Overdressed

Nesten hundre sider uti Anna Karenina blir jeg endelig følelsesmessig berørt. Det er selvfølgelig et ball involvert. Kitty har nettopp sagt nei til en god ekteskapsmatch, hun forventer et frieri fra en annen, en kjekk grevetype fra St. Petersburg. Hun har tatt på seg en rosa installasjon, det er visst noen liter kniplinger involvert, hun har høy frisyre «med en rose og to blader på toppen».

På ballet får hun kun én dans med sin kjære. Han danser resten av kvelden med Anna K, det gløder mellom dem, de er fortapt i hverandre, blablabla. Anna K har på seg en enkel, svart kjole, frisyren er løs, ansiktet er hennes mest iøyenfallende smykke.

Kitty er rett og slett overdressed på verste vis. Da hun ankom ballet følte hun seg vakker, hadde vært nøye med at det ikke skulle se ut som hun hadde brukt timevis «på toalettet», som det står i den norske 1996-utgaven. «Øynene strålte, og de røde leppene smilte uvilkårlig i bevisstheten om sin egen ynde.» Så blir hun altså nedgradert til en fjollete muffins ved siden av den elegant uanstrengte Anna K.

Kitty gjør som de fleste av oss ville gjort, hun gjemmer seg bort i en lenestol i den lille salongen.

I Kittys hode har ikke Anna gjort noen innsats som helst, tvert imot er det hennes naturlige skjønnhet og sjarm som forfører offiseren. Fjollemuffinsens innsats er ikke bare fåfengt, den er latterlig. Hun har på seg en komplisert tyllkjole med rosa overtrekk! Hun har tykke, blonde løshårsfletter!

Dette høres strengt tatt ut som et helt rått antrekk, spør du meg, men når du har prøvd rosa tyll, da har du liksom brukt opp alle verktøyene dine. Da er det ikke noe mer igjen, da har du gjort alt du kunne og litt til, du må sitte i lenestolen og vite at du rett og slett ikke er bra nok og at det klønete slepet ditt hekta seg rundt Krivins knær.

Jeg vet det er mye innsats og hardt arbeid seinere i boka, jeg vet også at det er minst én dramatisk togstasjonscene og utallige sider hjertesmerte igjen, romanen er 150 år gammel. Men jeg er jammen meg ikke sikker på om noe er mer skjellsettende enn å bli grovt og offentlig skuffa mens man har på seg rosa tyll.

Siri

Publisert
Kategorisert som Bok

2 kommentarer

  1. Dette er noe av det beste jeg har lest på nettet på lang tid. Håper på flere slike innlegg fra Anna K!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.