Rå bord

De siste to og et halvt årene har jeg og samboeren min flyttet fem ganger. Hver gang har jeg tenkt at vi jo kan benytte anledningen til å bli minimalister. Eller, det jeg har tenkt at vi kan benytte minimalisme til å gjøre flyttinga enklere. Kaste og gi bort mer, bære og rydde mindre.

Jeg har på ingen måte satt meg inn i minimalisme som ideologi (er det en ideologi?), men jeg innbiller meg at samboeren min har for mye turutstyr og at jeg er for ufokusert til å utøve meningsfull minimalisme. Dessuten virker det som man trenger å bo et sted uten tapet, men med gulv-til-tak-vinduer for å virkelig få mest mulig ut av minst mulig, og det kommer jeg nok aldri til å gjøre. Bare to sekunder, jeg skal gå ut og ta bilde av trappeoppgangen vår.

Dette er en rå bord. Hver gang jeg kommer hjem, tenker jeg: For en rå bord, her kan hva som helst skje.

Grunnen til at vi har flyttet så mange ganger de siste årene, er en blanding av dårlig planlegging fra vår side og litt uflaks. Samma det, nå bor vi med denne borden, og her kan vi bo så lenge vi vil, tror jeg. Vi har til og med gjesterom, så om du har lyst på en liten retreat, er det bare å si fra. Pulten min står på gjesterommet, du kan godt få låne den. Derfra har du utsikt rett ut på hekken og snart er det mørketid.

Selv om jeg ikke er minimalist, kvitter jeg meg med litt ting for hver flytting. Av ren latskap. Så nå eier jeg bare tre hyller med bøker og et par tonn klær. Samtidig har jeg kjøpt meg en sånn tavle til å klistre opp inspirasjonssitater på og en pute til å ha i en stol, så det går sikkert i null. De to tingene hadde jeg aldri kjøpt for et par år siden. Enten har all denne flyttinga vært en større mental belastning enn jeg tror, eller så er det alderen som gjør seg gjeldende. Jeg har, som vi vet, bare 361 dager igjen av 20-årene, også kalt livet.

TIKK

TAKK

Siri

8 kommentarer

    1. Bare kom! Vi er jo inne i det som definitivt er den kjipeste perioden å beøke Harstad på, men samma det. Venter du til vinteren kan du få gå på ski med Hallén, eller så kan vi jogge litt i gjørma.

 1. Så fint å tilfeldigvis oppdage at du skriver her igjen Siri!

  Jeg synes det forresten er helt greit å være skeptisk til å få barn, og ikke noe merkelig å ville reflektere rundt dette spørsmålet (som andre ting man mer eller mindre blir ‘påtvunget’ som kvinner, blant annet heteroseksuelle ekteskap). Det er vel også den typen diskusjon som hjelper folk med å ta sine egne (og ofte sunnere?) valg? Jeg synes det er bedre å ha tenkt grundig gjennom disse tingene før man skaffer seg en baby, men hva vet vel jeg! Grunnen til at noen mødre tar disse innvendingene personlig kan kanskje være at kvinner har blitt tvunget til å identifisere seg så sterkt med morsrollen gjennom tidene at det blir vanskelig å skille mellom hvordan patriarkisk kapitalisme devaluerer ‘reproductive labour’ (reproduktivt arbeid?) og dermed morsrollen, og hvordan noen kvinner opplever en legitim ambivalens mot det å få barn (og alt det innebærer?). Altså blir det lite rom for gode samtaler om dette når man blir så presset fra alle kanter, men det er jo fint å prøve likevel. Håper du skjønner hva jeg prøver å si her.

  Jeg likte også The Agronauts veldig godt, men har ikke lest noe av Sheila Heti. Leste derimot dette intervjuet og likte godt hvordan hun påpekte at spørsmålet om å få barn også kan forstås som et dypt filosofisk et, en tankegang som ofte forblir fremmed for kvinner på grunn av mangel på ordentlige valg. Å ta seg selv seriøst som kvinne kan jo her bety å begi seg ut i gråsonene, og å kreve retten til å være ubesluttsom (og å ombestemme seg!).
  https://lareviewofbooks.org/article/a-fundamentally-absurd-question-talking-with-motherhood-author-sheila-heti/#!

  1. Det var et fint intervju med Heti, Elisabeth! Takk for delingen.

   Noe av det jeg synes er interessant med barn og morskap og alt det der, er jo at det er en så rent praktisk og fysisk tilstand, i tillegg til alt det filosofiske og følelsesmessige rundt det. Til sammen blir det, som du sier, litt av en røre å skulle forholde seg til! Iallfall hvis man ikke har en tydelig lyst inni seg til enten det ene eller den andre (og hvor kommer egentlig den lysten fra, og spiller det egentlig noen rolle hvor den kommer fra?).

   Bare for å være tydelig på det: De aller fleste mødre jeg har snakket om disse tingene med, er veldig åpne og hyggelige og interesserte, og hvis det har blitt en ubehagelig samtale ut av det, så har det vært minst like mye min skyld som deres. Jeg klarer ikke la være å stille ubehagelige spørsmål når noen først har åpnet den døra, ikke sant, og jeg skjønner heller ikke alltid hva som er ubehagelig for mødre.

   Sheila Heti har en fin passasje i Motherhood der hun skriver at den tilstanden man befinner seg i som en som har valgt vekk barn for godt, er en annen tilstand enn det mødre befant seg i før de fikk barn, eller den folk som venter med å skaffe seg barn befinner seg i. At det liksom er noe annet, noe som kanskje er vanskelig å begripe for folk som vil ha/har barn, på samme måte som at foreldreskap er vanskelig å begripe for folk som ikke har barn.

   Alt i alt synes jeg det er veldig interessant! I tillegg til at jeg selvfølgelig får begynnende panikkanfall hvis jeg tenker for lenge på det, haha (skulle ønske det var en overdrivelse). Har du hatt noen interessante samtaler med kvinner eller andre i det siste?

 2. Jeg synes borden var søt, en deilig kontrast til alle bloggene med hvitt, grått og svart og shabby chick som jeg begynner å bli rimelig lei av.

  Når det gjelder barn er det jo ditt og mannens valg, ikke noe andre skal legge seg borti. Jeg elsker selvfølgelig mine herfra til månen, men det er jaggu deilig at de nå er i ferd med å bli voksne og jeg kan sette meg selv i sentrum igjen. Man setter seg selv til side i mange, mange år når man får barn. Fornuftig å tenke grundig gjennom det synes jeg.

  1. Ja, det er en helt prima bord!

   Om jeg skal være helt ærlig, så tipper jeg at jeg kommer til å bli panikkgravid som 38-åring.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.