Tehylla mi

Jeg vet ikke hva en espresso er. Jeg tror jeg vet hva en kaffe latte er, men jeg vet ikke forskjellen på det og café au lait, for det høres ut som akkurat det samme. Cortado, americano, bailando, aner ikke. Jeg tar en kopp te, takk. Eller noe kokt vann, som Hallén kaller det. Ja, den gule posen fra Twinings er helt greit.

Egentlig har jeg ikke en egen tehylle. Jeg har en tekrok ved siden av krydderet i et av skapene. Til vanlig har jeg stående to-tre tebokser på kjøkkenbenken. Det synes Hallén er greit, for han erkjenner at jeg bruker dem ofte nok til at noe annet ville vært klønete. Dessuten er skapet såpass rotete at jeg overraskende ofte får noe i hodet når jeg leter etter ting inni der. Ene og alene for dette blogginnlegget, har jeg tatt ut all teen jeg eier.

tehylla mi: mye te

Sånn ca fra venstre til høyre:

 • Hvit/grønn vårblanding fra Te- og kaffehuset i Trondheim, fått i gave av Astri.
 • Blå blomstte: Earl Grey + kornblomst.
 • Hvit eleganse, også fra Astri.
 • Irish Breakfast fra Fortnum & Mason, en klassiker i min tesamling.
 • The du Hammam fra Palais des thés. Skikkelig god.
 • Grønn Darjeeling fra Fortnum & Mason. Er glad i darjeelingteer.
 • Rooibos med rabarbra. Kan godt stå over denne.
 • Bengal fire. Svart krydderte, god med melk.
 • Urtete fra Hildurs urterarium. Elsker Hildurs urterarium, det er det mest heksete stedet i Brønnøysund kommune.
 • St. Petersburg fra Kusmi Tea.
 • Grønn gresshoppe fra Black Cat, fått i gave av Matilde. Skikkelig god.
 • Plain, grønn te. Pleier å putte ingefær og/eller sitron og/eller honning oppi.
 • Hvit te med eple og kanel.
 • Irish Blend fra Kusmi Tea. Irsk mix er kanskje min favorittfrokostte.

Jeg drikker mest Grønn gresshoppe og Irish Blend om dagen.

grønn gresshoppe-te

Over ser du den grønne gresshoppa. Jeg tror det er en blanding av oolongte og grønn te, og den smaker litt sitrus og vanilje. Litt tropisk, nesten.

irish blend-te

Det jeg drikker aller, aller mest av, er forskjellige irske blandinger. Vet ikke helt hvorfor jeg liker det så godt, men kanskje det er den litt skarpere smaken enn det for eksempel engelsk frokostte har. For jeg drikker omtrent 7 desiliter te til frokost. Det er jeg ikke flau over.

tekanna

Jeg er kanskje litt flau over hvor opptatt jeg er av å drikke te. Ikke av teblandinger og brygging og termometermålt vanntemperatur og sånn, det må jeg nesten overlate til folk med mummikopper, men av selve drikkinga. En tekopp bedrer den generelle tilstanden min et par hakk, og det spiller virkelig ingen rolle om det er en innbilt greie eller ikke. Jeg blir både hyggeligere og gladere av te.

Faktisk lever jeg godt opp til den stereotype, leseglade kvinnen med så stor tekopp at hun må bruke begge hendene for å holde den. Det er selvfølgelig mange fordommer som følger med å bli plassert i den båsen, men noen må ta de kampene også. Takk for applausen.

Ikke fortell meg hva en espresso er, takk.

Siri

32 kommentarer

 1. Mannen min sier også «en kopp varmt vann» om te, men så er han en skikkelig espressonerd.
  Jeg drikker nesten bare Pukka te. Helst en med fennikel og kanel.

 2. Dette var deilig. Utrolig mange teer! (Hilsen har bare én (1!) tepose igjen.)

  Hva synes du om teposer?
  Hva er din favoritt-te fra et helt vanlig utvalg på Rema eller Kiwi?
  Hvis du bare fikk velge én te resten av livet, hvilken ville du tatt?
  Hva er den vondeste teen du har smakt?

  Jeg liker stort sett te veldig godt, og jeg kan også synes te smaker som varmt sølevann. Min favoritt er alle sånne frokostteer, fruktteer, krydderteer. I Sverige pleier jeg å kjøpe en rosa pose på dagligvarebutikken, Himmlagott heter den. Veldig god. Og så har jeg en venninne som kjøper Drottningholmsmix til meg (i løsvekt). Også veldig god. Begge deler er svart te. Rooibos har jeg aldri helt fått til, jeg synes de små pinnene lekker ut i vannet, og at det smaker emment. Grønn te i vanlig tepose smaker litt tran. Men hvordan er det med grønn te i løsvekt?

  1. 1. Har ingenting imot teposer, det er nok mest tilfeldig at det ikke er noen teposer hjemme hos oss nå.
   2. Tror en av favorittene er Four red fruits fra Twinings.
   3. Mmmmm, kanskje thé du hammam. Eller en irsk miks.
   4. Den verste teen er Pukka detox.

   Kan du besvare de samme spørsmålene?

   Faktisk fikk jeg en grønn løsvekte som smakte tran på kafé her om dagen. Jeg mistenker at den ble trukket i for varmt vann, og dermed ble litt bitter, i tillegg til at sitronsmak gir litt tranassosiasjon?

   1. 1. Jeg liker teposer godt.
    2. Favoritten er Blackcurrant fra Twinings.
    3. Drottningholsmix, tror jeg kanskje. Himlagott kommer også høyt på listen.
    4. En som smaker bål. Lapsang Souchong, eller noe sånt. Og den helt vanlige grønne teen til Twinings (=tran).

 3. Oi, syv! Alle i min familie ler av mine fem desiliter til frokost.

  Jeg har aldri forstått greia med roiboos. Er det noen som egentlig liker det?
  Jeg drikker helst grønn te og oolong. Med minst mulig smak tilsatt. Bør helst smake gress. Til kvelds drikker jeg te jeg får i gave. En heller annen Pukka og en julete med hibiskus. Hibiskusen gir så fin farge at jeg nesten tror jeg drikker rødvin på en helt vanlig tirsdag.

 4. Jeg samler på mummikopper, men de kan ikke brukes til te. Alt for små. Så jeg bruker Maruders map koppen min fra HPverden utenfor London. 5 dl er minstekrav :-)
  Pukka har forresten masse digg te.

 5. Inspirerende innlegg for en som liker både te og kaffe, men drikker litt for mye av sistnevnte. Jeg bruker forresten suketter i teen, og er flau over det. Bruker du noe som helst oppi?

  1. Drikker som regel teen plain, men har iblant melk i frokostteen og sitron og/eller ingefær og/eller honning i hvit og grønn te.

   1. Tusen takk for god omtale! Trenger dere mer te fra Te- og kaffehuset?

    Te altså. Mine tevalg er sesongavhengige, svart te med mye krydder høst og vinter, og grønn/hvit te med lett smak vår og sommer. Aldri drukket en kopp kaffe, og det kommer ikke til å skje heller.

    Siri, jeg bare gjentar det alle skriver til deg: Bloggen din lyser opp dagene mine<3

 6. Ser ut som et godt utvalg det der! Liker ikke du heller rooibos?
  Jeg gikk under stor-kopp-bokleser-kategorien ei stund men fikk senebetennelse (brukte bare ene hånda) så har nå en kopp med plass til kun 0,5l (grønn!) te. Man må velge sine kamper.
  Men altså, du har muligheten til å skape et nytt image av stor-kopp-bokleser-folka – carry it with pride! *applaus*

  1. Er heller ikke noe rooibosfan, men kanskje Claus har noen tips til hvordan man kan tilberede den på en tilfredsstillende måte?

 7. Å, nå vil jeg også blogge om te. Jeg har en te som heter ruskværste, som jeg kjøpte for mange år siden på en sånn bitteliten tebutikk, og jeg syns den er sååå fin at jeg nekter å drikke den opp, for jeg vet ikke hvor jeg får kjøpt mer.

 8. Å, innlegg for meg altså! Jeg er helt samme type, jeg har aldri drukket kaffe og drikker masse te hver dag. Spesielt grønn te. Føler meg så mye bedre av å gjøre det, haha. Jeg har hele kjøkkenbenken full (mannen min er ikke begeistret) og har i tillegg en hel skuffe. Hahaha.

 9. Jeg drikker kaffe fram til lunsj (jeg er ikke kaffenerd, drikke det jeg får tak i!) og skifter til te etter lunsj. Har skikkelig dilla på japansk matcha-te for tiden, anbefales! Ganske entydig og spesiell i smaken.

 10. Digger at du har skrevet innlegg om både te og mensen på bursdagsmåneden min! Jeg er veldig begeistret for begge deler. Favoritteen min er grønn te med roseblader i og peppermyntete i trekantposer. Sitter alltid og trykker nesen nedi koppen og innhalerer dypt mellom hver slurk bare for få en helheltsopplevelse.
  Hilsen meg som også drikker syv desiliter te til frokost (har du også de store koppene fra Indiska som rommer akkurat syv desiliter?)

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.