Strikkebloggen

strikkcollage

Jeg er ingen strikkeekspert, men jeg har strikket ganske mange ting i mitt liv. Jeg er mer en strikker enn en strikkeekspert. Litt sånn som at jeg mer er en løper enn en løpeekspert. Merkelig nok har jeg strikket mye det siste året. Best liker jeg de små prosjektene. Votter, luer, en hals her og der, en og annen barnegenser. Det har med tålmodigheten å gjøre, helt klart. Jeg vil ha alle fargene, alle bordene, alle boblene, og jeg vil ha dem . Strikk din egen kofte, liksom. Om du trenger votter, derimot, er det meg du leter etter.

Så jeg er ganske god på vrangborder og fellinger, enkle fletter, fine tomler. Det jeg derimot sliter med, selv etter å ha eksperimentert mye med pinner, strikkefasthet og garn, er størrelsen. Se her, for eksempel. Tenkte jeg skulle strikke meg noen revevotter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veldig fine votter. Veldig fin ull. Bare altfor store.

Faktisk har jeg strikket så mange kjempevotter at jeg har begynt å researche toving. Altså, jeg har strikket mange minivotter også, men det finnes jo tross alt mange barn som trenger votter, så det er ikke et problem på samme måte. Uansett. Jeg trodde toving bare var noe man drev med i uttrykksterapi og i ukeslange, forferdelige kunstprosjekter på barneskolen (det het Den blå hesten og var som et grusomt alternativt univers). Det viser seg at vanlige folk faktisk driver med toving, og at det er noe man kan gjøre hjemme.

Så det er mitt neste hviledagsprosjekt. Jeg skal ikke tove revevotten, altså. Den går til kjempen i kjelleren. Det eneste jeg er redd for, er at jeg i ett øyeblikk prøver å tove en grov ullvott, og i neste øyeblikk har blitt kunst- og håndverkslærer.

Siri

16 kommentarer

 1. Så fin vott, du er flink! :) Jeg liker også å strikke relativt små ting, men det er som du sier uproblematisk når en har stor tilgang på små folk.

 2. Her er noen råd du ikke har bedt om fra en som ikke er ekspert men som faktisk strikker kofter og dessuten har en søster som jobber i garnbutikk:
  Hvis ting blir for stort så burde man strikke en prøveløp før man begynner på 10×10 cm (dette gidder jeg ALDRI!). Så ser du om strikkefastheten er riktig i forhold til garntykkelsr og pinnestørelse. Så kan man jo gå ned en pinnestørelse eller velge tynnere garn for å justere? Jeg strikker ganske løst og bruker derfor konsekvent en pinne lavere enn det står i oppskriften.
  Men toving virker jo som en knall idé, blir jo varme votter da. Perf!

  1. Jeg ELSKET jo den blå hesten. Men husker at det kritiske bullshitfilteret mitt var temmelig velutviklet selv om vi var kids, for hver gang kunstnerne begynte og legge dypere mening inn i laken, kvist og bobleplast-kreasjonene våre så tenkte jeg «ååååååååkey….!»

 3. Yay, strikkeinnlegg! Jeg synes det er en anelse skummelt med kompliserte mønstre, men mulig jeg skal prøve meg snart, for de vottene var nydelige!

  1. De øverste vottene er fra hefte nr 82 fra PT Design! Det mønsteret er skikkelig fint, og ganske greit å forholde seg til. Revevottene er fra Den store votteboka av Jorid Linvik.

 4. Jeg har strikka og tova noen votter. Har ikke blitt lærer foreløpig, så jeg tror det er mulig å unngå. Hvis du skal tove noe kan jeg dele erfaringen at det jeg har tovet nesten bare toves i lengde, og ikke bredde.

  Jeg har mønsterangst, har du noen gode tips? Er foreløpig sykt god på striper.

  1. Godt å høre at man kan unngå å bli lærer selv om man prøver toving. Uttales det forresten tåving eller toving? Også veldig interresant med lengdetoving. Det skal jeg ta med i beregningen.

   Angående mønster, så tror jeg man bare må la det stå til. Ofte ser det litt dust ut underveis, men når man er ferdig og får dratt litt i det, så ser det bra ut. Faktisk er det et tips å dra litt i maskene på pinnen man nettopp har strikket, for da jevner man på en måte ut fargene, så ikke den ene fargen blir skikkelig stram og den andre blir løs. Man kan jo også stryke vottene litt forsiktig når man er ferdig, så ser de ryddigere ut. Men assa, hvis du strikker striper, så er du jo mer enn klar nok for mønster.

  2. Jeg sier toving. Men det er godt mulig at hvis man ikke har telemarksdialekt så sier man tåving. Egentlig tror jeg man sier toving, men jeg vil tro at det finnes sånne sære kunst- og håndverkslærere som sier tåving.

 5. Jeg synes strikking er så kult, men har av en eller annen grunn aldri nok tålmodighet til å lære meg det skikkelig. Begynte på en sokk i fjor vinter/ vår, kom ikke så langt fordi jeg ble deprimert da det ble en kjempe-sokk da det skulle være dame-sokk. Vottene du strikker er superfine!

 6. Jeg er elsker strikkevotter, og er derfor valdig glad for at mange jeg kjenner liker å strikke. Yndlingsvottene mine er et par som ble ekstra tova ved en feil. Egentlig skulle de passe til en mannlig kollega av venninna mi, men så ble de supervotter for meg i steden. Veldig digg i 20 minusgrader.

 7. Jeg har en sønn som går på Steinerskolen. Vil på det sterkeste fraråde menigmann å begynne med toving. Det er åpenbart en svært krevende aktivitet som du må ha 7-8 års fordypning i for å få til, fra Rudolf Steiner-høyskolen. Men blir flott altså. Sist jeg var der hadde de tovet sånne greier til å henge på duken ute om sommeren, slik at ikke duken skal blåse bort. Så alt kan toves trur jeg.

Si nesten hva du vil!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.