Møte i Verdens lateste bokklubb

12104986_947189885378460_179007515_n

I går hadde Susanne og jeg møte i Verdens lateste bokklubb. Vi leser Stillitsen av Donna Tartt. I går snakket vi om den første delen (de fire første kapitlene) av boka. Vi har altså brukt omtrent et halvt år på å lese 230 sider, og med det synes jeg vi har gjort oss fortjent til navnet på bokklubben vår.

20160325_192854

I boka uttaler en bekymret og bebrillet kurator i tweedjakke seg om kunstverkenes tilstand etter at en bombe har gått av i gavebutikken på The Metropolitan Museum of Art. Det streket jeg under i boka mi da jeg leste det, for Susanne er en bebrillet kurator. Jeg har aldri sett henne i tweed, men hun hadde helt sikkert brukt det på en stilig, ikke en nørd måte.

IMG_20160325_100007

Så snakket vi om hvordan boka endelig har kommet i gang. At det var ganske kjedelig og veldig introspektivt de første kapitlene, men at all litteratur tar seg opp i det en antikvitetshandel kommer inn i bildet. Vi snakket også litt om å knuge på ting, om å knytte spesielle ting til spesielle mennesker på en sånn måte at tingene blir menneskene og man aldri kan gi slipp på dem.

Så så vi noen episoder av den corny vampyrserien.

Siri

11 Comments

 1. Hei skjønnas! Hvordan har påsken vært? Jeg ville bare si tusen takk for tipset om «Det vokser et tre i Brooklyn». Nydelig bok. Påskeferien ble benyttet til sisten av boken. Nå har jeg levert den videre til Chassi!

  Puss och kram

  1. Hei! Jeg har hatt en veldig avslappende påske. Fikk løpt en fin langtur og har ellers lest mye og sett på en tv-serie. Du har kanskje vært til fjells? Det vokser er tre i Brooklyn er skikkelig fin og fæl.

 2. Hei kurator Susanne! Jeg kjenner jeg har tusen spørsmål til deg. Hva er favoritt kunstneren din og hvorfor? Liker du moderne kunst? Performance? Street art? Den kjekkeste utstillingen du har vært med på? Beste kunstbok?

  1. Mange spørsmål med mange svar! Jeg er veldig glad i norsk moderne, etterkrigskunst og kunstnere, som feks Inger Sitter og Anna-Eva Bergman og abstrakt kunst. Men er en sucker for eldre kunstmuseer med alt fra renessanse til barokk. Så liker all kunst? Bortsett fra Performance. Det er noe av det mest ubehagelige jeg vet å se på. Blir så sjukt bevist min egen tilstedeværelse i rommet. og så er jeg alltid redd for å måtte bidra? Kjipt å bli ufrivillig del av et kunstverk. Litt samme grunn til at jeg ikke sitter på første rad på typ stand up. trenger ikke friste lykken, liksom. Performance er ofte også veldig mye kropp og veldig mye nakenhet? (det er helt sikkert en fordom.) Konseptkunst kan være gøy! Så et grusomt lyd-kunstverk i Bergen kunsthall forrige uke. Sånt forstår jeg ikke. Kanskje jeg bare ikke kan nok om det?

   Første gangen jeg var i Paris og så Musee de Orsay var en utavmegselvopplevelse, og det sier jeg uten ironisk distanse. Samme dag var jeg på louvre OG Musee marmottan. Den Monet-kjelleren der er rå. Var også ekstremt interessant å se Rijksmuseum i Amsterdam da de var nyåpnet etter ombyggingen! Jeg er over gjennomsnittet interessert i museumsbygg og utstillingsrommet. Det rommet hvor Nattevakten henger er jo sjukt. Også er kanskje Roma som helhet det beste jeg har sett. Villa Borghese!

   Men altså; Munch150 var også bra.

   Den utstillingen med de meste ekstreme stendhalsyndrom-tilstandene var Lucien Freud på Louisisana i 2008(?). Ble fysisk uvell. Det var knall.

   Leser ikke så mye kunstbøker som i typen coffeetable-varriantene. Ikke så veldig mange av tung teori-varrianten lengre heller da, for den saks skyld. Men husker jeg lo høyt av Grenbergs Avant-garde og kitsch. Og Rossalind Krauss’ Why have there been no great female artist? er jo viktig. Før jeg begynte å studere var jeg inne i en periode hvor jeg slukte romaner med kunsttema! (Det var til og med særemnet mitt på skolen.) Det jeg elsket av Siri Hustvedt er feks en av mine favorittbøker.

 3. Takk Susanne :-D

  Jeg er veldig enig i at performance er ubehagelig. Vi hadde besøk av en performancekunstner på vgs og det var bare rart. Vet hun var med på Høstutstillingen et år der hun satt og vasket føttene…
  Men jeg har sett et stykke (verk?) av en kunststudent (en jente) som stillte seg opp midt på torget i Stavanger ikledd dress og en stresskoffert. Hun stod som en statue i pøsregn i hvert fall 15 min før hun åpnet kofferten sin, tok ut en barbermaskin og begynte å barbere hodet. Mulig jeg synes det var mindre ubehagelig siden jeg stod litt gjemt inni en butikk.

  Jeg liker egentlig all kunst, men blir veldig fascinert over de som er teknisk flinke. De som kan tegne og male så realistisk at du må helt oppi bildet for å se at det faktisk ikke er et foto. Også er jeg en sucker for gatekunst. The underdogs lissom.

  1. Jeg trur avstand er key når det kommer til performancekunst. Men såklart, noe er jo bra også! For all del. Om ikke annet er det mye interessant, eller i alle fall (ufrivillig) morsomt.

   Kropp trenger ikke bare være grusomt heller. Jeg er feks veldig fascinert over hun (som jeg trur hørte til fluxus-bevegelsen) som malte malerier med en malerkost opp i dåsa mens hun gikk i en lav hockey-stilling bortover gulvet. Men det så jeg jo også på video.

   Enig med hyperrealisme! Det er beundringsverdig. Jeg var hun i tegneklassen som strøk i beskrivende geometri fordi jeg ikke orka være nøyaktig, men som var flink i kull og leire, fordi da var det ingen som kunne se om du hade juksa.

   1. Har du forresten set Kvinner i for store herreskjorter? Evt lest Vente, blinke? (jeg har ikke lest den).

    Kunstneren som spilles av Henriette Steenstrup er personifiseringen av alle mine performancekunstnerfordommer!

 4. Jeg hadde veldig lyst å se den på kino i fjor, men fikk ingen med meg. Og jeg går ikke på kino alene. Av en eller annen grunn.
  Men da kan jeg jo lese boken!

  Haha til kull og leire. Jeg var faktisk ganske flink til å tegne. Så begynte jeg på illustrasjonsstudie og tegnet plutselig som om jeg var 5 år igjen.

  1. Kjekt å vite at det er en artistisk statement, da!

   Når jeg jobber i magasinet på jobb liker jeg å leke Snapchatspillet «kunst eller barnetegning?». Men det er kanskje ikke sånn man skal si på Internett? Mvh Kuratoren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.