Halvmaratontrening uke 3, 4 og 5

Herregud, jeg glemte helt at jeg har en blogg, beklager. Det kommer dessverre garantert til å skje igjen.

Den gode nyheten er at de tre siste ukene har vært gode treningsuker, og at jeg føler meg godt på vei i halvmaratonprosjektet. Den lille dippen i uke to var med andre ord ikke permanent. Flaks, siden det bare er halvannen måned igjen til Den store dagen, da jeg har løyet og skrytt på meg at jeg skal løpe halvmaraton på én time og trettiseks minutter.

Målet for treninga i påskeferieuka var, med tanke på det uforutsigbare i påskefjell og gruppeferie, å bli ganske sliten. Det fikk jeg til, for å si det sånn. Var sliten.

Halvmaratontrening uke 3

Mandag: 18 km langtur, ca 5:35/km, inkludert et par litt kjappere korte drag mot slutten. Føltes ok etter den litt rolige uka før. Litt overraskende fikk jeg to økter på mandag (det er ikke noe jeg driver med sånn egentlig, bare så det er sagt). Den andre økta var en time på ski i motbakke med tung sekk.

Tirsdag: En liten topptur på ski (45 – 60 min)

Onsdag: Hardøkt på mølla. 13 km til sammen. Oppvarming + 3 x 3000 m @13 km/t + 1000 m @ 13,5km/t + nedjogg. (Helt ærlig husker jeg ikke om det var akkurat disse fartene jeg løp på, det sier kanskje noe om hvor jeg er mentalt med tanke på løpinga, men det var iallfall garantert i det området der.)

Torsdag: Topptur på ski. 1276 høydemeter, flere timer.

Fredag: 50 min joggings i drøøøyt vær (bar asfalt!)

Lørdag: Liten topptur på ski.

Søndag: 45 min joggings (bar asfalt!)

Halvmaratontrening uke 4

Mandag: sårt tiltrengt hvil

Tirsdag: joggings, 8 km. Litt asfalt.

Onsdag: Hardøkt på mølla. 11 km til sammen. Oppvarming + 4000 m @ 13 km/t + 2000 m @ 13,1 km/t + 1000 m @ 13,3 km/t + 1000 m @ 13,4 km/t + nedjogg. Altså. Dette er den tyngste økta jeg har hatt så langt i treningsprosjektet. Måtte kjempe for hver eneste meter. Skikkelig fornøyd med å ha fått til noe som helst.

Torsdag: Hvilings. Prøver å være lur.

Fredag: Årets første ordentlige langtur ute. Gikk totalt bananas og løp 20 km med 5:18 min/km i gjennomsnitt. Det er for fort for min kropp akkurat nå, og jeg mangler tydeligvis min vanlige fartsfølelse etter en vinter på mølla. Men det var en veldig deilig økt, sånn bortsett fra de siste fire-fem kilometerne, og det er viktig for disse beina å få løpt noen litt lange turer på asfalt før halvmaratonet.

Lørdag: Topptur på ski med gjengen (kanskje to timer i motbakke?)

Søndag: Årets første joggings på sti uten (så mye) snø! 1 t 30 min, mye opp og ned i fjellet.

Halvmaratontrening uke 5

Mandag: hvilings

Tirsdag: 4 x 10 min, skulle vært moderat, ble ikke akkurat det. 1 min pause. Utendørs, småkupert sti og gangvei. 11 km på hele økta, inkludert oppvarming og nedjogg.

Onsdag: 6 bakfulle, rolige kilometer.

Torsdag: Langtur. 20 km, 5:25 min/km. Lurer fart enn forrige uke.

Fredag: Drøyt 5 kilometer bli-kjent-jogg i Brno i Tsjekkia.

Lørdag: Rask og effektiv motbakkeintervall før frokost. 6 x 3 min, 1 min pause. Ble jaget av Hallén, så jeg bånna kreftene ganske hardt. 8 km til sammen.

Søndag: hvilings

Alle tre ukene lå på sånn pluss/minus 50 km. Det har vært ganske passe. Det er nok til at jeg får løpt den ene litt lange turen, et par litt kjappere økter og kanskje en joggings eller to. Framover kommer jeg til å øke løpemengden litt.

Akkurat nå prøver jeg å unngå å overdrive. Det er ikke lurt å gønne på med masse asfalt når man ikke er vant til det, det er ikke lurt å øke kilometerantallet med 2000 prosent fra én uke til neste. Dette er ting jeg vet, men som jeg fint kan finne på å drite meg ut på, likevel. Jeg er ikke den løperen jeg en gang var, og det er helt greit!, men det betyr også at jeg ikke bare kan skli rett inn i gamle løpevaner uten å tenke meg om.

Denne uka er jeg og Hallén faktisk i Slovenia, og det pleier jo å være ganske mye aktivitet når vi er på tur. Selv om det var overraskende mye snø her, kan jeg ikke se for meg at jeg skal gå noe på ski, så da blir det løpings og gåings, da. Det er skikkelig mange fine stier her. Blir gøy!

Mål for denne treningsuka: Løpe ca 60 km, få til en god langtur og en god hardøkt.

TLDR; Halvmaratonprosjektet går fint. Mistenker at 1.36 er innenfor rekkevidde, men er på ingen måte sikker. Jobber med å ikke overdrive.

Snakkes!

Siri

5 kommentarer

    1. Skal huske på å oppdatere minst ukentlig framover, altså. Takk! Foreløpig går uke 6 veldig bra. Mulig det blir litt flere kilometer enn jeg planla, men det har jo skjedd verre ting.

  1. Hei, Siri! Jeg bare lurer på om du har noen tips til hvordan man kan trene seg opp til å tåle å løpe lengre distanser. For meg er 10 km en langtur akkurat nå. Hvis jeg løper lengre turer (15-20 km) begynner jeg å kjenne det i knær og akilles. Er det sånn at noen bare har en kropp som tåler å løpe mye og langt, eller må man gradvis trene seg opp til å løpe lengre og lengre?

    1. Hei! Dette er et spørsmål jeg ville stilt en som er kvalifisert til å svare på det. Har for eksempel sett at @melinamagulas på Instagram ofte svarer på sånne spørsmål i storiesene sine, og det er sikkert masse andre folk som gjør det samme. Bare pass på at du spør en som faktisk har erfaring med løping, for noen av de styrketreningsfolka veit virkelig ikke hva de snakker om, selv om de har utdanninga på plass.

      (Min personlige erfaring er at det virkelig er viktig å ta ting gradvis, og at det er fort gjort å bli for ivrig. Kanskje ikke øke lengden hver gang, men føle at en distanse går greit før man øker + øke forsiktig. Når jeg skriver at jeg løper langtur på 20 km, så har jeg først løpt en god del turer på 12 km, så en god del turer på 14-15 km og så en god del på 17-18 km. Går på ingen måte rett fra den ene til den andre. Og en ting til: det er ikke sånn at man alltid må eller bør ha én langtur i uka. De turene krever masse. Det kjipe med langturer er at de tar masse tid, både i utførelsen og i å bli vant til dem. Også kan man jo løpe langtur på tid, ikke på kilometer, hvis det føles bedre. Jeg løper iblant langturer på fjellet og i skogen, og da løper jeg heller i sånn 1.30-2.00 enn å telle kilometer underveis.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.