Styrkings på stuegulvet

7. september 2015

Dette er et ønskeinnlegg.

Før vi begynner på dette, må du vite to ting om meg: Jeg liker ikke styrketrening, og jeg vet ingenting om styrketrening, så dette innlegget er kun ment som inspirasjon, ikke som noen mal. Instruksjoner må du finne andre steder, og helst hos noen som veit hva de snakker om. Når det er sagt, er jeg heller ikke spesielt interessert i velmente tips. Ja, jeg snakker til deg, Gunnar.

Jada, i vinter og vår løftet jeg mye og tungt, fordi jeg måtte ha noe å drive med når jeg ikke kunne løpe. Nå kan jeg løpe, og da gidder jeg ikke løfte ting, aller mest fordi jeg ikke gidder å være mer inne enn nødvendig. Jeg har ingen mening om løfting av tunge ting vs. stuegulvsstyrke, sånt må du til folk med peiling for å finne ut av. Hjemmestyrkings er rett og slett det eneste jeg gidder nå.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ok, listen up, punks. Sånn skal vi gjøre dette: Først lister jeg opp alle øvelsene jeg gjør med sånn ca jevne mellomrom, og så får du megascoopet på hvordan øktene pleier å se ut.

Her er øvelsene jeg ofte gjør:

(Det betyr ikke at jeg gjør alle hver gang, er du gæærn.)

Vanlig planke, kanskje med beina eller albuene på en balansepute. Jeg gjør planke med bekkenvipping, sånn at ryggen faktisk blir helt rett istedenfor å kjøre med naturlig svai. Det er ingen grunn til det, annet enn at det var det vi gjorde på fellestrening da jeg var ung, så da har jeg bare fortsatt med det.

Planke der jeg løfter høyre fot og venstre arm samtidig, og venstre fot og høyre arm samtidig. Skjønner du hva jeg mener? Sånn at man bare har én fot og én arm i bakken samtidig. Gjerne i ett minutt, med ti sekunder på hver side, sånn at det blir tretti sekunder på hver side til sammen. Lett felle å gå i: Å vippe hoftene til en av sidene.

Planke der jeg løfter én fot og fører den så langt ut til siden som mulig, holder en stund, og gjør det samme på motsatt bein.

Sideplanke. Du veit.

Sidehev. Du veit.

Fjellklatrere: stå i en slags plankeposisjon med strake hender, løfte ett og ett kne opp til brystet. Man kan også gjøre skrå fjellklatrere, med venstre kne mot høyre pupp osv. Jeg har faktisk ikke foten i gulvet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sjøstjerna: En slags komplisert sideplanke. En sånn øvelse som er sjukt vanskelig i begynnelsen, men som man fort blir veldig mye bedre på. Lett felle å gå i: Å gi opp for tidlig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foldekniven: Ligge på ryggen, så folde seg opp. Det blir tyngre hvis man ikke legger seg helt ned på bakken mellom hver gang, men holder igjen litt. Og hvis man klarer å rette ut beina mer enn det jeg gjør. Noen ganger bruker jeg en sko eller noe og har stafett med armene og beina. Sånn at de veksler med skoen når jeg er oppe i fold, da. Eller reke. Eller hva man skal kalle det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vindusvisker: Ligge på ryggen, viske beina fra side til side. Lettere jo høyere over gulvet du holder beina og jo bredere du har armene. Tyngre å vri beina sånn at man toucher gulvet med tærne. Lett felle å gå i: Å klemme halen mellom beina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Å senke/heve beina mens man ligger på ryggen. Blablabla, korsryggen, blabla. Denne kan man jo freestyle ganske mye med, hvis man er i humør. Tips: zoom inn på ansiktet mitt på dette bildet:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rygghev: tenk at du er en slags vrang banan. Ikke løft med hodet. Løft med midten. Jeg synes det blir tyngst når jeg holder litt oppe, ikke bare jokker og slenger i vei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plasking: Plask i vei med annet hvert bein og arm. Det går ganske fort, egentlig. Jeg pleier å holde på i ett minutt, og det er ganske slitsomt på slutten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hunden: Hva heter egentlig denne øvelsen? Er det politisk korrekt nok å kalle den nazihund? Hitlers hund? Jeg tror ikke det, og vil gjerne vite hva den egentlig heter eller burde hete? Uansett. Jeg pleier å bare ha kneet, ikke hele leggen og foten i bakken, for da blir det litt vanskeligere å holde balansen. Så kan man jo bruke knyttneven istedenfor hånda osv. Til slutt leviterer man tre centimeter over bakken. Lett felle å gå i: Vri beinet og ryggen istedenfor å strekke dem ut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Push-ups: Neida!

Ettbeinsknebøy: Du veit. Hold kneet rett bla bla bla.

Bulgarske utfall: Å, bare google it. Ikke føkk kneet.

Tåhev: Pleier å ta med strakt og bøyd kne annenhver økt. Står på ett bein i trappa og gjør ca 3 x 20 på hvert bein.

Gå sidelengs med strikk: Jepp. Bra for midten, veit du.

Hiphikes: Kanskje google det også.

Beklager at jeg ble litt uengasjert på slutten der. Nå skal vi snakke om hva jeg pleier å gjøre på stuegulvet når jeg først legger meg ned. Ofte bestemmer jeg meg for hvor lenge økta skal vare, og så den vare så lenge, uten somling. Jeg teller pausene med i økta, men tar bare så lange pauser at jeg får skiftet stilling og pustet to ganger. Det er ikke noe notificationssjekking eller flaskepatting underveis, for å si det sånnnn.

Her er en typisk økt:

 1. plain planke, 1 min
 2. sideplanke venstre, 1 min
 3. sideplanke høyre, 1 min
 4. planke med løfting av fot og arm, se over, 1 min til sammen
 5. 30 sidehev v
 6. 30 sidehev h
 7. planke med løfting av fot, se over
 8. sjøstjerna venstre, 30 sek
 9. sjøstjerna høyre, 30 sek           (dette har tatt ca 9 min)
 10. 15 foldekniver
 11. rygghev, 1 min
 12. 15 foldekniver
 13. plasking, 1 min
 14. 15 foldekniver
 15. hunden, 3 x 10 på hver side

Det der tar sånn ca 15 minutter.

Her er noe annet:

 1. plain planke, 1 min
 2. sideplanke v, 1 min
 3. sideplanke h, 1 min
 4. ettbeinsknebøy, 10 på hvert bein
 5. bulgarske utfall, 10 på hvert bein
 6. gå sidelengs med strikk, 20 skritt til hver side
 7. gjenta punkt 4 til 6 to ganger til.
 8. tåhev
 9. hiphikes, 3 x 15 på hver side

Det der tar vel omtrent 15 min, det også.

Ok, nå er det nok fjas her inne for veldig, veldig lenge. Vil også understreke at dette innlegget utelukkende kom fordi noen ba om det.

Siri,
vi snakker aldri om dette igjen

Previous Post Next Post

16 kommentarer

 • Anne Marit

  Det hadde vært så mye morsommere å trene på SATS dersom alle (noen) trente i dyre-one-piece!

  7. september 2015 at 22:41 Reply
  • Siri

   Enig. Kanskje man kunne få velge dagens onesie når man sjekka inn?

   15. september 2015 at 07:23 Reply
 • Malin

  dette er sjukt morsomt og sjukt interessant på samme tid! tenk hvis alle pensumbøker var som dette f.eks. :D

  7. september 2015 at 23:32 Reply
  • Siri

   Wow, tenk hvis alle som skrev pensumbøker var like uinteressert i det de skrev om som jeg er i styrketrening.

   15. september 2015 at 07:24 Reply
 • Astri

  Elsker #dagensoutfit !

  Jeg har mye å lære av denne plankingen din. Ikke rart stabiliseringsmusklene mine er slarkete! Tusen takk!

  8. september 2015 at 09:00 Reply
  • Siri

   Hvordan gikk det hos fysioterapeuten og sånn, da, Astri? Går det bedre?

   15. september 2015 at 07:25 Reply
 • Caroline

  Hahaha, du er best! :D

  8. september 2015 at 10:13 Reply
 • Eline

  Kan du løpe et løp i den flotte dressen din en gang!? Det hadde vært sykt kult!

  8. september 2015 at 23:20 Reply
  • Siri

   Det er en god idé.

   15. september 2015 at 07:25 Reply
 • Siri

  Da jeg leste innlegget tenkte jeg «ikke rart du hater styrketrening».. Men skal ikke komme med tips altså!

  Siden jeg har et mål om å bli raskere, så må jeg komme i gang igjen med kjernetrening. Fått slyngeprogram av fysio (pga. vond rygg/svak kjerne) som tar en time (!!!) å gjennomføre. Det skal jeg gjøre 3 ganger i uken. Saklig.

  Men disse øvelsene her er jo perfekt å gjøre etter løpetur (hvis jeg mot formodning skulle være litt slapp med slynga). Gleder meg til teknikken er mer på plass, og jeg ikke lenger ser ut som en Jenga-tårn i fritt fall på løpebilder!

  9. september 2015 at 11:23 Reply
  • Siri

   Hvordan går det med slynga, a? Det programmet der høres helt drøyt ut. Får du gjennomført det?

   15. september 2015 at 07:27 Reply
   • Siri

    Ehm.. hittil i høst ligger jeg på en økt i uken:/ Søren og!

    I vår var jeg kjempeflink og klarte 2-3 økter. Men alt jeg vil nå er å løøøøpe. Uten slitne og tunge ben.

    Må ta meg selv nakken og komme over denne startkneika. Spør meg igjen om 2 uker, så skal jeg slå i bordet med et bedre antall.

    16. september 2015 at 23:28 Reply
 • Mona

  HahaHA, herlig! Og den drakta er jo bare superkul. Jeg likte særlig tipset om å være en vrang banan ;)

  11. september 2015 at 22:20 Reply
  • Siri

   15. september 2015 at 07:27 Reply
 • Pia

  Hoi! Kjenner igjen dette med å hate styrketrening, men det kan faktisk fort bli som løping: man blir bitt, og klarer ikke la være å løfte på ting, drømme om å løfte på ting, og bry seg om sånne ting som bevegelsesbaner og riller på stanga og buktrykk og sånt.

  Om jeg får komme med en anbefaling, selv om du spesifikt sier du ikke vil ha det, vil det være å holde en vekt i armene, spesielt på tåhev og knebøy, og sørge for at du har progresjon. Bedre løpesteg, bedre arbeidsøkonomi, mindre skader = mer løping.

  2. oktober 2015 at 09:34 Reply
  • Siri

   A+ trolling

   12. oktober 2015 at 20:41 Reply

  Legg igjen en kommentar