Vår

Vår, 2018

Vår, 2018

Snøen smelter i insisterende drypp og denne uka tok jeg fram tøyskoene. Jeg er i Oslo for den siste samlingen på Fagskolen for bokbransjen, den varer i noen uker, og det betyr at jeg liksom har fri fra det vanlige livet mitt. Perfekt timet med våren.

Fagskolen vår 2018

Tronsmo bokhandel, april 2018

Jeg er megaheldig som får gå på skolen hver dag og snakke med folk om bøker. Klassekameratene mine er folk som leser mer og bedre enn meg, som kan mye mer om bøker enn meg, og det er en luksus jeg benytter meg grovt av.

Bjørnar og Maren

Denne uka var vi på Litteraturhuset og så Ariel Levy i samtale med Bernhard Ellefsen. Hun har skrevet The Rules Do Not Apply, en selvbiografisk skildring om å bli tvunget til å forholde seg til sin egen biologi, men også om noen av de greiene som gjør tiden mellom fødsel og død verdt det.

⇒ Du kan lese det jeg skrev om boka langt ned i dette innlegget

Det er en veldig god bok, og jeg har på ingen måte blitt betalt for å si det. «You guys have a weird sense of humor», sa Ariel Levy til publikum underveis i den både morsomme og vonde samtalen.

Ariel Levy på Litteraturhuset

Jeg tror ikke jeg burde studert rett etter videregående på den måten jeg gjorde. Jeg burde sikkert begynt å studere nå, når jeg nærmer meg 30, om vi tenker på hva jeg får ut av forelesninger og ting jeg leser og oppgaver jeg skriver, og ikke minst hvor godt jeg trives med å lære nye ting. Tidligere var jeg for opptatt med å lære meg å være menneske, tror jeg.

Så da er det jo veldig gøy å faktisk få lov å studere litt nå. Suge til meg kunnskap og være overveldet av både det ene og det andre, men på en god og konstruktiv måte. Jeg lærer veldig, veldig mye, hver eneste dag. Om bøker og hva som er inni dem og hvordan man får folk til å lese dem.

Selv om det er snø til det, har jeg ikke gått på ski en eneste gang siden jeg kom til Oslo.

S

18 kommentarer

 1. Jeg gikk jo på universitetet rett etter videregående, og selv om jeg trivdes utrolig bra i Glasgow og er så glad for folkene jeg møtte der og angrer ikke, så hatet jeg å studere og skulle nok egentlig ha tatt noen friår etter videregående…

 2. Studiet du tar høres så fett ut. Har aldri hørt om det før. Er det retta inn mot folk i bransjen, som en etterutdanning, eller hvem er målgruppa?
  Og så er du i Oslo! Tilbudet om kaffe på Stortinget står ved lag! Vi har et UTROLIG bilbliotek, i et rom som kunne vært på Galtvort. kom innom da. Send meg en melding!

 3. Det er så fornuftig å vente litt med studier. Jeg tok bachelorgraden rett etter videregående, fikk helt ok karakterer men det ga meg egentlig ikke så veldig mye. Etter å ha jobba noen år fant jeg ut at det var ok med en mastergrad, og den får jeg virkelig mye mer ut av nå. Heldigvis finnes det mastergrader som er samlingsbasert, slik at man slipper å gå tilbake til Lånekasse-livet. (Det studiekatalogene ikke sier noe om er hvor alt for intenst det er med eksamen og masteroppgaver når man velger å jobbe ved siden av…)

  1. Ikke sant. Man lærer seg jo på et eller annet vis å liksom hacke karaktersystemet, men det betyr jo ikke at man faktisk får så mye ut av selve studeringa. Og da er det gøy å prøve igjen noen år senere og bare: «Wow!»

 4. «Jeg tror ikke jeg burde studert rett etter videregående på den måten jeg gjorde. Jeg burde sikkert begynt å studere nå, når jeg nærmer meg 30, om vi tenker på hva jeg får ut av forelesninger og ting jeg leser og oppgaver jeg skriver, og ikke minst hvor godt jeg trives med å lære nye ting. Tidligere var jeg for opptatt med å lære meg å være menneske, tror jeg».

  Veldig, veldig relatable. Har vurdert å gå gjennom pensum for litteraturstudiet på nytt no, som nesten tredveåring, for å lese på ein annan måte enn då eg var tjue og nesten berre festa meg ved det i bøkene som hadde noko å seie for mi personlege utvikling. Samtidig er dette ein av litteraturens bruksområde eg er veldig glad for. Hadde berre vore greitt å kunne gjengje kva Don Quijote handlar om.

  1. Haha, ikke sant! Jeg husker ikke noe som helst av pensum, tror jeg. Altså, virkelig ikke. Har rett og slett en god del studiepoeng i ting jeg sikkert veit mindre om nå enn før jeg studerte.

   Det med skjønnlitterær lesing er jo så avhengig av timing også, sånn helt uavhengig av om det er pensum eller ikke. Hadde vært gøy å høre hva du får ut av Don Quijote om du hadde lest den på nytt!

 5. Vi har hatt veldig fin vår i Barteby også! Så herlig, bortsett fra at alt støvet gjør meg helt tussete.

  Ser ut som om du storkoser deg!

  Skjønner hva du mener om studier rett etter vgs. Jeg var også veldig opptatt med å lære meg å være voksen. Men føler likevel det var veldig rett for meg å studere da, jeg vokste så mye på studietiden min og ble veldig selvstendig. Gleder meg likevel til neste gang jeg skal studere litt (når nå det blir noe av).

  Jeg prøvde forresten å henge meg på Bokklubben, men tror jeg valgte feil bok å gjøre det med – er så opptatt på jobb i disse dager, og det var ikke verdens mest fengende bok. Jaja, kanskje neste gang? På sommeren har jeg jo goooood tid.

 6. Veldig enig i det du skriver om studier rett etter videregående. På den andre siden: Nå er jeg så lat at jeg nok aldri hadde klart et tungt studium, evt. hadde jeg ikke klart å prioritere det. Livet ellers tar så mye plass.

  Mulig det hadde funka mens jeg fortsatt var rundt 30.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.