Sånn ser det ut når vi drar til London for å browse bøker

Non-books-avdelingen på Waterstones Piccadilly, London 2018Denne uka har jeg vært i London med klassen min fra Fagskolen for bokbransjen, for å se på bøker og drikke gin. Finnes det et godt norsk ord for browsing? Vi har vært på omvisning og presentasjoner både her og der, men mest av alt har vi browset. Tittet, kanskje? Jeg bare titter litt. 

Hatchard's Bookshop

Rosa på rosa bellini i Covent Garden

London 2018

Idunn i London

Dina på London Review

Neal's Yard

Fagskolen for bokbransjen i Covent Garden

På toppen av Waterstones Piccadilly

Waterstones Piccadilly

En diiiigg negroni på The Cinnamon Club

Hatchard's Bookshop

Merete browser litt

Maren og Idunn på Foyles

GT i Notting Hill

Jeg bare elsker bøker. Det er en klisjé, men det er også sant og bra. Nå snakker jeg ikke om at jeg er litteraturinteressert, selv om jeg selvfølgelig er det også, det er vanskelig å skille de to, jeg snakker om at jeg elsker konseptet bok. Tilgjengeligheten i det, liksom. At man bare kan gå bort til en hylle, enten den er fysisk eller digital, og plukke seg en historie. Æsj, det høres banalt ut når jeg skriver det sånn. Stryk alt det der, jeg kan bare ikke tro at menneskene har funnet opp å putte ord i skrift og så putte skrifta inn i permer og så bare lage så mange sånne permer som mulig.

⇒ Et innlegg om lesesnobberi

Det er fint å være på tur med folk som kan mye mer om litteratur enn meg, for det betyr både at jeg lærer ting og at jeg setter mer pris på å lese for gøy, ikke for studiepoeng. Tenk for en luksus å kunne spørre ut i lufta: «Hva er egentlig greia med Bukowski?» Også svarer noen helt konkret og forståelig. Også slipper jeg å google det og egentlig ikke forstå det jeg leser.

Jeg føler meg kvalmt heldig og takknemlig for at jeg får lære så mye gøy og spennende, og ikke minst for at jeg synes noe er gøy og spennende. Det er faktisk ikke en selvfølge. Å være interessert er også en luksus.

Jeg synes alltid det er morsommere å høre om hvorfor folk liker ting de liker, enn hvorfor de ikke liker ting de ikke liker. Hva er det med boka som gjør at du liker den? Entusiasme er deilig, spesielt fordi jeg har lett for å havne på det motsatte kjøret selv, der jeg bare kverner dritt til det er dritt overalt.

Det er jo ofte vanskeligere å svare på hva man liker enn hva man ikke liker, men det er kanskje også en av grunnene til at jeg synes det er mer interessant. Jeg øver meg på å sette ord på det jeg liker, for da er det lettere for meg å føle på det, kan liksom lage en nesten håndfast klump med digg og kjenne på den når jeg trenger det.

For jeg er ikke en myk person, jeg er skarp i kantene, og da gjelder det å ikke skrape opp dem rundt meg for mye. Her er for eksempel meg da en i klassen min ikke kjente igjen stemmen til Harry Styles:

Det er Harry Styles, bitch!

Er en vandrende meme, veit du.

Her er bøkene jeg fikk med meg fra London:

Mary Beard, Maggie Nelson, Ali Smith, Reni Eddo-Lodge, Kenneth Clark

Snakkes!
Siri

9 kommentarer

  1. Det ser skikkelig gøy ut å være i London og «browse» bøker. Også gin da, det topper jo alt. Per def er jo «browse» = å bla, men det blir jo ikke helt dekkende og ville tatt sykt lang tid, så er sikkert greit å holde seg til titting.

    1. Titting funker ganske greit! Det var veldig gøy, og ble selvfølgelig toppet med ginen. Den negronien som er avbildet var en av de beste drinkene jeg har smakt.

  2. Nå ble jeg så akutt misunnelig at jeg gikk og lagde meg en Moscow Mule. Nå skal jeg lese på senga og furte.
    Du er heldig! For noen deilige bokbutikker!!!

  3. Ammagawd! Gin og bøker, ikke feil. Jeg drømmer om å bli brisen i sommer. Og om å få tilbake nok konsentrasjon til å lese.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.