Sommerpensum 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Her er bøkene jeg har på sommerleselista mi i år:

 • In A Dark, Dark Wood av Ruth Ware
 • I morgen vi ler av Namra Saleem
 • A Question of Power av Bessie Head
 • The Interestings av Meg Wolitzer
 • Beckomberga av Sara Stridsberg
 • The Conservationist av Nadine Gordimer
 • Bluets av Maggie Nelson
 • A Wizard of Earthsea Ursula Le Guin
 • This Is How You Lose Her av Junot Diaz
 • A Discovery of Witches av Deborah Harkness

Jeg klarer sjelden å komme meg gjennom en hel leseliste. På denne lista er det for eksempel minst to overliggere fra forrige sommer (Head og Diaz) og én bok jeg har lest før (Earthsea, veldig lenge siden). Dessuten burde det vært mer norsk og færre titler til sammen. Men samma det. Poenget er å slippe å tenke så mye på hva jeg skal lese etter den boka jeg til enhver tid holder på med. På ferie må jeg nemlig ta så mange vanskelige valg, for eksempel hvilken milkshakesmak jeg skal ta, og da er det greit å iallfall slippe å velge mellom Atwood og Adichie i tillegg.

Det er en ambisiøs liste, så vi får se hvordan det går. Si fra om du veit om en norsk tittel du tror jeg ville likt!

Siri

32 kommentarer

   1. G: Har lest Ung pike og likte den! Har ikke lest Klokken og sengen (?), mener du anbefalte meg å la være. Stoler på deg.

 1. Hvordan har Junot klart å snike seg med her?
  Og hvorfor er ikke Adichie med? Jeg elsker alle bøkene hennes, og det kommer du til å gjøre også.

  Norsk: Unnskyld av Ida Hegazi Høyer

  1. Hæ? Er ikke Junot en dame??? (Jeg bare tuller. Det hender faktisk jeg leser mannebøker, iallfall hvis flere kvinner jeg kjenner har anbefalt dem.)

   Adichie er ikke med fordi jeg har lest alle bøkene hennes! Og ja, jeg elsker dem, så om du har noe tips i samme gate, er det bare å skrike ut!

  1. Ææææ, jeg som hadde tenkt å la I morgen vi ler gli ubemerket forbi! Den er ikke så bra ennå. Har bare lest halve, da.

    1. MEN en bok som også handler om flerkulturell oppvekst i Norge og som er mye mye bedre: Alle utlendinger har lukka gardiner. Anbefaler veldig!

 2. Hva med noe Vigdis Hjorth, ettersom du likte Et norsk hus? Noen av de lettere, som Hjulskift eller Tredve dager i Sandefjord.

  Vigdis Hjorth er en mye morsommere og en mye mer seriøs og mørk forfatter enn hun ofte blir fremstilt som.

  Ellers har jeg likt en del av Anne B. Ragde, som Jeg har et teppe i tusen farger. Selvbiografisk-aktig roman om å vokse opp med en fattig, men ressurssterk mor med så mange fasetter. (Og Arsenikktårnet, den kan ses som en forløper, og bygger på oppveksten til Ragdes mor.) Ragde er også en sånn forfatter der mediepersonligheten kan skygge litt for håndverket. Hun skygger ikke unna betente temaer, men det er lite velting i elendighet og selvmedlidenhet likevel.

  Av de to oppfatter jeg nok at Hjorth har et mer interessant kunstnerisk prosjekt på gang, mens Ragde først og fremst er en god historieforteller. Hjorth har skrevet mye og interessant om utforsking av identitet, men de to jeg trekker frem her er litt lettere og mer underholdende (uten å være dårlige av den grunn).

  1. Arrgggh, jeg skulle ha ryddet i teksten før publisering.

   Nå, jeg ville legge til at jeg må gi tips tilbake, ettersom jeg har brukt flere av dine! Jeg har lest både Sula, Beloved, The casual vacancy og (akkurat nå) Their eyes were watching God etter anbefaling herfra, og har likt alle tre. Jeg havnet rett og slett på Toni Morrison-kjøret etter Sula – jeg leste litt av henne for noen år siden, men det var visst feil tidspunkt. Nå har jeg lånt med meg masse Morrison fra biblioteket før ferien.

   Jeg er også veldig glad i Atwood, og vurderer å skaffe meg Moral disorder men har IKKE lest Oryx and Crake, så kanskje jeg kjøper hele smæla for Kindle til de dagene papirbøker er for tunge å holde oppe? (Sann historie, det er hardt å være lat _og_ glad i å lese.) Jeg skal bo på hytte i fjellet i to uker, trave litt lett på dagtid og fyre i peisen og lese hele kvelden. En mengde romaner må jeg ha med, altså.

   1. Åh, Atwood og Morrison tar meg tilbake til nordam-lit-vit, ass. Tenk å få lov til å lese sånt på universitetet og kalle det «studier». Nesten litt lol.

   2. Hjorth og Ragde er alltid gode tips, synes jeg! Litt mer skeptisk til Ragde enn Hjorth, men likte Arsenikktårnet og har Jeg har et teppe i tusen farger liggende et sted, så den kan komme inn på lista! Takk!

    Har lest sikkert sju Hjorth-bøker det siste året, deriblant Hjulskift (kjempegøy!) og Tredje person entall (elsket den!), så kanskje jeg bare skal fortsette med å arbeide meg gjennom hele bibliografien hennes? Dette kan bli en Vigdis Hjorth-blogg. (Første uka i Harstad leste jeg tre Vigdis Hjorth-bøker. TRE!) Hvilke av hennes har du likt best? Og vet du om noen som skriver på samme rotete måte som hun gjør? Jeg får visst ikke nok.

    Ååå, du skal på Atwood-ferie! Det blir helt priiiiima!

    1. Bare lese Hjorths samlede, du! Gjør det, gjør det gjennomfør det! Jeg er en sånn leser – finner et forfatterskap jeg liker, og eter meg gjennom det. Jeg har allerede spist opp Atwood (utenom Oryx & Crake), Alice Munro, Marge Piercy, Siri Hustvedt, Barbara Kingsolver, Adichie og en rekke andre flotte folk. Hjorth også. Snart har jeg fordøyd det og kan og begynne forfra igjen på noe av det.

     Herregud, der var det mest forfatter fra Nord-Amerika, men jeg leser litteratur fra andre steder også. Beckomberga leste jeg for eksempel nettopp. Og Nina Lykkes noveller har jeg likt, blant nyere norske saker, og Line Bergs Slik skjer det ikke, også noveller. Jeg leser veldig usystematisk og fører ingen oversikt, logger ikke engang biblioteklånene mine automatisk fordi – tja, trass, kanskje? Men jeg savner av og til en oversikt over hva jeg har lest (og hva jeg har likt), ikke minst til de stundene hvor ingenting fenger og jeg trenger inspirasjon, så kanskje jeg skal begynne nå?

     Og ja: Den rotete skrivinga til Hjorth er best! Jeg elsker det. Umiddelbart vil jeg si at Hustvedt gjør noe av det samme, men henne har du vel alt lest?

     Til alle Siris FANTASTISKE kommentatorer: Er det noen som har tips om god skjønnlitteratur med urfolk som tema og/eller motiv? Særlig nordiske og amerikanske urfolk? Det skader ikke om forfatteren er kvinne (eller tilhører den befolkningen hun skriver om).

     1. Mari: Å, det der er et veldig godt spørsmål! Har du spurt i bokklubbgruppa på Facebook? Sånt er det veldig lov å spørre om der. Hvis du ikke er medlem, må du gjerne bli det! Ellers kan jeg spørre der for deg, hvis du vil?

      1. Jeg har ikke Facebook-konto! (Måtte slutte for noen år siden for å få levert den fordømte masteroppgaven, som slett ikke hadde med skjønnlitteratur å gjøre). Men jeg revurderer det stadig vekk. Kom på at jeg kan søke på stikkord på biblioteket også, så jeg tester det. Eller jeg kan gjøre det på gamlemåten: snakke med en bibliotekar!

       Kommentarfeltene dine er så trivelige at jeg er på nippet til å tørke støvet av min egen blogg igjen. Det er sånn fin 2007-bloggestemning her.

  1. Jeg skriver ned bøker som høres interessante ut på mobilen med en gang jeg kommer over dem, enten i samtaler med andre eller på twitter eller resten av internett eller avisene eller hva som helst. Det svaret er ikke så veldig morsomt, men sant. Hva leser du i sommer, Chassi?

 3. Reknar med du har lest Fugletribunalet av Agnes Ravatn? Lettlest og fin, og eg likar den sjølvironiske tonen ho ofte brukar og som skin gjennom i denne boka òg. For kortare tekstar anbefalar eg Olav R. Øyehaug (sjølv om han er mann), som har fått gode kritikkar nyleg. Han er bror til Gunhild som vi kjenner frå før, men ein ganske annan type forfattar. Han skriv mest noveller, bl.a. ei om ein gut som trur familien har lyst til å ete han -og det viser seg å stemme! Kjempemorsomt og bisart. Trur han har gitt ut tre bøker totalt. Noveller passar fint til feriehjernen min iallefall. Fun fact: Olav lagar òg musikk til dokumentarfilmar og tv-program, bl.a. Fjorden Cowboys.

 4. Oh jeez, enda flere bøker å sjekke ut. STOPP. Neida, ikke stopp. Eneste boka jeg har lest her er Beckomberga, likte den sånn passe, mener jeg å huske. Hvis du ikke har lest de enda, så kan jeg anbefale Huset med den blinde glassveranda av Wassmo og Håndbok for vaskedamer av Lucia Berlin. Jenta av Angelika Klüssendorf kan også være verdt å sjekke ut. Litt ekkel bok egentlig. Den har en oppfølger også, men den har jeg ikke lest.

 5. Takk for fine boktips :) Jeg er veldig spent på hva jeg selv får lest i sommer. Føler tiden forsvinner alt for fort! Men nå skal jeg minst fem dager til besteforeldre som ikke har nett – gleder meg som en unge til å slippe unna verden og bare kose meg :D

 6. Hei, Siri!

  Av bøkene på listen din, har jeg veldig lyst til å lese Beckomberga. Stridsberg skriver utrolig godt!

  Jeg holder på med Alice A4 av Inger Bråtveit nå. Den er underlig og språket får handlingen til å virke litt «drømmende» og «fjern» (på en positiv måte!)
  Definitivt noe av det mest originale jeg har lest på lenge (jeg har ikke kommet så langt enda, men er ikke så opptatt av handling uansett, mer språkføring og det fortellertekniske) og det er sjelden jeg blir så dratt inn i en bok. Det er en overskriving av Alice i Eventyrland, som var min absolutte favorittbok som barn.

  Hvis du ikke allerede har lest den, er den verdt å sjekke ut :)

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.