn på plantar fascitt.

Her er forresten et megairriterende inspoquote fra veggen på Nydalen Athletica:

20150117_170918

Uansett. Jeg har hatt sånn litt vondt i foten siden september. Tok en slags løpepause før jul, men det var ikke nok. Det visste jeg også. Det er mange ting jeg vet, men som jeg har såpass lyst til at ikke skal ha noen praktiske konsekvenser for meg, at jeg overser det så lenge som mulig. Oppvasken og ansvar, for eksempel. Uansett syntes jeg at jeg hadde vært så flink som tok en løpepause i det hele tatt, at jeg på en måte fortjente å begynne å løpe igjen på nyåret. Sånn fungerer det jo ikke. (Hvorfor ikke?)

Etter bislettøkta på fredag måtte jeg krabbe hjem. Jeg krabbet inn i gangen, inn på badet, sippa litt i fosterstilling og var driiiitsur resten av dagen. På lørdag krabbet jeg til ellipsemaskinen og fant ut at det går fint så lenge jeg ikke sparker fra med foten.

20150115_090350

Jeg har verdens mest engasjerte og kompetente støtteapparat når det kommer til akkurat sånne ting som dette, så vi har både plan a, b og c. Plan d er paralympics.

Plan a ser sånn ut: Ikke noe løping denne uka. Tøying av foten hver morgen og kveld. 5-10 minutter prøvejogging til helga eller tidlig neste uke. Bittelitt (bittelitt!) løping med noen dagers mellomrom etter det. Om et par uker får vi se om det har blitt noe bedre, eller om det blir plan b.

Jeg er fortsatt ganske gretten, men jeg tror ikke lenger at jeg kommer til å av å ikke løpe sånn som jeg pleier. Det kan hende sjela mi dør litt, da.

IMG_20150118_134458

Faktisk har jeg tatt dette veldig mye bedre enn jeg trodde selv. Her er noen grunner til det:

 • Jeg har ingen løpemål i sikte som går i vasken med herr fascitt.
 • Jeg er uansett i rævva form, så det føles ikke som at jeg taper så mye på å jokke rundt på ellipsa en stund.
 • Jeg kan benytte anledningen til å få gjort noe med Verdens svakeste kropp (min).
 • Det blir som et slags prosjekt, og jeg er god på prosjekter.
 • Jeg trengte et spark i rumpa for å komme meg ut på ski. Jeg har jo foreløpig ikke gått noe på ski, men forestiller meg at jeg skal det, da. Saklig. Kanskje jeg til og med begynner å sykle inne. Også saklig.
 • All den dritten de ubrukelige anklene mine har stelt i stand opp gjennom årene, har nok gjort meg litt sånn lol, er dette alt du har å by på, herr fascitt?
 • Dette er min første, ekte løpeskade (de anklene ser jeg egentlig mest på som et slags medfødt handicap), så jeg prøver å bli litt stolt av den. Foreløpig er jeg mest flau over at jeg var såpass idiot, da.

Så, ok. Det er ståa.

Heldigvis kjenner jeg mange som har hatt plantar fascitt, og som nå lever fullverdige liv.

Jeg tar gjerne imot tips om plantar fascitt, både om hva du gjorde for å bli kvitt det, og om hva du trente mens du leeeed deg gjennom det. Og gjerne hvordan du holdt deg sinnsfrisk. (Vennligst hold kommentarfeltet fritt for gubbesynsing, da.)

Siri,
skada.

29 kommentarer

 1. Først: god bedring og tvi tvi!
  Second: jeg er en av de som lever et fullverdig liv etter å ha overlevd flantar facitt….. hurra ;-)
  Tips: tvilsomt! Jeg er redd du kommer til å bli spama ned med tips så mitt beste tips er egentlig at du må finne ut av det sjæl! Alle har sine unike hallelulja-løsninger på problemet vettu…. men om du vil vite så var halleluja-løsningen min 1) finne den skomodellen som gav minst vondt og så løp jeg trofast med den i LANG tid!! Og 2) jeg brukte også en sånn grønn hælkapsel.

  1. Hurra! Og jeg tror du har rett i at jeg bare må finne ut av det selv, men nå er det flere som har tipset meg om sånne grønne hælputer, så kanskje jeg tester ut det. Uansett godt å høre at du overlevde!

 2. Du kan svømme? Lol.

  Jeg veit ikke hva sånn fascitt er for noe, men det er sikkert ikke lurt å løpe med knivblader i hælen? Ida overlevde moonboot. Uansett, da kan du være masse på treningssenter i januar, så gøy! Er nesten ingen som trener inne nå uansett.

  1. Herregud, aaaaa. Jeg skal ta med Melvin på treningssenteret, så kan jeg se på at han løper på mølle mens jeg ellipser, for den mølleløpinga hans er det BESTE jeg har sett i år.

 3. Jeg gikk til fysioterapeut som maserte hardt på sena under der. Det gjorde så vondt at jeg ble helt svett, men det hjalp! Jeg gikk masse på ski de to-tre månedene jeg ikke kunne løpe, så da holdt jeg formen ganske bra. God bedring!

  1. Takk! Og så bra å høre at det gikk fint for deg å gå på ski, har vært litt skeptisk til å gjøre det, men vet ikke om det er fordi jeg kvier meg for at det kanskje gjør litt vondt, eller for at jeg ikke har lyst til å gå på ski. Mest sannsynlig det siste. Hvordan gikk det med deg etter at foten var bra igjen? Fortsatte du å massere?

   1. Nei, men jeg skaffa meg et par såler spesialtilpasset mine føtter. Også fikk jeg beskjed om å tøye leggene godt etter at jeg hadde løpt.

 4. Jeg løp også med sånn grønn såle. Og gikk med det. Hele tida. Får kjøpt sånne såler på det apoteket (?) som ligger til venstre når løplabbet i grensen er til høyre.

 5. Utrolig kjipt, Siri. Kanskje du må rulle ut noen ekstra meter med klok fremover (ta det skikkelig med ro uten å bli lat). Jeg har i hvert fall ikke noen mere konkrete tips enn det. Og det er et tips fra Internett, ikke basert på kunnskap eller erfaring.

  Men om du skulle trenge noen å drikke kaffe med eller gå rundt i rolig tempo med, så kan det hende jeg stiller opp.

 6. Trykkpunktmassasje? Jeg har overlevd temmelig mange beinbrudd, så du greier dette aldeles strålende! God bedring og tenk på de kule musklene denne herren kan resultere i!

 7. Heia Apen!

  Tips 1: ta vare på hun kule fyren du er.

  Og jeg skal løpe hardangervidda halvmaraton i starten av september. Bli med? Det er et mål som er så langt unna at jeg ikke kan føle det på kroppen før du er frisk i foten.

 8. Jeg har også overlevd. Sort of. Min metode er dog ikke å anbefale: jeg sluttet å løpe, sluttet å trene, slang meg på sofaen og spiste sjokolade og potetgull i stedet. Og ble feit. Og i dårlig form. Så nå har jeg ikke så lyst til å løpe mer. På den annen side risikrer jeg vel ikke en ny runde på planetarisk stakitt i hælen heller…

  Masse god bedring – jeg føler med deg; tror nesten det var vondere enn å føde…

 9. Gratulerer med din første ordentlige løpeskade. Jeg håper at den går over snart. Skader er kjedelige. Det er svært vanskelig å holde seg sinnsfrisk. Jeg blir tvangsinnlagt hver gang. Neida, det er ikke sant. Bare nesten. Når jeg ikke kan løpe leser jeg så mye om løping at jeg tror jeg løper. Og så strikker jeg. Det liker vel du også?

  Lykke til med tilfriskning!

 10. Som svigermor sier: Grøsj!

  Jeg har slitt med dette siden oppkjøringa til Birken for halvannet år siden, men mulig det sitter ekstra godt hos meg siden jeg har høy fotbue og er skeiv og hofteoperert (kompensering, kompenschmering).

  Det jeg gjorde:
  – Tøyde senen
  – Fikk spesialtilpasset, tykk, grisedyr såle hos ortoped (verdt hver krone, har dem i vinterstøvlettene mine også).
  – Masserte foten (basically tråkket på) med en flaske halvfull med frossent vann.
  – Gjorde dette: http://www.runnersworld.com/injury-prevention-recovery/foot-strength-toe-curls
  – Fortvilte

  Det som dog har virket aller best best, var å få bronkitt, bihulebetennelse, ørebetennelse pluss ymse forkjølelser i rask rekkefølge fra august til desember. Da orket jeg nemlig nesten ikke å løpe, og nå er foten forbløffende fin.

  Lykke til, Siri!

 11. Jeg har lest at plantar fascitt kan stamme fra for stramme legger som ‘drar’ i senen under foten. Så det kan være lurt å strekke litt på leggmusklaturen også…

  God bedring!

 12. Teip foten! Det fungerer veldig bra. Ved riktig teiping tar teipen store deler av belastningen, og du kan fortsette å løpe uten å provosere skaden noe mer. Sikkert lurt med noen dagers pause først uansett, men deretter teipe hver gang du løper 1 mnds tid.

  Her en film som viser den teipingen jeg syns er effektiv: https://www.youtube.com/watch?v=vJ6ReqI1MPo

 13. Jeg har fått det samme. Fysøren for noe drit. Legen sa jeg kunne løpe om jeg ville, uten at det skulle ha noe å bety for om det ble værre eller bedre. Har trua på å tøye (grøss).

  God bedring! :)

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.