Prøv det andre J.K. Rowling har skrevet, da

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvis en bok ikke fenger meg etter 10-20 sider, legger jeg den fra meg. Det gjorde jeg med The Casual Vacancy av J.K. Rowling en gang i 2012 også. En stund etterpå skulle jeg på ferie, og da hadde jeg som vanlig mer tålmodighet med lesestoffet. Så jeg ga boka en sjanse til. Det gjør jeg nesten aldri, men såpass fortjener Rowling. Hun strødde magisk glitter over barndommen min.

Jeg er glad jeg gjorde det. The Casual Vacancy var sikkert den beste boka jeg leste i 2013. Tre år senere tenker jeg fortsatt på Krystal iblant.

Krystal’s slow passage up the school had resembled the passage of a goat through the body of a boa constrictor, being highly visible and uncomfortable for both parties concerned.

For det er noe med Rowling, ass. Noe med flyten i fortellinga og språket som gjør det hele så lettfordøyelig at man nesten ikke merker at man blir rørt helt innerst inne, noe med vittigheten og tydeligheten i figurene hennes.

Studying the young woman’s long thin legs, Tessa wondered how different her life would have been if she had had legs like that. She could not help but suspect that it would have been almost entirely different.

I bokhandelen møtte jeg to typer folk som ikke ville lese Rowling. Det var potterhodene med knuste potterhjerter som visste at ingenting kunne måle seg med Galtvort, og det var de dresskledde som sa «J.K. Rowling? Er ikke det hun som har skrevet Harry Potter?» De skeptiske potterhodene har ingenting å frykte, annet enn noen gode leseropplevelser.

Uansett hvor freaky jeg synes det er at noen ikke liker Harry Potter, så må jeg vel bare innse at trylling ikke er for alle. Heldigvis har man altså mulighet til å få alt det rowlingske minus fantasyelementene. Og jeg synes man skal benytte sjansen. Blir The Casual Vacancy i overveldende laget å gå i gang med, kan man jo lese krimmen hennes isteden. Cormoran Strike er en bra detektiv! Det er London, lik og britisk sjarm!

Det finnes ingen god grunn til å la være å lese Rowling, synes jeg. Med mindre man bare hater de gode tingene i livet, da. Det er jo lov.

Nei, veit du hva, nå var jeg bombastisk igjen, og det øver jeg meg på å ikke være. Det jeg prøver å si, er at J.K. Rowling er en god forfatter, at jeg har likt absolutt alle bøkene hennes, og at hun er den eneste milliardæren jeg unner å være milliardær.

Siri

23 kommentarer

 1. Jeg har ikke lest noe av Rowling annet enn Harry Potter. Ikke fordi jeg tenker at Rowling ikke kan skrive om noe annet enn Harry Potter, mest fordi jeg er treig og liker å gjøre ting i mitt eget tempo. Har rett og slett ikke kommet så langt som å lese noe annet av det hun har skrevet – og så har jeg glemt det litt. Men nå skal Rowling atter en gang opp på leselista. Jeg tvilte ikke akkurat så veldig mye på at noen av de senere bøkene hennes er gode bøker før jeg leste dette, men jeg tviler enda mindre nå. Takk atter en gang for boktips!

  1. Bare kom deg over den første delen i The Casual Vacancy, så har du en skikkelig gullgruve å glede deg til!

 2. Kunne ikke vært mer enig! Jeg har riktignok ikke fått lest The Casual Vacancy enda, men det skal jeg nok få gjort om ikke så lenge. Jeg har jo likt alt annet hun har skrevet, så jeg tipper jeg kommer til å like den også.

 3. Jeg er en sånn som ikke leser Potter fordi jeg ikke takler trylling og folk som plutselig flyr og ting jeg ikke skjønner noe av. Likevel er det noe som tiltaler meg ved så populære forfattere, for man får ikke halve verden til å lese boka om man skriver dårlig selv om innholdet (ikke ) er så kult. Jeg har aldri surra meg så langt at jeg har testa Rowling uten trylling, selv om jeg selvsagt har tenkt jeg skal gjøre det. Bra spark bak!

  Ellers kan jeg opplyse om at denne dama har aldri vært reddere på kino enn under Harry Potter. Aner jo aldri hva som skjer! Plutselig flyr bilen og veggen åpner seg samtidig som det hopper en mann utav treet og treet er en togstasjon. Eller noe sånt.

  1. Haha, I! Kan iallfall anbefale Rowling uten trylling. Selv om jeg selvfølgelig alltid kommer til å anbefale Harry Potter først.

 4. Når jeg treffer folk som ikke har lest Harry Potter blir jeg nesten misunnelig. Å, tenker jeg. Tenk så mye fint du har foran deg.

 5. Jeg tror det å virkelig elske Harry Potter har noe med hvor gammel du var da du først leste det. Vi er jo kanskje den typiske Harry Potter-generasjonen, som var ca like gamle som Harry da vi leste bøkene og virkelig levde oss inne i det.

  Har forøvrig ikke leste det andre av JK Rowling, men nå fikk jeg lyst til å prøve!

 6. Ein skal aldri bryte 50 siders-regelen! Ein har aldri lov til å legge frå seg ei bok før ein har lese dei første femti sidene. Det lærte ei veninne meg på folkehøgskulen, og eg hadde antakeleg gått glipp av fleire favorittbøker om eg ikkje hadde følgt den.

  Har ikkje lese The Casual Vacancy enno, skal føye den til lista.

Si nesten hva du vil!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.