To kostymedramaer jeg så i helga: The Revenant og Suffragette

The Revenant

20160208_074652 (1)

Her er hele handlingen i The Revenant: Leonardo DiCaprio har såpass bleke framtidsutsikter at han velger å sløye den døde hesten sin og overnatte inni kadaveret. Ok, det kan godt hende det skjedde flere ting, et bjørneangrep, litt seksualisert vold mot kvinner, pil og bue-action. Alt i alt er det noe skikkelig fjasete machogreier om å overleve i villmarken, og det sier jeg med all kjærlighet. Leo er ute etter hevn, og det er jeg veldig for. Problemet mitt er i hovedsak forrakten for komfort.

Gråt: ingen ganger.

Mens jeg sto på ellipsa på lørdag, gikk Bonanza på tv-skjermen foran meg. Alt i alt synes jeg westernsjangeren har hatt en god utvikling.

Suffragette

20160208_074645

På søndag var jeg og min mor, andrebølgefeministen, på voksenkino og så Suffragette. Det høres ut som en pornokino når jeg sier det på den måten, men jeg prøver bare å uttrykke min takknemlighet for at Victoria kino legger til rette for et filmbesøk med vin, hvis man vil, og uten barn.

Iblant synes jeg damer som er en god del eldre enn meg, sier dumme ting. At de ikke helt ser nyansene i den virkeligheten vi lever i, at de kanskje har noen rare hangups på amming eller sminke, for eksempel. Det jeg prøver å si, er at det er viktig for meg å bli minnet på at den hverdagen jeg har, ikke er en selvfølge. At selv om jeg er uenig i mye av det gamle damer kan si, så er det de som har sørget for at jeg kan leve sånn som jeg gjør i dag. Det må jeg aldri glemme.

Filmen handler om suffragettene, selvfølgelig. Den britiske mønstringen som kjempet fram stemmerett for kvinner. Helt toppers, synes jeg, og skulle gjerne sett et par timer til.

Gråt: én gang (ble inspirert og rørt)

Si gjerne fra om du har noen tips til filmer (inkludert dokumentarer) om suffragettene eller andre kvinnesaksforkjempere opp igjennom (også gjerne med andre perspektiver enn det europeiske middel-/overklasseperspektivet).

Siri

8 kommentarer

 1. Takk for tipset! Den filmen skal jeg se. Jeg vet dessverre ikke om flere filmer om suffragettene, og jeg kommer heller ikke på noen filmer om feminisme sett fra et annet perspektiv enn det vestlige (det finnes kanskje ikke). Men her er likevel en liste over noen gode kvinnefilmer som ikke handler om spa, shopping og gutter:

  The Hours
  Blå er den varmeste fargen
  Alt om min mor
  Julie & Julia
  Fucking Åmål
  Juno
  Hustruer (gjerne alle tre, men helst den første)

  Se også tidenes serie West Wing for tidenes kvinne på film / i serie uansett sjanger: C.J. Cregg (spilt av Allison Janney, som for øvrig også spiller stemoren til Juno.) Olive K. kommer på en god andreplass, nesten delt første.

  1. Vi så hele West Wing i etterkant av Halléns nærkontakt med trailer. Det var riktig tidspunkt for verdensproblemer og rørende taler. Enig om CJ.

   Jeg skal sjekke ut Julie & Julia og Hustruer!

 2. Vil du anbefale the Revenant eller var den bare supermacho og unødvendig lang?

  Jeg liker Bonanza og jeg gjør det med stolthet. Sånn hvis det kan påvirke hvorvidt jeg (ikke) bør se ovennevnte film.

  1. Hm, jeg vet ikke helt om jeg vil anbefale den. Den var minst én time for lang, spør du meg. Var veldig flotte bilder, da. Kanskje en dag du trenger å tenke på noe heeeelt annet? Som for eksempel overlevelse i villmarken. En litt annen feel enn Bonanza, da, kan du si.

 3. Jeg vil anbefalle en film fra 2011 som heter made in dagenham. Den handler om kvinnene som sydde skinnseter til Ford og startet kampen for likelønn i 1968.

Si nesten hva du vil!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.