Noen tips til å komme i gang igjen

Litt iiironisk at jeg skriver denne posten en dag jeg virkelig ikke vet om jeg kommer til å kare meg ut døra, men skitt la gå.

IMG_7774

Man kommer til å falle av hesten. Nå snakker jeg selvfølgelig billedlig, hester aner jeg ingenting om. Man kommer til å ha uker, måneder og kanskje år der man av en eller annen grunn ikke får løpt, løftet eller beveget seg som man foretrekker. Enten det er på grunn av en skade eller fem, eller fordi man har mistet livs- eller løpelysten. Og så har det plutselig gått lang tid og du er ikke lenger en sånn som løper eller løfter. Det føles iallfall ikke sånn.

Her er mine veltestede tips og -triks for å komme seg opp på hesten igjen:

1. Finn ut hvor du har lagt den indre lista di, og riv den ned. Jeg har for eksempel hatt et oppheng på å løpe 80 kilometer i uka. Ikke fordi det er noe magisk som skjer på 80 kilometer, men fordi det har vært en mengde jeg (tidligere) har vært komfortabel med, samtidig som man definitivt er en løper hvis man løper åtte mil i uka. Det opphenget der har jeg måttet røske ut av hjernen for å ha noen som helst glede av å kunne løpe igjen. Kvitt deg med sånne innstillinger. Tilbakestill til fabrikkinnstillingene.

2. Fordi: Du er den helt samme personen som løp 80 kilometer i uka, men du er ikke den samme løperen. Det betyr ikke at du er noe mindre løper, du er bare en annen type løper. Det er lov å kalle seg en løper selv om man er treig og tung og kolsete i pusten. Det er også lov å kalle seg en løper selv om man ikke har løpt på et år.

3. Det finnes ingen tips eller triks som kan gjøre jobben enkel. Sånn er det med all trening, og kanskje det meste i livet, tror jeg. Man må bare godta at det blir tungt. Du har en jobb du skal gjøre, og det er ingen andre som kan gjøre den for deg. Det blir kjipt, dust og teit før det blir gøy. Når det kommer til trening, forhåndsbetaler man. Det er derfor det er så innmari gøy når det først er gøy.

4. Sig inn i det. Du kan for eksempel gi deg selv en oppvarmingsmåned eller to, der du trener på å trene. Da kan du legge forventningene så lavt at du få det til. Kanskje du skal satse på å jogge ti minutter to ganger i uka. Det må være så lite og lett at du fnyser litt av det. Når du har varmet opp en måned eller to, kan du legge lista litt høyere. Akkurat nå ligger min list på nivået der jeg forventer en god treningsøkt annenhver dag.

5. Motivasjon er aller mest en vanesak. Man må ha trent ganske mye før trening blir gøy. Fordelen er at du har gjort det før, så det vet du veldig godt.

6. Viktig: Slutt å sammenligne deg med tidligere utgaver av deg selv. Dette sier jeg ikke på en inspirational quote-aktig måte, jeg sier det fordi det tar mye av gleden ut av en strålende gjennomført intervalløkt at du vet at du har løpt 300 meter lenger på det femminuttersdraget tidligere. Kanskje du må løpe andre runder og steder, det må jeg. Bare la det gå. Du kan plukke det opp igjen om en stund.

7. Det er veldig lov å være dårlig.

8. Tall er bare tall.

9. Lag en langvarig konkurranse med noen. Kanskje du kan utfordre noen til å løpe om kapp i den lokale løpekarusellen som begynner om sju måneder, eller kanskje dere kan ha om å gjøre å trene flest ganger i 2016, eller kanskje dere bare kan møtes til dyst i gjørmebryting i sommer. Jeg vet ikke, men det må være noe du har litt lyst til og som samtidig virker neeeesten overkommelig. Motstanderen din må være en du kan sende skrytesnaps til.

10. Nye sko, ny klokke, ny tights, nytt pannebånd. Jeg sier ikke at du kan eller burde kjøpe deg motivasjon, jeg sier bare at det faktisk er lov å kaste den morkne, gjennomsiktige tightsen der, og at det er lov å investere i din eneste ordentlige hobby.

11. Kanskje du er en sånn som trenger ansvarliggjøringen som kommer ved å være helt ærlig om all trening? Det er jeg. Derav denne bloggen. Kanskje du kan lage en blogg (pliiiis, jeg trenger å lese flere blogger)? Eller en vlogg? Eller i det minste en Strava-profil?

12. Eller kanskje du er en sånn som tegner i skjul av din egen arm og overkropp og sier ikke seeeee når andre nærmer seg. Det er greit. Det gjør jo avdukingen til en skikkelig event.

13. Hvil så mye at du synes det er litt kjedelig.

14. Og her er 58 motivasjonstips til slutt.

Siri

19 kommentarer

 1. Dette følte jeg at var til meg, og jeg begynte nesten å gråte.
  Jeg tror mange av disse tipsene lett kan overføres til andre deler av livet også. (Jeg kan skrive veldig mange klisjéer om akkurat det).

 2. Her var det mye visdom! Det er veldig lett å henge seg opp i hva man føler man burde ha fått til, men trening er jo en prossess, det å løpe mye eller fort er ikke noe endelig mål i seg selv.

  Mitt beste tips er å gjøre alt klart før du skal ut og trene (kvelden før hvis du skal løpe på morgenen, eller på morgenen hvis du skal løpe på ettermiddag). Legg fram klær, finn ut hvilken podcast eller musikk du skal høre på og planlegg hvilken rute du skal løpe. Da går jeg og visualiserer at jeg skal løpe og det er mye lettere å bare gjøre det, fordi da har jeg bestemt meg og trenger ikke å ta avgjørelsen hvis jeg er trøtt eller sliten.

  Også Strava da. #stravanerd

  1. Dett er er interessant, Molly, for det er nøyaktig det motsatte av det som funker for meg! Det med å planlegge og gjøre klart og sånn. Hvis jeg tenker for mye på det i forkant, blir det aldri noe av. Rart! Og gøy at det kan være så forskjellig hva som funker for oss!

 3. Nummer 10 all the way.
  Sist jeg hadde løpedepresjon, (subbet rundt 1 et år uten å orke logge ei eneste økt), kom motivasjonen tilbake da jeg kjøpte skrittteller. Plutselig var alt gøy igjen. Slapp også å sammenlikne meg selv med tidligere, sprekere versjoner da skrittmåling følger sin egen (unøyaktige) logikk.

  + også til nr. 4 – løp 1min, gå 1min, helt til jeg kjeder vettet av meg.
  Resten av punktene lagres til senere bruk, neste dype dal, jeg vet den kommer.

  1. Haha, det var akkurat sånn det var første gang jeg fikk gps i en klokke. Klikka fullstendig og begynte plutselig å løpe dobbelt så mye hver eneste uke.

 4. 1 og 2!

  Tror det er fordi jeg har slitt med dusteskader i snart to år. Og så hjelper det alltid å bestille noe rosa fra trimtex.

 5. Takk for fine tips og bra skrevet! Jeg har smått startet med trening igjen etter en betennelse i hofta. «Back to square one» liksom. Så jeg liker punkt 2 veldig godt ;)
  Riktig god helg :)

 6. Kjenner meg igjen. Jeg var mye skadet en periode (beinhinnebetennelse, låst bekken og strekk i låret) og måtte begynne på scratch flere ganger. Mitt beste tips er å KOMME SEG UT / PÅ ELLIPSEN når man kan, bare HOLDE DET GÅENDE og DRITE I hvor langt og hvor fort. Hvis man absolutt vil telle, kan man telle minutter, for eksempel. Eller podcaster. Og alt er bedre enn ingenting (det har du lært meg, Siri). Formen kommer snikende etter hvert hvis man har litt kontinuitet, uansett hvor ræva innsatsen per økt er.

  (GPS-en på klokken min har ikke virket på et år, så jeg vet bare sånn omtrent hvor mye jeg har jogget/løpt.)

  1. Det der har du så rett i, G. Det viktige er å løpe eller jokke, ikke hvor fort eller langt. Iallfall på lang sikt. HOLD DET GÅENDEEEEEE!

Si nesten hva du vil!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.