Om å være søring i Nord

Bading i midnattssola

Det ble faktisk tilløp til opprør i kollektivet vårt da det viste seg at den ene legen hadde blitt såpass godt integrert i Nord-Norge, at hun hadde handlet inn til torskemiddag på en fredag. En fredag! Tacodagen! Pizzadagen! I-verste-fall-lasagne-dagen!

Det ble torsk, da, og det var godt.

Nå er det snart to år siden jeg flyttet fra Oslo til Harstad. Jeg kan si tusen ting om det, men nå skal vi snakke om hvordan det er å være søring i Nord-Norge.

Men «søring»? Hva er det? tenker du. Søring er det begrepet nordlendinger bruker om folk sørfra. Ved flere anledninger har jeg observert nordlendinger som diskuterer hva som egentlig inngår i det noe ulne området Sørpå, og de blir som regel enige om at det minst består av alt sør for Nordland fylke. Noen ekstremister vil ha grensa lenger nord, selvfølgelig.

Badering i Knutevika på Senja

Her kommer noen observasjoner jeg har gjort meg om det å leve i Nord-Norge:

De kan holde kjeft

Det finnes ganske mange morsomme og mer eller mindre riktige framstillinger av nordlendinger rundt omkring. De fleste legger vekt på banning og generell råskap, men i all hovedsak er det én ting som skiller nordlendinger fra søringer: De er mye, mye flinkere til å holde kjeft.

Jeg har vært på fest, listet meg fram til kjøkkenet, som vanlig, og oppdaget at her sitter det jammen meg to nordlendinger overfor hverandre ved kjøkkenbordet, med hver sin isbjørn (det er øl!) i hånda, og nyter hverandres selskap i stillhet. De vekslet ikke et ord, bare satt der og slappet av. Kunne jo ikke akkurat trenge meg på i den situasjonen, men dette gjelder generelt. De kan å være stille.

Må man prate hele tiden? Svaret er NEI! Det må man ikke, og her er nordlendingene rett og slett overlegne. «Heia», kan de si hvis vi møtes på bussholdeplassen, og så holder det. Så vipper de gjerne litt bakover på hælene, trekker inn litt frisk, nordnorsk luft, og holder kjeft. Utrolig behagelig.

Påske 2017

De hater Oslo

Dette er jo interessant å observere, siden jeg tross alt kommer fra Oslo. Det er noe med Oslo som er veldig provoserende. Oslo klarer på samme tid både å ha for mange folk generelt og å ha for lite folk til å fortjene den oppmerksomheten byen og området får i de nasjonale mediene.

Dermed er det ingenting som er så tilfredsstillende som når den første østlandssnøen kommer, og det blir trafikkaos i Oslo. Da godter nordlendingene seg noe jævlig.

«Sku tru det bi snø i år igjen, ja», sier de, og ser fornøyd på livestreamen fra Ring 3.

En gang prøvde jeg å spørre om det kanskje kunne ha noe med antallet biler som tross alt kjører på Ring 3 hver dag, sammenlignet med de ti minuttene trafikken glir litt seigt gjennom Harstad sentrum i rushtiden, men det er rett og slett ikke et gyldig spørsmål. Grunnen er:

 1. Oslofolk kan ikke kjøre på vinterføre
 2. Oslofolk bruker ikke piggdekk
 3. Oslofolk er generelt litt dumme

Nå høres det ut som nordlendinger er slemme, men det er de virkelig ikke. De er ganske greie, dette handlet utelukkende om at jeg ikke skjønte omgangsformen. Her er det en mulighet til å le av Oslo, til å skape litt samhold her i nord, og da tar vi den.

Jeg har heldigvis lært meg en liten hack når jeg synes det blir i overkant mye oslohat i samtalen, og det er å si noe stygt om Narvik. Harstadfolk hater Narvik mer enn noe annet, til og med Oslo.

Påske 2017

Nordlendinger er gode til å feste og jeg vil være med!!!!

En gang så jeg en jente ligge under et bord på et utested. Hun hadde på seg selskinnslue og skibriller, som hun definitivt ikke kom i, og hvisket til seg selv: «Neeeei, ikke det, jeg ooorker ikke mer….» Så rakte en venn en hånd med en jævla fireballshot under bordet, og hun gapte den rett ned. Dagen etter så jeg henne, frisk og opplagt, på kafé klokka 09:00 om morgenen.

Du vet den emojien som har åpen munn, vidåpne øyne og som svetter én dråpe? Det var meg på den første nordlendingfesten jeg var på.

Nordlendingene er rett og slett mer hardcore enn meg. De vorser lenger og hardere, de går ut seint, de slår ned dørvakta hvis de ikke kommer inn, de kjører firehjuling hjem fra klubben. Dette er selvfølgelig en overdrivelse, men det er litt sant, også.

Og så spiser de fiskepinner til frokost dagen etter. Jeg vil være med! Inviter meg på ekte nordlendingfest uten leger! Pliiiis!

Påske 2017

Nordlendinger elsker krigen

Nå skal ikke jeg si at det forrige spennende som skjedde i Harstad, var andre verdenskrig, men nå sa jeg det kanskje likevel. Jeg mener ikke det, altså, men det er påfallende stor interesse for krigen her. Det er jo flott med engasjement og levende entusiasme for historien. Jeg mistenker likevel at det kan være en litt annen forklaring enn ren historieinteresse her.

Hitler plasserte nemlig to kanoner i Harstad. Adolfkanonene, heter de. De fungerer faktisk fortsatt, og er jo et viktig minnesmerke, om det går an å si. Samtidig har Narvik en stolt krigshistorie, som det er vanskelig for Harstad å måle seg med. Såpass ærlige må vi jo være. Narvik holdt tyskerne unna overraskende lenge, liksom.

Men de har ikke kanoner i Narvik, og veit du hvor langt Adolfkanonene kan skyte? Ganske nøyaktig til Narvik.

Døgnrytme er en illusjon

Jeg vet ikke helt hva jeg skal si om mørketida, faktisk, jeg blir nesten litt tung til sinns bare av å tenke på den.

Nordlendingene har selvfølgelig utviklet noen gode mestringsstrategier, da. De går rett og slett i hi. De har abonnement på Netflix og HBO og Sumo og ViaPlay og Amazon Prime og alle andre strømmetjenester, de har vært på Riksgränsen og kjøpt 19 kilo smågodt og et sånt mykt fleecepledd, og så godtar de situasjonen.

Om sommeren er det noe helt annet. Da skjer de villeste ting til alle døgnets tider. Åja, vindusvask, ja? Sola er oppe hele tiden, så hva med å ta den klokka to på natta? Samma det.

Noen interessante ord og uttrykk jeg har brukt to år på å tyde

vi kjæftes = vi snakkes
uti asjæklan = uti gokk
lægg inn åran = slutt/gi opp
på fetthåret, på et kløyva fetthår = med liten margin
du ska sjå ut nær gammelhuin gjør = hør på erfarne fjellfolk e.l.
jåssing = kødding, fjasing, masing

Andre observasjoner

 • Vinteren varer i 8 måneder, og det gjør noe med folk
 • Man kan gå ned til sjøen og nesten hente fisk
 • Det finnes faen ikke potetlefser? Lompesituasjon er også  veldig dårlig? Den minst realistiske scenen i Den 12. mann, er den der han får servert lefse under en stein.
 • Seljakt er en ekte greie folk driver med?
 • Jeg har aldri sett så mye vold som jeg har sett utenfor Karma i Harstad sentrum, og jeg er fra OSLO.
 • Sophie Elise er fra Harstad, og jeg synes de snart må få seg et museum.
 • Herregud, jeg elsker det når nordlendinger hermer etter dialekta mi. Det er veldig gøy.

Men aller mest påfallende er naturen, selvfølgelig, blablabla, naturen

Noen ganger ser jeg meg rundt og blir nesten irritert over hvor vakkert det er. Det føles litt som å se på på den peneste jenta i klassen, eller gjennom et kaleidoskop. Jada! Jeg vet at det er pent! Må du rope det så høyt, liksom. Andre ganger skvetter jeg idet jeg går ut døra og ser fjellryggene på Rolla og Andørja i solnedgangen. Ohoi, gi litt advarsel. Men mest av alt er det jo på grensa til absurd og ekstremt instagramvennlig. Noe annet er det egentlig ikke å si om den saken. Bortsett fra midnattssola, kanskje. Den er ganske kul.

Siri

26 kommentarer

 1. Siri du skriver så jævla bra, uansett hva temaet er liksom. Av og til prøver jeg å analysere nøyaktig hva det er som gjør at innleggene dine treffer så bra, men jeg skjønner det virkelig ikke. Og det er jo ikke bare skrivingen i seg selv, men komposisjonen og alt.. Men ja, sånn til essensen i innlegget: jeg elsker også folk som kan tie stille. Og jeg synes også det er så mye hyggeligere å snakke med noen når jeg føler det er ok å ikke gjøre det.

  1. Oj, tusen takk, Malin! Det var veldig hyggelig sagt. Vil gjerne vite det hvis du noen gang kommer på hva det er som gjør at du synes noen innlegg treffer bra, altså. Både for egoet og skrivingas skyld.

   Herre min hatt, det er digg med folk som kan holde kjeft.

 2. Mine mest givende fem minutter på jobben i dag, kommer til å være de fem minuttene jeg brukte på å lese dette. Time well spent, sier jeg bare. Tåmmel åpp.

  1. Hahaha, det er veldig koselig! Mine fem mest givende minutter på jobb i dag, var å lese dette kommentarfeltet <3

 3. På kornet altså!!
  At døgnrytme er en illusjon nord for polarsirkelen kan jeg skrive under på. På ferie på Helgeland tok min innfødte venn initiativ til topptur kl 22 på kvelden. joda, ikke noe problem, det er sol og flott, vi stikker.
  Ville ALDRI skjedd innafor Ring 3!
  Og så sto vi der da, på 884 moh, i ettida på natta, og fikk beundre utsikt til Træna, i klarvær og midnattsol.
  De er skikkelig gode på carpe diem, du nyter mens du kan. Før du aner ordet av det er det høst igjen.

 4. Ikke alle oss hater Oslo, bare for å ha sagt det. Noen av oss ligger nær opp til å elske den byen, faktisk. Når vi ler av navlebeskuende tv-nyheter om snøkaos i Oslo, er det mer sånn man ler av en lillebror som stadig vekk gjør [samme] dumme ting igjen og igjen, uten å lære. Jeg kan le av ham, du får deng hvis du gjør det samme. Sånn omtrent.

  Og vi har ‘potetlefser’, som du sier, bare at hos oss heter de ‘potetkaker’. Jeg tuller ikke. Min bestemor var verdens beste potetkakelager, og hadde hun levd, skulle du jammen fått smake! Møter du noen innfødte, gjerne født før … kanskje 1950, så spør om de kjenner noen som lager potetkak’. (Apokope, nemlig, derav manglende e i dagligtalen.) Du skal se de dukker opp :)

  Da jeg var barn og vi hadde potetland i hagen, hadde vi ei egen bøtte i potetopptakinga som var til de potetene som var så små at de ikke var brukende til middager osv. Bittesmåpotetbøtta gikk til bestemor, som stekte potetkak i all evighet.

  Men det er en annen historie. Det, og historien om bøtta med de forsvunne krumkakene.

  1. Takk for denne oppklaringen, Elisabeth! Hvor er du fra? Skal prøve å spørre om potetkake neste gang, men har liksom prøvd å mime og forklare ganske godt hva jeg mener? Samtidig så kan det jo hende de bare later som at de ikke skjønner hva jeg mener og har masse potetkake på bakrommet, som den gangen de lurte meg til å forklare hva LOFF er.

 5. Helt enig med kommentaren til Malin. Innleggene dine er alltid så bra, uansett hva du skriver om! Nord-Norge må nok utforskes snart, mest på grunn av naturen, men den festingen hørtes jo også ganske bra ut. Og stillheten, egentlig.

  1. Så greit sagt, Nora! Bare kom innom Harstad om du er nordover. Det er ikke så mye spennende her utover fjell og to gode kafeer, men jeg kan definitivt ta deg med på tidenes verste (og der sier jeg med kjærlighet) utested.

 6. Lompe! Etter flere ferier «nordaførr» (eller hva de nå sier), har jeg kjent på lompesavnet. I den grad man får tak i det, er det når det serveres som «kaffemat» med smør, sukker og kanel på… Man spiser ikke lompe med smør, sukker og kanel!

 7. Fantastisk innlegg! Lenge siden jeg har kommentert her nå. Har vært på biltur i Norge et par ganger med opphold i både Narvik, Bodø, Lofoten og Tromsø men Harstad ble det aldri. Ser jo absolutt at det er verdt å dra dit når man er glad i natur. Henger meg på de andre her også. Det er alltid morsomt å lese innleggene dine. Det her var opplysende, informativt og morsomt på en gang. Når du også legger inn fine bilder er det jo helt topp! Jeg er glad du fortsatt blogger og selv om jeg er VELDIG glad i innleggene dine som handler om løping leser jeg alt med glede (selv om jeg må innrømme at jeg kunne ønske jeg var mer glad i å lese bøker enn jeg er. Ligger litt lavt på prioriteringslista).

  //Anette

  1. Hei, Anette! Så fint at du likte innlegget. Jeg kan absolutt anbefale området rundt Harstad for naturens del, og iallfall hvis man vil unngå Lofoten-turistene om sommeren! (Det blir helt sikkert litt mer løping etter hvert, men ikke akkurat nå.)

 8. Dette var et overraskende positivt innlegg om Nord-Norge! Er ikke nordlending selv, men nordtrønder som motvillig flyttet til Oslo for noen år siden, og har nesten latt meg provosere av all «sytinga» over livet i nord. Jeg forstår ikke hvordan man kan mistrives på en så fin plass når Oslo er alternativet. Naturen trumfer liksom alt. Men så har jeg aldri vært i Harstad og kanskje handler dette mer om min negative innstilling til Oslo og storbyliv generelt.
  Kjenner meg veldig igjen i det å kunne holde kjeft iblant, også dette oslohatet da. Men som du sier tror jeg dette handler mye om samhold, og det å ha en felles fiende når søringene får altfor mye oppmerksomhet.

  1. Tror man har et litt annet forhold til hjemstedet sitt når man er fra et mindre sted? Det skal liksom veldig mange rare og feilaktige påstander om Oslo til før jeg føler jeg må si fra («ingen snakker norsk i Oslo», «småbarn dør av sprøytespisser på lekeplassen i Oslo hele tiden», osv. Ganske rart! Og litt morsomt). Det er jo fint å være glad i stedet man kommer fra, da, og det er virkelig de aller fleste nordlendinger.

   (Sånn generelt må jeg jo bare få anbefale unfollow-knappen hvis du blir provosert over «sytinga» mi.)

  2. Jeg kommer absolutt ikke til å unfollowe! Bloggen din er noe av det beste jeg leser og det var ikke meningen å virke så passiv-aggressiv i min første kommentar her.

  3. Ingen fare med det, altså! Jeg trenger bare den påminnelsen iblant selv, om at veldig mye av det jeg konsumerer på nett, kan jeg faktisk velge bort. Og at det er lov å velge det bort i perioder og så ta det opp igjen senere.

 9. Å, her tar du oss så jævlig på kornet, Siri! Og det varmer et utflytta nordlendinghjerte! <3

  Det er forresten ikke bare harstadværinger som hater Narvik. Tror alle utenfor Narvik hater Narvik.

  Jeg har også hata Oslo intenst, men så var jeg plutselig gift med en osloværing og da måtte jeg endre litt innstilling til byen. Enkelte osloværinger kan kanskje være litt arrogante, men det blir litt vel overdrevet å dømme hele byen og dens innbyggere ut fra det. Også har jeg vært i Oslo når det er snø, og jeg vet at det er ille. Oslo kommune bør investere i ordentlig brøyteutstyr. Det bør forsåvidt Trondheim kommune også gjøre.

  Søskenbarna mine kommer fra Oslo, og de kjørte opp til Tromsø en gang. De kommenterte det at jo lenger nord de kom, jo vanskeligere ble det å få tak i lompe til pølsa. Egentlig merkelig, for lompe er jo bedre enn brød.

  Mange fine uttrykk. Mistenker at noen er særegne for Harstad og omegn, for jeg har ikke hørt om alle. Kan legge til noen egne:

  – Besunge: En unge som syter og klager for ingenting
  – Ka han sa te godt?: Hadde han noe nytt å fortelle, hvordan går det med han? (Standard respons: "Nei, sa og sa. Han sa no ikkje så mykje." Som betyr at han hadde det bra.)
  – Laupartikse: Ei jente som er veldig sosial av seg og alltid er på besøk rundt i bygda eller på reisefot.
  – Du må kje snakke!: Som respons til noe man synes er imponerende eller vanskelig å tro eller godta.

  Er forsåvidt ikke enig om at Sørpå er sør for Nordland Fylke. Mener det er sør for Stjørdal.

  1. Jeg har et par uttrykk til!! (kanskje det er veldig lokalt helgelending, aner ikke):
   -Klar: Kjempesliten. «Æ e så klar» betyr at en er skikkelig utslitt.
   -Kjøttunge: Et barn som i hine hårde måtte bli med på harryhandel for kvotens skyld

  2. Haha, så gøy, Isabel! Gøy at alle andre også hater Narvik!

   Også må jeg bare få sagt at det er helt lov å hate Oslo, den er liksom stor nok til at det er vanskelig for meg å ta det personlig, hvis du skjønner? Hadde du noen kultursjokkopplevelser da du bodde i Oslo?

   Åja! Du måkkje snakke! Det sier de her også. Og den: «Nei, sa og sa. Han sa no ikkje så mykje».

   Og en ting til! Det er ingen som sier fæsk. De fleste sier fisk, noen sier fesk.

 10. Jeg har et par uttrykk til!! (kanskje det er veldig lokalt helgelending, aner ikke):
  -Klar: Kjempesliten. «Æ e så klar» betyr at en er skikkelig utslitt.
  -Kjøttunge: Et barn som i hine hårde måtte bli med på harryhandel for kvotens skyld

 11. Ler meg skakk! :D

  Harstad-Narvik rivaleriet er gammelt og godt. Mamma måtte få satt igang fødselen av meg for at jeg skulle slippe å bli harstadværing (et navn vi også bruker på seigmenn). Men i Narvik nå virker det som om de fleste bare hater Bodø.

Si nesten hva du vil!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.