Meny Lukk

Alt som skjer i første episode av Asylet

Det er litt viktig for meg at alle vet at Asylet ligger på nett-tv nå. Asylet? tenker du kanskje. Hva er det?

Ikke noe, bare den beste tv-serien noensinne. La meg forklare. Vi kan jo begynne med den første episoden, sendt 4. februar 1995.

asylet 1

Thomas roter rundt i en helt hundre prosent typisk 90-tallsbod. Han skal på kanotur med klassen, og trenger blant annet sovepose og redningsvest. Dessuten trenger han noen nye venner, men det er moren hans veldig forsiktig med å fortelle ham. Han har jo Liz. Liz er stum på eget initiativ og tar polaroidbilder av all mulig dritt. Liz var min favoritt i 1995. I 2015 liker jeg nok Ellen best.

asylet 2

Ellen går i den ukjente klassen de skal på kanotur med. Hun har tiltak, entusiasme og fresk joggedress. Ikke lenge uti kanoturen forviller Liz, Thomas og Ellen seg ut av kanoen og opp på land. Etter at Ellen og Thomas har bondet over litt astrologi, snubler de over en gård av noe slag, og overværer en rimelig ubehagelig scene:

asylet 3

Skalla menn i bomberjakker som drikker øl. Kan ikke klandre dem for å synes at det er ekkelt. Heldigvis trenger de ikke tenke så mye over det, for plutselig dukker Pelle opp. Han spiser av en loff. Pelle river ikke av loffebiter og putter dem i munnen, han gnager på et hjørne av loffen. Pelle er et wildcard. Det blir enda tydeligere når gjengen bare seks minutter inn i episoden blir jaget av en gubbe i forkle som roper: Se hva de har gjort med loffen min!

asylet5

Om kvelden, mens læreren spiller en eller annen trøndersang på kassegitaren og alle sitter i ring rundt leirbålet, skjønner vi at Liz, Thomas, Ellen og Pelle har blitt Den magiske kvartetten. De sitter på en grein litt utenfor ringen mens Liz spiller blokkfløyte.

Det er ingen tvil om hvem som er på gruppe når det dagen etter skal samles inn ph-prøver og fisk og det som verre er. Faktisk høres det opplegget helt urimelig kjedelig ut, selv for en barneskoleutflukt. Det er barneskolen? Eller er det ungdomsskolen? Uansett får de lov å ferdes alene i kano, og det er jo praktisk for handlingens del, for det gir Den magiske kvartetten mulighet til å forsvinne igjen.

asylet 4

For det blir nemlig dårlig vær, og Thomas må lage en gapahuk til vennene sine. Det ser koselig ut.

Vi kan nesten lage en klubb, sier Thomas
Ja, kalde rumpers forbund, sier Pelle
KRF! sier Ellen.
Krf gåkke, det er et sånt kristentparti, er det ikke det a? sier Thomas.
Gjør vel ikke noe det, vi kan ha en kristen formålsparagraf, sier Ellen.

Nå skal jeg avsløre for mye av spenningen i Asylet. Midt på natta våkner Liz av noen merkelige lyder. Laserpistollyder, vil jeg kalle det. Piow-piow-piow. Som den nysgjerrige og tøffe personen hun er, går hun selvfølgelig for å undersøke. Og det hun ser, er ikke akkurat hverdagskost på kanotur. Det er den skumle gjengen med de skalla menna som løper rundt og skyter på hverandre med laserpistoler. Derav laserpistollydene.

asylet 6

Liz tar et bilde (verdens verste kvalitet) og viser det til resten av Den magiske kvartetten. Den magiske kvartetten gjemmer seg i buskene og ser på. Alle vet at laserpistoler er livsfarlige, derfor er det ekstra ekkelt når episoden avsluttes med at en skalla fyr og hovedskallefyren har denne samtalen:

Hva skal vi gjøre med Aksel, a?
Han er en ruslebiff, vi lar’n henge

Nå har jeg jo fortalt alt som skjer i den første episoden, men la det være klart at dette bare er opptakten. Herfra og ut er det et herlig kaos av action, joggegensere og anstrengt hvisking. Jeg vet hva jeg skal gjøre i kveld.

Her er den første episoden.

Siri