Tenkte litt på sunnhet i dusjen

er dette sunn mat? kanskje, jeg aner ikke

En gang i vinter var jeg i matbutikken (!). Der gikk jeg forbi en reklamepapphylle med dusjsåpe. Jeg legger nesten ikke merke til de nakne kvinnekroppene uten ansikt lenger, men akkurat denne Sanex-reklamen hadde i tillegg en oppfordring om å gjøre den neste dusjen du tar til en sunn en. En sunn dusj, altså.

Jeg aner ikke hva ordet sunn betyr lenger.

Noen bare: Det er kjempe sundt med protein & avocado, det smaker akkerat som vanlig sjokoladepudding! Og andre bare: Jeg og Trygve gikk en herlig tur i fantastiske Nordmarka i morges, vi tok toget til Stryken og gikk hjem med vinden i ansiktet og frihet i hjertet, har ikke følt meg så sunn og lykkelig siden jeg økosyltet mine egne egg i 2013.

middag

Jeg vet om noen usunne ting. Heroin, for eksempel. Atombomber. Å sove i solarium om natta. Masse bittesmå glasskår i appelsinjus. Jeg tror ikke det er glasskår i appelsinjus, men det hadde vært usunt å drikke det hvis det var det. Tror jeg? Kanskje det hadde gått helt fint? Ikke prøv det. (Si fra hvis du prøver det.)

Jeg har alltid ubevisst antatt at man måler sunnhet på en absolutt skala, men nå tror jeg det finnes en haug forskjellige skalaer og graderingsmetoder, og kanskje det finnes så mange skjulte faktorer i formelen at det er helt umulig å regne ut hva som er sunt og hva som ikke er sunt. Og hva ligger egentlig mellom usunt og sunt? Eller hopper det rett fra bittelitt usunt til bittelitt sunt? Herregud, så mye å forholde seg til.

blurry påskeegg. lakris, sjokolade, marsipanegg, fox (!)

Og så er det hele den tanken om at man kan nulle ut sunnhet med usunnhet. Gitt at man i det hele tatt kan bestemme hva som er sunt og hva som er usunt, selvfølgelig. At den salaten man spiste til lunsj nulles ut av den kaka man spiste til dessert, eller at man må trene for å nulle ut påskeegget, eller at man må trene skikkelig hardt i tre uker før man kan slappe av med god samvittighet på ferie. Det er ikke sånn at når man dør, så faller man inn på kontoret til en ernæringsfysiolog («faktisk klinisk ernæringsfysiolog, assa, jeg gikk ikke tre år på universitetet for å bli forvekslet med en fitnessblogger!») med hvit frakk og mildt smil som bare: La oss ta en titt på sunnhetsbalansen din.

Jeg vet ikke hva det er med sunnhet som gjør at vi er så opptatt av det, men jeg mistenker at det bare er en ny måte å skille bra og dårlig, fint og stygt, greit og ugreit, skam og stolthet, blabla og blabla. Ikke er det sunt å være for opptatt av å være sunn, heller. Kanskje hva man synes er sunt og usunt sier noe om hvor i samfunnet man plasserer seg selv.

noen knekkebrød med avokado og litt sånne sunne greier, da vøtt

Så lenge du er sunn og frisk, spiller det ingen rolle, sier de. Tenk hvis man er usunn og frisk, da. Det må vel være greit, herregud. Eller usunn og syk, for den saks skyld? Sunnhet i seg selv er vel ikke et argument for noe som helst. Å være glad eller veganer eller oppfylle kravene til et eller annet skjønnhetsideal eller tvert imot prøve å unngå det, eller kunne klatre opp en knaus eller bare ligge masse på sofaen og egentlig ha ganske dårlig samvittighet for det, men likevel vite at det ikke er så farlig, det er sånne ting som kan være viktige. Tror jeg. Men når jeg sier det på den måten, så kan det hende at sunnhet har verdi i seg selv for noen. Og da må det nesten være greit, ass. Du får Sanex på nærbutikken.

Ok, tankerekke slutt.

mitt yndlingsbilde. agurk i lompe. nesten erotisk.

Egentlig prøver jeg å slutte med sirkelkomposisjon, det er jo nestten juksete lettvint, men assa, den Sanex-greia var bare for åpenlys til at jeg klarte å la være.

Sunn klem fra Siri

20 kommentarer

 1. Jeg har tenkt litt på det.
  Og jeg tror det å være sunn egentlig er kode for «å gjøre alt rett på en sånn måte at du kan leve så lenge så mulig, så lykkelig så mulig». Problemet er at ingen egentlig vet hvordan. Og ingen vet hva som er den rette balansen heller.

  Men kanskje det går an å spørre seg selv:
  1. Lever jeg lengre hvis jeg gjør X?
  2. Blir jeg lykkeligere av det?
  Og så vil svarene variere hele tiden. Du vil ikke leve lengre om du trener så mye at du blir syk av det. Og du blir ikke lykkeligere om du skal spise sjokolade og ligge på sofaen om det er den åttiende dagen på rad (for da blir det fort deprimerende. #Egenerfaring).

  Jeg tror man kan være sunn om man makser ut på lykkeskalaen, selv om man ikke gjør «fysisk sunne» valg. Og motsatt så tror jeg man kan være veldig sunn uten å være lykkelig også.

  … Det skal ikke være lett.

  1. Ja, det høres veldig smart ut, T. Kanskje man bruker ordet sunn på to forskjellige måter? At en er en slags absolutt beskrivelse av enkeltting, feks: «Dette er en sunn suppe», og så er det den andre måten som på en måte er det du beskriver over her? Og det er vel den viktigste sunnheten å forholde seg til. For det betyr at man kan gjøre noe som er sunt på den første måten, uten at det er sunt på den andre måten?

 2. Godt å høre fra deg igjen! Synes det var urovekkende stille en periode… Lurte på om du hadde blitt løpe-deprimert.

  Hva er det orange du har på knekkebrødet på det første brødet? Og er avokado på knekkebrød godt? Hva krydrer du med?

  Btw. Kjipt med den rifta i senen. Skikkelig kjipt! God bedring. Og god bedring med å ha tålmodighet til å vente til den blir bra igjen. Senen altså.

  Btw 2. Jeg skal kanskje løpe terrengløp i en sånn bedriftskarusell! De arrangerer 12 løp ila. april-sept i ulike lengder. Jeg har aldri vært med på sånne organiserte løp før! Noen tips? :-P

  1. Halla!

   Det er eggerøre på det øverste bildet! Krydrer med sitronpepper eller piffikrydder. Noen ganger paprikakrydder.

   Herregud, så spennende med løpsdebut! Gleder du deg?

   Mine beste tips er nok å bare ta det litt kuli i starten, sånn at du får en digg opplevelse av selve løpet. I terrenget er det smart å løfte blikket litt, sånn at man hele tiden vet hva den raskeste ruta er. Og gode sko er viktig. Å, det blir gøy! Fortell hvordan det går!

   1. Ja, jeg gleder meg en del ;) Har ikke løpt så mye siste året pga. løpekne i fjor vår, kun et par småturer (4-5 km), men har trent styrke og kondisjon regelmessig og kneet har holdt seg bra da (bank i bordet). Det som er fint med de løpene som skal arrangeres er at de virker å være passe lange (for mitt kne) og at jeg kan få nye tips til løperuter. Første løp blir antakelig neste torsdag! :D

 3. Jeg synes man skal begynne å konsentrer seg mer om mental sunnhet. Det som gjør deg glad, er sunt. Med mindre det som gjør deg glad er å oppføre deg som Dexter eller Paul Spector. det er ikke sunt.

  Noen ganger må man bare koble ut hjernen ved å ta en tur i skogen, liksom.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.