Alt som skjer i første episode av Asylet

Det er litt viktig for meg at alle vet at Asylet ligger på nett-tv nå. Asylet? tenker du kanskje. Hva er det?

Ikke noe, bare den beste tv-serien noensinne. La meg forklare. Vi kan jo begynne med den første episoden, sendt 4. februar 1995.

asylet 1

Thomas roter rundt i en helt hundre prosent typisk 90-tallsbod. Han skal på kanotur med klassen, og trenger blant annet sovepose og redningsvest. Dessuten trenger han noen nye venner, men det er moren hans veldig forsiktig med å fortelle ham. Han har jo Liz. Liz er stum på eget initiativ og tar polaroidbilder av all mulig dritt. Liz var min favoritt i 1995. I 2015 liker jeg nok Ellen best.

asylet 2

Ellen går i den ukjente klassen de skal på kanotur med. Hun har tiltak, entusiasme og fresk joggedress. Ikke lenge uti kanoturen forviller Liz, Thomas og Ellen seg ut av kanoen og opp på land. Etter at Ellen og Thomas har bondet over litt astrologi, snubler de over en gård av noe slag, og overværer en rimelig ubehagelig scene:

asylet 3

Skalla menn i bomberjakker som drikker øl. Kan ikke klandre dem for å synes at det er ekkelt. Heldigvis trenger de ikke tenke så mye over det, for plutselig dukker Pelle opp. Han spiser av en loff. Pelle river ikke av loffebiter og putter dem i munnen, han gnager på et hjørne av loffen. Pelle er et wildcard. Det blir enda tydeligere når gjengen bare seks minutter inn i episoden blir jaget av en gubbe i forkle som roper: Se hva de har gjort med loffen min!

asylet5

Om kvelden, mens læreren spiller en eller annen trøndersang på kassegitaren og alle sitter i ring rundt leirbålet, skjønner vi at Liz, Thomas, Ellen og Pelle har blitt Den magiske kvartetten. De sitter på en grein litt utenfor ringen mens Liz spiller blokkfløyte.

Det er ingen tvil om hvem som er på gruppe når det dagen etter skal samles inn ph-prøver og fisk og det som verre er. Faktisk høres det opplegget helt urimelig kjedelig ut, selv for en barneskoleutflukt. Det er barneskolen? Eller er det ungdomsskolen? Uansett får de lov å ferdes alene i kano, og det er jo praktisk for handlingens del, for det gir Den magiske kvartetten mulighet til å forsvinne igjen.

asylet 4

For det blir nemlig dårlig vær, og Thomas må lage en gapahuk til vennene sine. Det ser koselig ut.

Vi kan nesten lage en klubb, sier Thomas
Ja, kalde rumpers forbund, sier Pelle
KRF! sier Ellen.
Krf gåkke, det er et sånt kristentparti, er det ikke det a? sier Thomas.
Gjør vel ikke noe det, vi kan ha en kristen formålsparagraf, sier Ellen.

Nå skal jeg avsløre for mye av spenningen i Asylet. Midt på natta våkner Liz av noen merkelige lyder. Laserpistollyder, vil jeg kalle det. Piow-piow-piow. Som den nysgjerrige og tøffe personen hun er, går hun selvfølgelig for å undersøke. Og det hun ser, er ikke akkurat hverdagskost på kanotur. Det er den skumle gjengen med de skalla menna som løper rundt og skyter på hverandre med laserpistoler. Derav laserpistollydene.

asylet 6

Liz tar et bilde (verdens verste kvalitet) og viser det til resten av Den magiske kvartetten. Den magiske kvartetten gjemmer seg i buskene og ser på. Alle vet at laserpistoler er livsfarlige, derfor er det ekstra ekkelt når episoden avsluttes med at en skalla fyr og hovedskallefyren har denne samtalen:

Hva skal vi gjøre med Aksel, a?
Han er en ruslebiff, vi lar’n henge

Nå har jeg jo fortalt alt som skjer i den første episoden, men la det være klart at dette bare er opptakten. Herfra og ut er det et herlig kaos av action, joggegensere og anstrengt hvisking. Jeg vet hva jeg skal gjøre i kveld.

Her er den første episoden.

Siri

22 kommentarer

 1. JEG ELSKET ASYLET! Herregud Liz, ass. tok alltid bilder av så sykt masse skummelt. Husker hun en gang tok bilde av no kriminelt om natten men glemte å skru av blitzen. DET var dumt det!

  Jeg husker de som veldig store barn/ungdommer. Er tydelig at den feilbedømmelsen handlet mest om meg. Eller gikk det over flere sesonger?

  PS: Øl og Melk? Bare ekstremt skumle typer som blander sånt no.

  1. Jeg tror det er flere sesonger. Mener å huske at Ellen flytter vekk etter hvert? Ikke for å spoile.

   Angående melk og øl: «Her! Drekk noe du tåler! HØHØHØ!»

 2. Åh! Ligger den verdens-første-norske-realityserie ute og? Noen ungdommer ble plassert sammen i et kollektiv (het den Kollektivet tro?), de dreiv med uff-diving og kjæresten til hun ene døde (ikke av uff-diving altså). Likte den serien..

  1. Kan det ha vært 8 1/2? Det var iallfall en realityserie på Nrk, hvor åtte ungdommer ble plassert i et kollektiv, hvor det viste seg at hun ene var gravid. Jeg husker dette så godt, siden hun gikk i klassen over søsteren til en venninne. Jada, verden var liten den gang.

  1. Jeg er ganske sikker på at Asylet ikke er en sånn serie du burde ha hørt om. Den gikk på lørdager etter Midt i smørøyet på midten av 90-tallet.

   Har du noen serier som du gjerne skulle sett igjen?

 3. Siri, du er hands down en av de kuleste personene jeg vet om. Selv husker jeg bare tittelen og at det var driiiiiitskummelt.

 4. Hallo, old news lissom? :-p Jeg fant ut dette for en drøy måned siden og ble kjempelykkelig! :D Har sett sesong 1 og 2, gode minner! Og morsomme replikker («Det va’kke min skyld!» «Det sa Quisling også»)

  Just for you: https://www.facebook.com/pages/Asylet/886208401397641?fref=ts

  Der ligger episodene for sesong 3 og 4 også (de ligger ikke på nett-tv). Selv om «originalgjengen» seff er best. Ellen var min favoritt både den gang og nå ;)

  1. Herregud, godt du sa fra om sesong 3 og 4! Jeg begynte å lure på når han fyren med mørk midtskill skulle bli introdusert. Jeg mistenker også at det er noe HACKING involvert?

  2. Jepps, det stemmer, det er der han kommer inn. Mulig det var noe hacking også ja :-P

 5. Sangen rundt leirbålet: Han spiller på en gitar med nylonstrenger, men lyden man hører er åpenbart av en gitar med stålstrenger.

  1. HOLD UP! Unnskyld meg, Tore?! Er du kanskje ikke trønder heller?

   Takk for denne avsløringen. Kom gjerne med flere.

 6. Noen som vet noe mer om den sangen de spiller på asylet «Det er du som er du» hvem som har den å hvor jeg kan finne den?

  Takker for svar :)

Si nesten hva du vil!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.